Bulut teknolojisi ile bulutlara uçmak
Bulut Bilişim çözümleri kurumsal alanda ciddi donanım maliyetlerini ortadan kaldırmakla beraber daha güvenli ve esnek sistemlerinde oluşmasını sağlamaktadır. Bulut bilişimin diğer avantajları donanım arızalarından etkilenmemesi ve sanal sunucularda yapılan birçok işlemin son kullanıcıya etki edecek kesintilerin oluşmamasıdır. Bu durum ciddi anlamda iş kayıplarını da ekarte etmektedir.
Bulut teknolojisi bilişimin geleceği olarak görülüyor. Özellikle mevcut sistemlerde şirketler her geçen gün daha fazla veri saklamak istediği için barındırma kapasitesi büyük sorun oluyor ve cihazların özellikleri, kapasiteleri gittikçe artıyor. Sayısal dünyanın geleceğinin bulut bilişimden geçtiği iddia edilmektedir. Buna göre gelecekte, bilgisayar sabit diskleri yerine çevrimiçi bulutların kullanılacağı öngörüsü hakimdir. Bu bilişim aygıtlarında her hangi biraltyapı hazırlamadan, tamamen çevrimiçi ağ vasıtasıyla işlevsel uygulamalara ulaşmak anlamına gelmektedir. Kurumların bu platforma geçişi için gereksinimlerin hazır olmasının yanı sıra kavramsal bazı sıkıntıların aşılması gerekmektedir. Çünkü tüm bilgi-işlem uygulamalarının bulut bilişim altyapısına kaydırılmasına giden yol; şirket bilgilerine istenilmeyen erişimleri doğurabilme tehlikesini doğurmaktadır.
Yine de ekstra yatırım yapmadan kullandığın kadar öde mantığı ile yola çıkan bulut çözümleri kurumların yakın gelecekte tercihi olmasına önemli bir rol oynayacaktır.
Bilişim sektörü ilerledikçe, kullandığımız yazılımlar, donanımlar ve yapabilirliklerimiz de gelişme sürecine girmiş oldu. Günümüzde birçok yerde karşımıza çıkmaya başlayan bulut teknolojisi de işte bu gelişmelerden biridir.
Özellikle, Windows Azure ve Office 365 teknolojisiyle bu alanda hızla ilerlemekte olan Microsoft, bulut bilişim çözümlerinin Türkiye piyasasında yayılmasına öncülük eden büyük şirketlerden biri konumundadır. Bulut servisleri sayesinde, Windows Azure kaynak sağlama, yük dengeleme, süreklilik, denetleme gibi detaylar ile ilgilenerek sizin çok katmanlı uygulamaların dağıtımı ve yönetimini hızlı bir şekilde yapmanızı sağlar.
Bulut bilişimin dinamikleri bugün özellikle dönüşüm maliyetleri ve yasal düzenlemeler olduğu için gelişimi bugün çok hızlı olmasa da yakın gelecekte gelişim hızının yüksek ivmede olacağını öngörüyorum. Şu anda bulut teknolojisine ısınma evresinde olan birçok işletmenin yakın zamanda bu teknolojiyi içlerine sindireceklerine ve avantajlarından yararlanacaklarına inanıyorum.
Özellikle KOBİ’ler için bulut bilişim operasyonel maliyetleri minimize ederek, kolay yönetilebilir teknoloji altyapısı sunarak kurumların kendi faaliyet alanına odaklanmasını sağlıyor. Bankacılık, finans, kamu gibi sektörlerde mevcut regülasyon nedeniyle bulut bilişim dönüşümünün hızının kesildiğini düşünüyorum. Bu konuda kısa vadede önemli düzenlemeler yapılarak bu sektördeki rekabetle gelen hizmet kalitesinin ve potansiyelin artırılması kaçınılmaz olacak.