Küresel pazar hedefli yerli Ar-Ge süreçleri
2006 yılından itibaren ticari olarak öncesinde de gönüllü olarak bilişim Ar-Ge’si yapan biri olarak yaşadığım tecrübelerden sonra şunu çok rahat söyleyebilirim: “Küresel pazar hedefi olmayan yerli Ar-Ge uzun soluklu olamaz.”
Çünkü;
• Yerli müşteri artık sadece ürün yerli diye satın almıyor! Birçok küresel rakiple karşılaştırıyor ve yerli ile küresel arasında ciddi bir fark yoksa yerliyi UCUZA alıyor.
• Yerli pazar çok büyük olmadığı gibi yerli ve yabancı çok fazla oyuncu var.
• Pazarın küçük olmasından dolayı ölçek ekonomisi uygulayamazsınız. Bu da birim başına düşen maliyeti artırır ve karlılığı ciddi oranda etkiler.
• Rakibinizin olmadığı çok özel bir alanda çalışmıyorsanız kıran kırana rekabetten dolayı para kazanamazsınız. Bu yüzden de sabit kalmanız hatta batmanız kaçınılmaz.
• Küreselleşen bir dünyadan dolayı siz yerli olarak bir ihaleye ürün yetiştirene kadar OSTİM’deki bir nayloncu ucuz fiyata işi aldıktan sonra soluğu Çin’de alarak sıfır Ar-Ge ile işi kapatabilmektedir. (Gerçek bir hikaye)
Bu yazdıklarıma birde psikolojik olarak yerli kötü, yabancı malı her zaman iyidir mantığını eklediğimizde buyurun cenaze namazına!
Peki, ne yapılması gerekiyor? Öncelikle sadece yerel değil küresel bir ihtiyacı karşılayacak bir ürün geliştirdiğinizi kabul ediyorum. Aksi halde zaten küresel olmanın bir anlamı olmayacaktır!
Süreci teknik ve idari olarak iki kısımda değerlendirebiliriz:
İdari Kısım:
• Küresel bir şirket olma vizyonu olmalıdır.
• Şirket mutlaka A.Ş olarak kurulmalı ve kuruluşundan 5 yıl sonra sanki borsada işlem görecekmiş gibi kurumsal yönetim süreci uygulanmalıdır. Bu süreçteki en önemli unsurlar şunlardır:
– Dışarıdan bir mali denetim desteği alınması ve sonuçların raporlanması ile mali şeffaflık oluşturma
– Yönetim kuruluna dışarıdan sektördeki güçlü kişilerinde dahil edilmesi
– Yıllık performans hedeflerinin belirlenmesi ve 3 aylık periyotlarla hedeflerin değerlendirilmesi
Bu süreçleri yürütmek için çok ciddi bir bütçe ayırmanıza gerek yoktur. İyi bir yönetici tüm bu süreçleri yönetebilir. Günümüzde yurtdışı ortaklığı ile küresel pazara girmek isteyen tüm yerli şirketler en az bir sene muhasebeyi “düzelteceğim” diye uğraşmaktadır!
Teknik Kısım:
Özellikle Ar-Ge süreç yönetiminin çok sağlam kurulması gerekir:
– Sürümler için yol haritası oluşturulmalı
– Merkezi kod reposu kullanılmalı
– Kodda yorum ve değişkenler İngilizce olmalı
– Tüm işler için çağrı (ticket) oluşturulmalı
– Projeye başlamadan önce dokümantasyon yapılmalı
• Yazılımlar mutlaka çoklu dil desteği altyapısı ile geliştirilmeli
• İngilizce web sitesi, doküman, sunum olmalı
• İngilizce ve çevrimiçi destek portalı kurulmalı