Kale Grubu Başkan Yardımcısı ve CIO’su Murat Erez: “VERİ KORUMAK APAYRI BİR İŞ”
“Farklı sektörlerde 17 şirketi olan bir grubuz ve ben de Kale Holding bünyesinde grup şirketlerinin sorumluluğunu üstleniyorum. Kale Grubu olarak Yapı Malzemeleri ve Kimyasalları ile birlikte Savunma ve Havacılık alanlarında da faaliyetlerimiz var. IT içinde KVKK’ya ve diğer tüm regülasyonlara uyumu denetleyen bir birimimiz var. Grubun İç Denetim Bölümü ile koordineli çalışan bir yapıdayız. Son zamanlarda firma satın alımları ile büyüyoruz.
Biz ekip olarak öncelikle yapay zeka için gerekli doğal zekayı oluşturmaya çalışıyoruz. Şu anda tüm iş birimleri yapay zeka içeren çözümler talep ediyor. Ama veri yönetimini yapamadan, doğru verileri sağlayamadan harcanan para ve emeklerle istenen sonuçları almak mümkün değil. Bu amaçla Sabancı Üniversitesi ile iş birliği yapıyoruz. İki yıllık eğitim programlarımız var ve çalışanlarımızı eğitiyoruz. Yeni bir iş yapış kültürü oluşturmaya çalışıyoruz.
Firmalarımız birbirinden çok farklı. Yapı Grubunda B2B’den B2C’ye evrilir vaziyetteyiz. Son tüketici olan müşterilerimize ulaşmaya çalışıyoruz. Müşteri deneyimlerinde AR-VR odaklı mobil ve web uygulamaları beklentileri var. Dolayısıyla güvenlik ihtiyaçları bu amaçla kurulan sistemlere de sirayet ediyor. Veriyi her türlü ortamda korumanız gerekiyor.
Savunma ve Havacılık sektöründe ciddi bir regülasyon var ve buna uyumun maliyeti yüksek. Ürün tasarımı ve testleri büyük ve geriye dönük veri içeriyor. Örneğin, türbinli motorların testlerinde çok yüksek enerji kullanımı oluyor, özel hatlarla elektrik taşınması gerekiyor ve simulasyonlar yapılıp binlerce noktadan veri toplandığı için HPC sistemler gerekli oluyor. Yapılan her türlü değişim için detaylı log tutmanız, bunları anlamlandırarak hızlı kararlar vermeniz lazım. Güvenlik tedbirlerinizde ne tür eksikler var, veri kalitesinde sorun var mı sürekli izlemek gerekiyor.
Amerikan Havacılık şirketleri ile çalıştığınızda işler daha zorlu bir hale geliyor. Kritik bir savaş uçağının parçasını üretiyorsanız ve onun verisini korumak apayrı bir iş haline geliyor. Ayrıca havacılık işlerimizde askeriden sivile doğru kayma trendi de var. Böyle olunca maliyet ve kalite konularını farklı bir boyutta ele almak gerekiyor.
Mümkün olduğunca Software as a Service çözümleri kullanmaya çalışıyoruz ama tamamen on-prem sistemlerde insan kabiliyetleriyle yönetilen yapılarımız da var. Yönettiğimiz uygulamalarla birlikte ERP de geliştiriyoruz. Kendi geliştirdiğimiz ERP’yi kullanan 10’dan fazla şirketimiz var. Geliştirme, güvenlik ve yönetim için kurulan sistemleri izleyip kontrol edebileceğimiz tekilleştirilmiş ortamlara ihtiyaç var. Unified Security, Unified Infrastructure gibi tüm yapıların yönetişimini kolaylaştıracak platformlara ihtiyaç büyük.
Siber güvenlik tarafında 10 kat dikkatli olmamız gerekiyor. Çünkü milli projeler, savunma sanayi işleri herkesin dikkatini çekiyor. Otomasyona tabi tutulan süreçlerde daha rahat ediyoruz. Mümkün olduğunca ölçeklenebilir ve maliyeti yönetilebilir bir yapı kurmaya çalışıyoruz. Servis kalitesi ve performansını sağlamak için yönetilen hizmetlerle iş yükümüzü azaltıp odağımızı korumaya çalışıyoruz.”