SGK, mobil uygulamalardan giderek daha fazla yararlanıyor
SGK Hizmet Sunumu Genel Müdürü ve aynı zamanda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakanlık Bilişim Koordinatörü Adem Onar, ülke ekonomisine en az 10 dünya çapında küresel markayla katkı verdiklerini dile getirdi.
Bir toplumun huzuru, güvenliği ve refahının, devletin sosyal politikalarının eseri olduğunu vurgulayan Adem Onar, “Devlet, vatandaşı için vardır ve onun mutlu olması düşüncesiyle çalışır. Vatandaş; mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürdüğü müddetçe devletine güven duyar, devlet de güven verdikçe halk ülkesine sahip çıkar. Bu sosyolojik yapı ve toplumsal döngü, tarih boyunca hep böyle olagelmiştir. Nitekim bilgelik kültürümüzde ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ deyişi bize bu gerçeği hatırlatır. İşte bu ruhla, Anadolu insanının da, gelişmiş toplumların yaşam standartlarına ulaşması amacıyla büyük bir karar alınarak Sosyal Güvenlik Reformu gerçekleştirildi. 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren reform; bugün ve yarın arasında denge kuran, vatandaş odaklı yapısıyla vatandaşlarımızın yüzünü güldürmeyi başardı” açıklamasını yaptı.
SGK, e-Devlet uygulamalarını en ileri düzeyde kullanıyor
Onar, ekonomik krizle mücadelede gelinen noktada, süreci iyi yönetilen Sosyal Güvenlik Reformu’nun payının büyük olduğunun altını çizerek sözlerine şöyle devam etti: “SGK, BT temelinde e-Devlet uygulamalarını milli ekonomi ve milli kalkınmanın gelişmesi için en ileri düzeyde kullanıyor ve ülke ekonomisine en az 10 dünya çapında küresel markayla katkı veriyor. Kurum olarak sunmuş olduğumuz hizmetlerde teknolojiyi en üst seviyede kullanıyoruz. Bu noktada tekrar belirtmek gerekirse, kamu kurumları içerisinde kullanılan e-devlet uygulamalarının (kamu.turkiye.gov.tr) yüzde 62’si SGK tarafından sunuluyor. SGK olarak teknolojiyi; sağlık giderlerini ve kayıt dışı istihdamı azaltmak anlamında çok etkin olarak kullanıyoruz. Bu bağlamda ‘Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi, e-Reçete, e-Haciz, e-Fatura’ gibi pek çok uygulamayı elektronik ortama aktarmaktayız.”
3G, 4G ve uydu bağlantılarıyla hizmet veriyoruz
Vatandaşlara sunulan hizmetler arasına ‘mobil uygulamalar’ı da eklediklerinin altını çizen Adem Onar, bundan giderek artan bir düzeyde yararlanmaya başladıklarını belirterek “Bu noktada; ICT Summit 2013 Bilişim Zirvesi’nde ‘İnsansız Hizmet Noktaları’mızı görücüye çıkardık. Ardından, hizmetlerin vatandaşın ayağına götürülmesi ve zaman, iş gücü kayıplarının önlenmesi için 24 Ekim 2013’te Mobil SGM’lerin (Sosyal Güvenlik Merkezi) açılışını yaptık. Bu sayede, SGM olmayan ilçelerde, yeni kurulan organize sanayi bölgelerinde, doğal afet yaşanan bölgelerde mobil olarak hizmet sunmak üzere 3G, 4G ve uydu bağlantılarıyla donatılmış araçlardan vatandaşlarımıza hizmet verebilmeye başladık. Böylece, SGM bulunmayan il ve ilçelerde yaşayan 16 milyon 500 bin vatandaşımıza SGK hizmetlerini götürebiliyoruz. Diğer yandan, 1 Ekim 2013 tarihinde pilot olarak başlatılan ve 12 ay boyunca Ar-Ge çalışmalarıyla devam edecek olan Mobil Sağlık Projemiz bulunuyor. Dünyada ve ülkemizde ortalama yaşam süresi hızlı bir şekilde artıyor. Bu durum kronik hastalıkların kontrol edilemez şekilde artışını da beraberinde getiriyor. Bu insanların yaşam kalitelerinin artırılması, hastalıklardan kaynaklanacak komplikasyonların azaltılması ve normal yaşamlarının sağlanması için yakından takip edilmeleri gerekmekte. Pilot proje için diyabetli ve tansiyon hastalarının uzaktan takibini gerçekleştireceğiz. Hastalar, bilgisayar veya mobil telefonlarıyla kendi ölçtükleri tıbbi verilerini ‘Medula’ sistemine gönderecekler ve bu veriler grafiksel bilgi haline getirilecek; doktorların her yerden ve her an kendi ekranlarından bu bilgiye erişmesi mümkün olacak. İlerleyen aşamalarda ise; ölçülen verilerin doktor tarafından kurgulanmış referans aralıklarını aşması halinde doktorun ve hasta yakınının uzaktan uyarılması sağlanacak. Öte yandan, ‘Ne Zaman Emekli Olurum’, ‘Hastaneni Seç’, ‘SGK Hizmet Dökümü 4/a’, ‘SGK TV Mobil Uygulaması’ ve ‘SGK Kitaplık iPhone ve iPad Uygulaması’ da mobil olarak verdiğimiz diğer hizmetler arasında bulunuyor” şeklinde konuştu.
Adem Onar, kurumun en büyük giderlerinden olan sağlık giderlerini ve kayıt dışı istihdamı azaltacak her türlü önlemin ülke ekonomisine ve milli kalkınmaya ciddi katkılar sağlayacağını aktararak şunları kaydetti: “Bilişim teknolojilerini en iyi şekilde kullanıp 2012 yılında SGK bütçesine 10 Milyar TL katkı sağladık. Kullandığımız teknolojiyi hızlandırmak ve daha etkin kullanmak açısından çok büyük bir veri merkezi kuruyoruz; Avrupa’nın en büyük Kamusal Veri Merkezi olarak tasarlanan SGK Veri Merkezi, kurumun 15 -20 yıllık ihtiyacını karşılayacak şekilde planlanıyor. Diğer yandan, 11 Aralık 2013 tarihinde, ‘11. eTR Ödülleri’ kapsamında, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ‘Görüntü Paylaşım Projesi’ ödül kazandı. Bu uygulamayla gereksiz radyasyon alınmasının önüne geçilecek ve mükerrer işlemlerden doğacak haksız ödemeler ve usulsüzlükler ortadan kalkacak.”