Sosyal girişimcilere ihtiyaç var
Rachida Justo sosyal girişimciliği gündeme taşıdı.
IE Business School Profesörü Rachida Justo, 23 Ocak 2014 Perşembe tarihinde; Ceylan Intercontinental Otel’de konunun Türkiye’deki takipçileriyle bir araya geldi. Uzun yıllar sosyal girişimcilik alanında çalışmalar yapan Justo sosyal girişimciliğin DNA’sını anlattı.
Sosyal girişimcilik son yıllarda çok daha sık duyduğumuz bir kavram. Sosyal fayda sağlamak için çevresine değer katmaya çalışan girişimciler sosyal girişimciliği gündeme taşıdı.
Kapitalizmin derinleştirdiği fırsat eşitsizliğinin nispeten de olsa dengelenebilmesi amacına dayanan sosyal girişimcilik; kar, kamu hizmeti ya da yardım gibi geleneksel hale gelen bakış açılarının dışında bir vizyon. Günümüz küresel ekonomik koşullarında kamu hizmeti ve yardım gibi kavramların sürdürülebilirliğinin kalmaması nedeniyle, geliştirdikleri yeni yapılarla sosyal girişimciler, faydalı katma değerler oluşturuyor.
Günümüzde toplumsal problemlerin hem miktar hem de içeriğin karmaşıklığı açısından toplumların baş etmekte ve çözmekte zorlandığı ölçekte olduğunu dile getiren Justo; her ne kadar ülkeye ve bölgeye göre bu problemlerin ölçeği ve içeriği değişse de sayılarının hızla arttığının altını çizdi. Su gibi tabi kaynaklar, eğitim, sağlık, yolsuzluk gibi konuların fakir ve gelişmekte olan ülkelerde önemli toplumsal sorunlar olarak karşımıza çıkmaktayken; gelişmiş olan ülkelerde çevre sorunları, zihni ve ruhsal sağlık, obezite, toplumsal yalnızlık gibi konular olarak ön plana çıktığını belirtti. Bu sorunların çözülmesinde devletlerin veya çok uluslu şirketlerin tam da etkili olamadığına dikkati çeken Justo, bu tür sorunların çözülmesi için sosyal girişimcilere her geçen gün daha da fazla ihtiyaç olduğuna inanıyor.
Gelişmekte olan ülkelerin daha çok ihtiyacı var
Dünyada sosyal girişimciliğin en çok görüldüğü ülkeleri sırasıyla ABD, İngiltere ve AB ülkeleri olarak sıralayan Justo, bu ülkelerden çok gelişmekte olan ülkelerin bu tür girişimlere daha çok ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. Justo’ya göre dünyanın pek çok ülkesinde bir sosyal girişimi kurup büyütmenin bir ticari girişimi kurup büyütmekten daha zor olması sosyal girişimcilerin işlerini epeyce zorlaştırıyor. Ancak bu tür girişimcileri destekleyen sivil toplum örgütlerinin artması bu girişimcilere cesaret verdiğini de sözlerine ekliyor. Sivil toplum örgütlerinin artması, kamu destekleri ve sosyal destek projeleri de girişimcileri motive ediyor. İnsani ülkülerle çıkılan yolda sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla faydalı girişimlerde bulunmak zor olduğu gibi, bu girişimleri aynı amaçlar ilkesinde yaşatmak da pek kolay değil.
Sosyal girişimler artmalı
İş dünyasının “iş alanı” olarak görmediği alanlarda sosyal fayda amacıyla iş yapan ve çevresine değer katan girişimler hızla artıyor. IE Business School Profesörü Rachida Justo; dünyanın sosyal sorunları arttıkça daha fazla sosyal girişime ihtiyacı olduğunu düşünüyor.