Daha iyi bir siber güvenlik farkındalık programına ihtiyacımız var
Günümüzde siber güvenliğe baktığımızda, işletmelerin %87’sinin geçen yıl siber beceri açığına bağladıkları en az bir ihlal yaşamış olması şaşırtıcı değil. Günümüzün siber güvenlik uzmanları, sofistike bir tehdit ortamından sürekli değişen uyumluluk düzenlemelerine ve süregelen beceri eksikliğine bağlı çeşitli zorluklarla karşı karşıya. Bu arada siber suçlular da çabalarını eş zamanlı olarak artırıyor. İş dünyası liderleri, özellikle yapay zeka içeren bu yeni saldırı taktiklerinin tespit edilmesinin ve engellenmesinin “geleneksel” siber saldırılardan daha zor olacağından endişe ediyor.
Siber olaylar bağlamındaki riskler giderek artıyor. İhlaller zaman ve para kaybına yol açıyor ve kurumsal liderler olaylar meydana geldiğinde giderek daha fazla sorumlu tutuluyor. Fortinet 2024 Siber Güvenlik Yetenekleri Açığı Raporu’na göre, katılımcıların %51’i, başarılı bir saldırıdan sonra kurumlarındaki direktörlerin veya yöneticilerin para cezası, hapis cezası, pozisyon kaybı veya iş kaybı ile karşı karşıya kaldığını söyledi. Siber güvenlik, yönetim kurulu düzeyinde de daha fazla inceleme altına alınıyor; katılımcıların %72’si yönetim kurulu üyelerinin bir önceki yıla göre siber güvenliğe daha fazla odaklandığını belirtiyor. Güvenlik ekiplerinin daha fazla iç ve dış baskıyla karşı karşıya kalmasıyla birlikte, kuruluşların risk yönetimi için “herkes elini taşın altına koymalı” yaklaşımına ihtiyaç duyduğu açık.
Siber Güvenlik Farkındalık Ayı, özellikle kuruluşlara siber güvenliğin sadece güvenlik ekibinin değil herkesin işi olduğunu ve çalışanların kurumu korumada önemli bir rol oynadığını hatırlatıyor.
Kurumun korunmasında herkesin rolü var
Yetenekli profesyonellerden oluşan bir ekip ve doğru güvenlik teknolojileri, herhangi bir işletmeyi korumanın hayati unsurları. Ancak kötü niyetli aktörlere karşı en iyi savunmalardan biri de çalışanlar. Kurum çalışanları doğru bilgilerle donatıldıklarında, çalışanlar siber suçlara karşı sağlam bir ilk savunma hattı olarak hizmet edebiliyorlar. Kurumların %81’inin geçen yıl kötü amaçlı yazılım, kimlik avı ve doğrudan kullanıcıları hedef alan şifre saldırıları gibi saldırılarla karşı karşıya kaldığı düşünüldüğünde, çalışanların siber farkındalıklarının artırılmasına yardımcı olmak çok önemli.
Siber güvenlik farkındalık eğitiminin her kuruluşun risk yönetimi stratejisinin bir parçası olması gerekiyor. İyi haber şu ki, kurumsal liderlik siber güvenlik eğitimine giderek daha fazla öncelik veriyor. Fortinet 2024 Güvenlik Farkındalığı ve Eğitimi Küresel Raporu’na göre, yöneticilerin %96’sı daha fazla eğitim ve farkındalığın siber saldırıları azaltmaya yardımcı olacağına inanıyor. Kurumları halihazırda bir güvenlik eğitimi ve farkındalık programına sahip olan yöneticilerin %89’u bu girişimleri uyguladıktan sonra şirketlerinin güvenlik duruşunda iyileşmeler olduğunu bildirdi.
Siber Güvenlik Eğitimi neleri içermeli?
Her siber güvenlik farkındalık eğitim programının benzersiz olması ve iş ihtiyaçlarına göre uyarlanmış içeriklerle dolu olması gerekiyor. Yine de, sektörü veya kuruluşu ne olursa olsun her bireyin sahip olması gereken temel siber güvenlik bilgileri de var. Eğitimde ele alınması gereken temel konular şöyle sıralanıyor:
- Şifreler: Güçlü parolalar kullanmak kişisel ve finansal bilgileri siber suçlulardan korumak için hayati önem taşıyor. Eğitimin, kırılması zor şifrelerin nasıl oluşturulacağına ve bir şifre yöneticisinin nasıl ve neden kullanılacağına ilişkin ipuçlarını kapsaması gerekiyor.
- Çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA): MFA bireylere siber suçlara karşı başka bir koruma katmanı sunuyor. Güvenlik ekibiniz MFA’yı zaten uygulamaya koymuşsa, çalışanların bunun neden etkili olduğunu ve nasıl kullanılacağını anlaması gerekiyor.
- Kimlik avı dahil sosyal mühendislik saldırıları: Kimlik avı, kötü aktörlerin kurumsal ağlara sızmak ve fidye yazılımı ve kötü amaçlı yazılım içeren saldırılar başlatmak için kullandıkları en önemli taktik. Tüm çalışanların sosyal mühendislik girişimlerini nasıl tanıyacaklarını ve hedef olduklarını düşündüklerinde atmaları gereken adımları anlaması gerekiyor.
- Yazılım güncellemeleri: Siber suç kurbanı olma riskini azaltmanın en kolay yollarından biri yazılım ve uygulamaları güncel tutmak. Çalışanların, hızlı bir şekilde yama yapmanın neden önemli olduğunu ve kurumun yazılım güncellemelerine ilişkin politikasını bilmesi gerekiyor.
Siber eğitim ve farkındalık girişimleri herkese fayda sağlıyor
Güvenlik eğitimi ve farkındalık girişimleri siber suçlarla mücadelede kritik bir rol oynuyor. Bu çabalar BT, güvenlik ve uyumluluk liderlerinin siber farkındalığı daha yüksek bir kültür yaratmalarına yardımcı oluyor ve bu sayede çalışanların saldırıları fark etme ve saldırılara kanmama olasılıkları artıyor.
Bazı kurumlar güvenlik farkındalığı eğitimini kurum içinde geliştirmeyi tercih ediyor. Bununla birlikte, bunu yapacak kaynaklara sahip olmayanlar için Fortinet’in Güvenlik Farkındalığı ve Eğitimi hizmeti gibi kapsamlı ve zamanında bir müfredat sunan yüksek kaliteli SaaS tabanlı hizmetler mevcut.
Bu denli yoğunlaşan bir tehdit ortamında, siber güvenlik farkındalık ve eğitim programınızı oluşturmak ya da yeniden değerlendirmek için daha iyi bir zaman olamaz. Tüm kurumu siber güvenlik çalışmalarına dahil etmek herkese fayda sağlıyor.