Analizlerin doğruluğu için veri kalitesi şart
Veri kalitesinde standardizasyonu yakalamak, kurumlara kaliteli bilgiye sahip olma, buna paralel olarak doğru kararlar alınmasını sağlıyor.
Veri kalitesi iş analitiğinde en önemli konulardan. Doğru analizi yapabilmek için güvenilir ve tutarlı veriyi kullanmak gerekiyor. Burada uygun çözümler ve standardizasyon sunulamadığında kullanıcıların yanlış bilgi üzerinden hareket etmesi olasılığı doğuyor. Bu sayede kullanıcılar iş analitiği sonuçlarının doğruluğundan emin olarak karar alabiliyorlar.
Anadolu Bilişim Kurumsal Uygulama Hizmetleri Müdürü Atakan Karaman, veri kalitesinde standardizasyonu yakalamak için yapılması gerekenlerle ilgili şunları söyledi: “Veri kalitesi, yapılacak olan analizler sonucu ortaya çıkan beklentilerle doğru orantılıdır. Bilgi raporlamasının ayrıntı seviyesi, oluşturulacak bilgi havuzunda bu bilgilere uygun verileri barındırma ihtiyacını doğuracaktır.
Toplanan verinin farklı kaynaklardan alınması, her bir bütünleşme yapılan noktadan alınan verilerin standart olmasını ve eğer farklılık oluşursa, bunların standart yapılara çevrilme düzenlemelerinin yapılmasını gerektirmektedir. Bu sayede temiz ve nitelikli veri ile elde edeceğimiz analitikler, kaliteli bilgiye sahip olmamızı ve şirketimiz için alacağımız kararlarda doğru seçimler yapmamızı sağlayacaktır.”
Veriler kaliteli ve güvenilir olmalı
Bimsa İş Zekâsı Takım Lideri Altay Rodoplu, veri kalitesinde standardizasyonla ilgili şunlara dikkat çekti: “Şirketlerin iş analitiklerini verimli kullanabilmeleri için öncelikle verilerinin kaliteli, güvenilir ve tutarlı olması gerekir. Özellikle veri hacminin büyük olduğu ve farklı kaynaklardan verilerin toplandığı hatta yapısal olmayan verilerin de bulunduğu ortamlarda veri kalitesi çözümlerine ihtiyaç duyuluyor. Veri kalitesi projelerinde öncelikle sağlam bir profillendirme yapılması gerekiyor. Verinin platforma giriş aşamasından istenilen son aşamaya kadar ki bu genellikle rapor aşaması oluyor, sürecin takip edilmesi gerekir. Ardından şirketteki yazılımları ve ihtiyaçları dikkate alarak farklı birimlerinden kişilerin de olduğu ortamda verinin formatına karar verilip standardizasyon sağlanmalı. Formata karar verildikten sonra veri temizleme çalışmalarına başlanmalı.”
“İş analitiğinde veri kalitesinin önemi çok büyük. Analitik projelerinde veri hazırlama aşaması, proje planında en büyük zamanı kapsıyor” diyen Turkcell Global Bilgi, Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Fahri Arkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Buna bağlı olarak veri kalitesinin sağlanması için veri doğrulama, veri temizleme ve günlük kontroller şeklinde akışlar olması gerekiyor. Veri akışlarının sonlarına verinin kalitesini ölçecek kontrollerin konulması, sorunlu verinin kural bazlı veya veri madenciliği teknikleriyle düzeltilmesinin sağlanması yapılabilecek çalışmalar arasında yer alıyor.
Güvenilir bir veri stratejisi şart
Obase Genel Müdürü Dr. Bülent Dal, güvenilir veri stratejisinin gerekliliğine dikkat çekti: “Her gün ERP, CRM ve diğer başka kaynaklardan gelen kalitesi, geçerliliği belirsiz, standardize edilmemiş ve tekrarlı veriler kontrol edilemez bir şekilde artmaktadır. Şirketlerin bu verileri olduğu halde kullanarak stratejik kararlar almaları ise imkansızdır. Güvenilir bir veri temeli ve stratejisi oluşturmak işin en başıdır ve iş analitiği çözümlerinin şirketlere verimli bir şekilde katkı sağlaması ancak güvenilir bir veri stratejisi ile sağlanabilir.”
Metin işleme yazılımları kullanmak artık bir zorunluluk
Veri kalitesi bir düzen içinde takip edilmeli
Veriyi toplarken format önceden belirlenmeli
Çalışma planı yapılarak veri kalitesi artırılabilir
Çetinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şirketler kurumsal veri yönetimini belli bir vizyon çerçevesinde değerlendirerek veri yönetişimi stratejilerini mutlaka oluşturmalıdır. Veri ile ilgili yapılacak her türlü işlemin; oluşturulacak politika, prosedür ve standartlar çerçevesinde veri yönetişimi ile yönetilmesinin sağlanması şirketin, kurumsal analitik olgunluğunu geliştirecektir. Operasyonel sistemlerden üreyen verinin doğruluğunu ve kullanılabilirliğini iyileştirerek hatalı veri oluşumunu engellemek için problemin belirlenmesi, mutabakat sağlanması, örneklendirilen veri üzerinde ölçme ve belirleme çalışmalarının gerçekleştirilmesi, düzeltme planının oluşturulması, uygulanması ve son aşamada düzeltilen kısmın gözlemlenmesi şeklinde bir çalışma planı yapılarak veri kalitesi artırılabilir.”