Bakan Elvan'dan 5651 yorumları
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, 6 Şubat’ta, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen 5651 sayılı ‘İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’da yapılan değişikliklere ilişkin basın toplantısı düzenledi.
Lütfi Elvan, toplantıda yaptığı konuşmada; öncelikli olarak vatandaşın kişilik haklarını koruyup mağduriyetlerinin giderilmesini istediklerini kaydetti. Elvan, “TİB her şeyi engelleyecek deniyor. Bunların gerçekle ilgisi yok. İnterneti yasaklamıyoruz. İnternetin yasaklanmasının son derece kolay olduğu mekanizmayı ortadan kaldırıyoruz. İnsanların düşünce özgürlüğünü garanti altına alıyoruz. Bizim için önemli olan husus kişilik haklarının korunmasıdır. Toplumun bu tür hadiselere karşı hassasiyet göstermesi gerekiyor” dedi.
Mahkemelerin verdiği ihlal kararları Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne gidecek
Mahkeme kararını verene kadar bilginin internet ortamında dağıldığını söyleyen Bakan Elvan, “Mevcut durumda, 5 günlük sürenin ardından tüm erişim sağlayıcıları teker teker dolaşılarak mahkeme kararının uygulanması isteniyor. Bu şekilde vatandaşa eziyet ediyoruz. Mahkemelerin internet sitelerini kapatmasının önüne geçerek sadece ihlal içeren sayfanın engellenmesi yoluna gidiyoruz. Yeni düzenlemeyle internet adresinin bütün olarak kapatılması yerine sadece bir paragraf veya bir sayfası engellenebilecek. İnternet sitesi kapatılmayacak, sadece URL’ye olan geçiş engellenecek diyoruz. Mahkemelerin verdiği ihlal kararları Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne gidecek. Birlik 4 saat içerisinde mahkemelerin kararının erişim sağlayıcılardan uygulanmasını isteyecek.”
Tasarının Gezi ve 17 Aralık’la ilgisi yok
Düzenlemenin 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması sonrasında apar topar hazırlandığına ilişkin eleştirilere yanıt veren Lütfi Elvan, söz konusu düzenleme üzerinde 1,5 yıldır çalışıldığını ifade etti. Elvan, sözlerini şöyle sürdürdü: ” Tasarının; Gezi olayları ve 17 Aralık ile ilgisi bulunmuyor. İhlale ilişkin TİB'in internet sitesini erişime kapatacağına ilişkin ifadeler de gerçeği yansıtmıyor. TİB'in internet sitelerinin erişimini engellenmesi konusunda hiçbir müdahalesi olmayacak. Yeni düzenlemeyle süreç; vatandaş, mahkeme ve Erişim Sağlayıcıları Birliği arasında gerçekleşecek. Yeni sistemde; kişilik haklarının ihlali ve özel hayatın gizliğinin ihlali olarak 2 grup bulunuyor. 100 hadise meydana gelmişse 95'i kişilik haklarının ihlali ile ilgilidir. TİB Başkanı özel hayatın ihlaline yönelik durumlarda durdurma kararı alıyor. Neyin hakaret kapsamına girdiği kararını yargı verecek.”
Internet kafelere ciddi düzenlemeler getiriliyor
Lütfi Elvan, internette ne tür yazışmalar yapıldığı, bunların kayıt altına alınacağı, vatandaşların fişleneceği konusundaki söylemlerin gerçekle ilgisi olmadığını belirterek “Devletin hiçbir kurumu, içerikle ilgili hiçbir bilgiyi tutmayacak, trafik bilgilerini saklamayacak. İsim, süre, hangi tarihte olduğu, IP adresleri saklanacak. Yani zarfın içindeki değil üstündeki bilgiler saklanacak. Biz AB’deki düzenlemeyi kendi tasarımıza koyduk. Twitter, Facebook gibi büyük firmaların bizden talebi vardı: Tüm hapis cezalarını kaldırdık, bunları para cezasına çevirdik. Internet kafelere ciddi düzenlemeler getiriyoruz. Ailelerin çocuklarını internet kafelere daha rahatça gönderebilecekleri bir ortam yaratıyoruz” açıklamasını yaptı.