e-Defter’e yeni mükellefler geliyor
Elektronik Defter Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’in geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlandığını belirten Kolaysoft Teknoloji Satış Destek Yöneticisi Gizem Ülger, şunları söyledi:
“Bilanço esasına göre defter tutan tüm mükelleflerin e-Deftere geçiş yapması zorunlu olduğundan, 1 Ocak 2025’ten itibaren 1.5 milyondan fazla mükellefin e-Deftere geçiş yapacağı öngörülüyor. Yaklaşık 10 yıllık e-Belge serüveninde bu dönem, ciddi bir geçiş dönemi olacak. Burada, mali müşavirleri ve entegratörleri yoğun günler bekliyor. Aralık ayında çok sayıda geçiş olacağından, firmaların şimdiden mali mühür ve e-imza cihazlarını talep etmek gibi ön hazırlıklara başlamaları önemli. Kolaysoft’un yenilikçi teknolojisiyle artık mali mühür kullanmadan e-Defterlerinizi hızlı, kolay ve pratik şekilde gönderebilirsiniz. Sistem Entegratörü İş Ortağı başlığında “Yılın e-Fatura e-Defter e-Arşiv / e-Dönüşüm” kategorisinin birinciyiz. e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-Defter, e-İrsaliye gibi tüm e-Belge uygulamaları ve dijital dönüşüm süreçlerinde işletmelere hizmet vermeyi sürdürüyoruz.”
yeni e-Belgeler için hazırlık
e-Belge uygulamalarının yeni yılda iş dünyasının ve bireysel tüketicilerin hayatına daha yoğun girmeye devam edeceğini ifade eden Gizem Ülger, e-Arşiv, e-Gider Pusulası, e-Dekont gibi uygulamalar hakkında şunları kaydetti:
“e-Arşiv Fatura Düzenleme Zorunluluğunda limitler düşürüldü. 2025-2026 yılları arasında, 3 bin TL’yi aşan faturalar için e-Arşiv fatura düzenleme zorunluluğu getirilmiştir. 2026’dan sonra, tutara bakılmaksızın e-Arşiv fatura zorunluluğu uygulanacak. e-Gider Pusulası hayatımıza giriyor. e-Gider Pusulası, kağıt ortamda düzenlenen gider pusulasının e-Belge olarak elektronik ortama aktarılması ve 2025 yılında, tüm mükellefler bu hizmeti de kullanabilecekler. İnşaat Demiri İzleme Sistemi’ne dahil olup, 2024 ve müteakip hesap dönemlerinde 1 milyon TL ve üzeri olan mükellefler, 1 Ocak 2025 tarihinde e-İrsaliye uygulaması geçiş yapmak zorunda. Bu arada, e-Dekont uygulaması genişliyor. Sadece bankalar değil, diğer kuruluşlar da e-Dekont düzenleyebilecek.”