Veri tekilleştirme: Çok dinle, az konuş
Bilişim ihtiyaçları, altyapıları zorluyor ancak hızla geliştirilen tekilleştirme algoritmaları yeni ihtiyaçlara yanıt veriyor.
Sabahları uyandığımızda; alarmlar, kuşlar, ayak sesleri, arabalar, hatta yeterince şanslıysak dalga sesleri gibi milyarlarca ses duyuyoruz. Her gün aynı yerden kalkan otobüs, aynı cümlelerle satılan mendil, aynı ışıkta basılan aynı kornalar… Tüm bunlar hem tekrar ediyor, hem de birebir kopyasından milyarlarca var. Belki henüz hayatı tekilleştirmek mümkün değil ancak, veri tekilleştirme hayatımıza çoktan dahil oldu.
Sayısallaşma, teknolojik gelişmenin ivmesiyle veri artışına yol açıyor. Büyük veri, bulut, iş zekâsı, CRM derken veriler onlarca farklı şekilde işlenip değerlendiriliyor. BT süreçlerinin içinden bakınca; analizler, yorumlar, raporlar ve hepsinin tüm kullanıcılar tarafından ayrı ayrı saklanan onlarca yedeği buz dağı gibi, depolanacak verinin görünenden çok daha büyük olduğu gösteriyor.
Depolamadaki buzdağı, tekilleştirme ihtiyacını doğuruyor. Aynı verileri defalarca depolayarak yer ve zaman kaybetmektense, en basit ifadeyle “sadeleştirme” yaparak, büyük bir yükten kurtuluyoruz. Evet, depolamanın altyapı ihtiyacı tekilleştirmeyi doğuruyor, peki tekilleştirme altyapısının ihtiyaçları ve dinamikleri neye dayanıyor?
Kurumsal çözümler; sabit ofislerden mobil cihazlar ve bulutlara taşındı. Bu teknolojilerle; kurumsal ve bireysel kullanım arasındaki donanım farkı azalıyor, hatta bireysel tekilleştirme talepleri artıyor. Taşınabilir veri teknolojileriyle lokasyon bağımsız çalışma, tekilleştirme konusunda da uzak veri işleme sistemlerine ihtiyacımızı artıracak.
Zaman kaybına hiç tahammülümüz yok, en ufak verimizi bile boşa harcamak istemiyoruz. Bilişim teknolojileri eşzamanlı veriyi işliyor. Sağanak gibi yağan verileri, zamandan bile hızlı işleyenler; tekilleştirme için diskle zaman harcamak istememekte haklı. Henüz işlenmekte olan, depolanmamış verileri bile tekilleştirmek istiyoruz.
Tekilleştirme konusunda farklılaşma ve rekabet, algoritmalar üzerine kurulu. Şirketler en doğru algoritmayı geliştirmek ve kullanmak için çalışıyor. Yakın gelecekte tekilleştirme alanında ortaya çıkacak en belirgin ihtiyaçların çözümlerini şimdiden bulmaları gerekiyor çünkü BT ihtiyaçları, beklemez.