‘Milli Yapay Zeka Stratejisi’ oluşturuluyor
Müşteri Deneyimi Yönetimi ve Teknolojileri Derneği (MDYD) tarafından 10 yılı aşkın süredir düzenlenen CX 360 Müşteri Deneyimi Yönetimi Zirvesi’nin bu yılki ayağı 26 Kasım Salı günü gerçekleştirildi. Türkiye’den ve dünyadan alanında uzman fikir önderlerinin konuşmacı olarak yer aldığı zirve, “Deneyimin Felsefesi” teması etrafında 1000’e yakın CX profesyonelini bir araya getirdi. MDYD Yönetim Kurulu Başkanı Banu Hızlı’nın ev sahipliğinde, oyuncu Tuğrul Tülek’in sunumuyla düzenlenen zirve, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan’ın video konferans katılımıyla gerçekleşti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, müşteri deneyimi yönetiminin öneminin ele alındığı etkinliğin yalnızca sektör için değil, aynı zamanda ülkemizin dijital dönüşüm yolculuğu açısından da önemli bir mihenk taşı olduğunu belirtti. Dijitalleşmenin bu denli hızlı ilerlediği, yapay zekanın gündelik hayatımızın her alanına nüfuz ettiği bir dönemde, müşteri deneyiminin de nasibini aldığını ve giderek daha çok önem kazandığını vurgulayan Bakan Yardımcısı Sayan, “Bir zamanlar ürün odaklı bir dünya vardı; firmalar yalnızca ürettikleri mal veya hizmetle öne çıkmaya çalışırdı. Ancak bugün, dünya değişti ve yeni bir çağ başladı: Deneyim Çağı. Artık yalnızca bir ürün veya hizmet sunmak yetmiyor; o ürünün ya da hizmetin müşterinin hayatına kattığı değeri göstermek zorundasınız. Bilgi teknolojileri ve haberleşme sektöründe de bu dönüşümün etkilerini güçlü bir şekilde hissediyoruz. Dijitalleşme, yapay zekâ ve büyük veri analitiği gibi teknolojiler, müşteri deneyimini yeniden tanımlıyor. Bizler, Bakanlık olarak, bu teknolojilerin sunduğu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek için çalışıyoruz. Ancak dönüşüm yalnızca teknolojik gelişmelerle sınırlı değil. Yapay zeka, sadece bir teknoloji değil, aynı zamanda toplumları dönüştüren bir katalizör. Akıllı ulaşım sistemlerinden otonom araçlara, büyük veri analitiğinden altyapı yönetimine kadar pek çok yenilik sunan yapay zeka, tüm yaşamın vazgeçilmezi haline geldi desek hiç yanlış olmaz. Bildiğiniz gibi, bizler ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ çerçevesinde birçok stratejik projeyi hayata geçirdik. Milli bir yapay zeka stratejisi oluşturmak da hedeflerimiz arasında. Yapay zeka teknolojilerinin etkin kullanımıyla güvenlik riskleri de gündeme geliyor. Bu teknolojiler, büyük fırsatlar sunarken, aynı zamanda veri güvenliği ve siber tehditlere karşı güçlü bir savunma da gerektiriyor. Bizler, bu konuda hem ulusal hem de uluslararası iş birliği içinde, güçlü bir güvenlik ekosistemi oluşturmak için çalışıyoruz. Teknolojiyi yönetirken hem vatandaşlarımızın haklarını koruyacak hem de teknolojinin potansiyelini en üst düzeyde kullanmamızı sağlayacak bir denge kurmak önceliğimiz. Bu nedenle, yapay zeka uygulamalarında da diğer tüm çalışma alanlarında olduğu gibi şeffaflık, hesap verebilirlik ve veri mahremiyeti gibi ilkeleri titizlikle takip ediyoruz” şeklinde konuştu.
Zirvenin açılışında konuşan MDYD Yönetim Kurulu Başkanı Banu Hızlı; müşteri deneyimini, altında her an bir dinamit barındıran ateş olarak tanımlarsak o dinamiti kıvılcımlarla potansiyelin patlamasına dönüştürmek mümkün” dedi. Zirvenin konusunu derneğin faaliyetleri odağında belirlediklerine değinen Buna Hızlı, “Derneğimiz, geçtiğimiz yıl büyük bir dönüşüm geçirdi. Özellikle pandemi sonrasında iş yapış şekillerinin değişmesi, yeni iş modellerinin ortaya çıkması ve dijitalleşmesinin getirdiği yeni dünyada yaptığımız işin kapsamının genişlemesine ve gelişmesine tanıklık ettik. Çağrı Merkezleri Derneği olarak yaptığımız işin boyutunun ismimizi çoktan aştığını ve dönüştüğünü fark ettik. Derneğimizin adını, “Müşteri Deneyimi, Yönetimi ve Teknolojileri Derneği” olarak belirledik. Şimdi, İlk olarak, müşteri deneyimi kavramını standartlara oturtmak ve devamlılığını sağlamak öncelikli hedefimiz” dedi.
Zirvede İnovasyon Filozofu ve Sokratik Tasarımın Kurucusu Humberto Schwab ve Davranış Bilimleri Fütüristi, Yazar, Next Big Thing Kurucusu Will Higham ana konuşmacı olarak yer alırken iki farklı panel ve bir oturumda sektör liderleri tarafından müşteri deneyimi yönetimi alanının mevcut durumunun tablosu ortaya kondu.