Kod yazma yaşı: 5
Henüz ilk-orta öğretime başlamamış anaokulu ahalisi (uygar ülkelerde 5 yaşındakiler halen anaokulunda!) kodlamayı öğrenecek: Çocuklar, resmini gördüğünüz oyuncakları “programlayıp,” bazı komutlara göre hareket ettirecek. Böylece, aslında kod yazmayı –farkında olmadan- öğrenmiş olacak.
Play-i adlı şirket bu fikirle ortaya çıkıp kitlesel finansal destek (crowdsource) aramaya başladıktan kısa süre sonra desteğini buldu. İki robot yaptı: BO ve Yana. Bunlar bluetooth vasıtasıyla, birlikte veya ayrı ayrı kullanılabiliyor. Komutlar iPad üzerinden…
Her şey ne kadar hızlı gelişiyor! Daha 2004’te Duke Üniversitesi iPod’u eğitimde nasıl kullanabilirizi araştırıyordu. On yıl arada neler neler oldu. Ve bugün 5 yaşındaki minikler, ellerindeki iPad’le robot programlama aşamasına geldiler.
Play-i şirketi, BO ve Yana’yı üretmeye başladıktan sonra şu olmuş: Bir ay içinde 10,994 robot siparişi almışlar. Faturası 1.443.125 dolar.
Demek ki böyle bir şeye ne kadar ihtiyaç varmış aslında! Buna biz, “burada” şaşabiliriz bol bol. Çünkü “burada” eğitim, bir bataklık… Ama ABD’de Başkan Obama, “Sadece bir video oyunu satın almayın. Video oyunu yapın. En son uygulamayı indirmekle yetinmeyin, bir uygulama da siz yapın. Uygulamayı telefonunuzda oynamakla yetinmeyin, programlayın” diyen bir vizyoner. Öyle bir iklimde elbette Play-i şirketi talep de yaratır, arz da eder.
Yazılımı, anaokulundan itibaren öğretmeyi öngören yepyeni bir eğitim yasa tasarısını California/San Fernando Valley MV Tony Cardenas hazırladı ve kongreye sundu. Bir de şıklık yaptı: Tasarıya şu anlaşılmaz “başlığı” verdi: 416d657269636612043616e20436f646520!
Bu rakamsal şifre bir hexadecimal kod: “Amerika Program Yazabilir” anlamına (America Can Code).
Cardenas, girişimini anlatırken çok haklı olarak şunu diyor: “Yasa tasarıma bu başlığı koydum, çünkü gördüğünüz gibi, burada kullanılan dil, bir yabancı dil gibi… Bir yabancı dil öğrenmek, kişinin üzerinde müthiş bir kültürel, eğitsel etki yapar. Bilgisayar programlamak da aynı etkiyi yaratır. Üstelik, küresel ekonominin çok ihtiyacı olan yaşamsal önemde bir beceridir.”
Başkanından milletvekiline böylesine bir ekosistem oluşmuşken, Kentucky ve New Mexico gibi “alakasız” iki ayrı eyalette, yazılım öğrenmenin, “bir yabancı dil öğrenme” gibi sayılması amacıyla yasal düzenleme girişimi başladı. Kentucky Senatosu, orta öğrenimden mezun olmak için öğrencilerin toplam 22 kredi doldurmasını şart koşuyor. Bunun 2 kredisi yabancı dilden… Yeni tasarıya göre öğrenciler, bir yazılım dili öğrenerek de bu 2 krediyi kazanabilecek.