İstanbul’un ulaşım ağı dijital altyapı ile güçleniyor
SAP S/4HANA’ya geçiş ve yatırım sürecinde MDSap ile hayat bulan verimli iş birliği İETT’nin hizmet kalitesini yeni bir seviyeye taşıyor. Bu geçiş, İstanbul’da daha akıllı, daha sürdürülebilir bir ulaşım ağını sunma hedefinin önemli bir adımı niteliğinde.
Dev bir dünya şehrinin ve kalabalık nüfusun ulaşımda kalbi olarak, İstanbul’un en değerli kurumlarından biri olan İETT, 7/24 operasyonlarına devam ederken, SAP ECC’den SAP S/4HANA’ya geçişi de kesintisiz biçimde hayata geçirdi. Bu yatırımla güvenli seyahat modeli hayat buldu. Uzun zamandır planlanan geçiş için ekipler yoğun bir çalışma ile verimli bir işbirliğine imza atarken, modern bir platform olarak çok daha hızlı ve etkili süreç yönetimine, veri ve bilgiye ulaşım mimarisine imza atıldı. İETT Bilgi İşlem Daire Başkanı Çağdaş Mersinlioğlu, “Yeni teknolojiye geçiş ile beraber SAP sistemlerinin SAP dışındaki sistemler ile entegrasyonlarında işlerimiz çok kolaylaştı. Kullanıcı arayüzlerinin kullanım kolaylığı da bu yatırımın önemli bir sonucu oldu. Tüm İETT olarak konforlu bir geçiş yaşadık” dedi.
MDSap iş birliği ile İETT’de hayata geçen yatırım ve geçiş kapsamında 8 yılı aşkın süredir kullanımda olan eski sistem güncellendi, teknolojinin en güncel hali ile kullanılmaya başlandı. Yeni teknoloji ile sistemler alışık olunan biçimde kullanılmaya devam ederken, yeni isteklere de çok hızlı cevap verebilme imkanı elde edildi.
Bu yeni sistemle birlikte İETT, verilerini anlık olarak işleyip analiz edebilme imkanına kavuştu. Bu da İETT’nin doğru kararları alma odaklı kurumsal stratejisine de hız katıyor. SAP S/4HANA ile İETT’de operasyonel süreçlerde verimlilik artarken, sürdürülebilirlik pekişiyor. “Veriyi sadece izlemek yerine, geleceği şekillendiren kararlar almanın kapılarını açıyoruz” değerlendirmesini paylaşan Çağdaş Mersinlioğlu’na göre, SAP S/4HANA, sadece bugünün değil, yarının teknolojilerine de entegre olmaya hazır bir platform sunuyor. Yapay zeka, IoT ve makine öğrenimi gibi yenilikçi teknolojilere uyumlu yapısıyla İETT’yi geleceğin ulaşım dünyasına hazırlıyor.
Sınırlı kaynaklarla maksimum verimlilik
MDSap Genel Müdürü Nesrin Demirci, İETT için gerçekleştirdikleri 10 yıllık versiyon güncellemesini içeren S/4HANA dönüşüm projesi ile operasyonel verimliği arttırarak süreçleri hızlandırdıklarını, maliyetleri optimize ettiklerini belirtti. Böylece veri analitiği ile daha hızlı ve doğru karar alma mekanizmaları kuruldu. Ayrıca dijitalleşen süreçler sayesinde bakım ve hizmet aksaklıklarını en aza indirerek toplu taşıma hizmetlerinde sürdürülebilir kalite sağlandı. Kaynak optimizasyonunun önemine dikkat çeken Nesrin Demirci, kısıtlı kaynaklara karşılık insanların problem çözme kapasitesinin ise sınırsızlığına vurgu yaptı. Demirci, şöyle devam etti:
“Bu projede özellikle İETT’nin bir kamu kurumu olmasının bilinciyle, kısıtlı kamu kaynaklarında maksimum verimliği sağlama vizyonuyla hareket ettik. Veriyi bilgiye dönüştürdüğümüzde gerçek değerine ulaşır. Bilgi deneyim getirir, deneyimizi akıl kazandırır. Bunun sonucunda kalıcı hizmetler ortaya çıkar. SAP S/4HANA dönüşüm projemizde de İETT’den öğrendiğimizi bilgiyi kalıcı hizmete dönüştürerek, kamu kaynaklarını en verimli şekilde değerlendirdik. 10 ay süren ve 10 yıllık versiyon güncellemesini kapsayan bu dönüşüm projesine katkılarından dolayı iş ortaklarımıza, bu projede çok yoğun çalışan tüm ekibimize teşekkür ediyorum. Bu projeden elde ettiğimiz başarı, iş birliğinin ve bilgi paylaşımının gücünü bir kez daha gözlerine sermekte.”
Dijitalleşme yolculuğunda kararlılık
“İETT, teknoloji odaklı adımlarla birçok kamu kurumuna örnek teşkil ediyor, akıllı ulaşım konseptiyle hareket ederek hizmet veriyor. S4/HANA projesini bu bakış açısıyla değerlendirdiğimizi dijital dönüşümün en son halkası olarak görebiliriz” diyen Nesrin Demirci, sözlerini şöyle sürdürdü:
“HANA platform teknolojisiyle birlikte ERP sistemi de sade ve sürdürülebilir bir mimari altyapıya kavuştu. İETT, akıllı ERP’nin kapılarını aralayarak yapay zeka odaklı dijitalleşme yolculuğunu kararlı bir şekilde devam ettirmekte. Bu çalışma bizler için sadece SAP Conversion çalışması değildi. Bu çalışma sayesinde sistem verimliliğini artırma fırsatı yakalayabilirdik. Bu fikrimizi İETT ekiplerine ilettiğimizde onların da desteğini almak bizi çok mutlu etmişti. Yaptığımız işlerde hedefimiz hep katma değeri yüksek çıktılar oldu. İETT projesinde sistemlerde veri sadeleştirmelerini tamamlayarak yeni SAP teknolojisini hayata geçirmiş olduk. Veri sadeleştirme çalışması ile SAP sunucu donanımlarının kullanım ömürlerini arttırdık. Böylece sistem performansı da artmış oldu.”
Dijital dönüşümde dönüm noktası!
İETT’de kullanılan SAP ürünleri, 2024 yılındaki son sürümüne yükseltildi. SAP sistemleri “in memory” teknolojisi üzerinde çalışır hale getirildi. Veri temizleme çalışması ile SAP sistem büyüklüğü %45 düşürüldü. Böylece kaynaklarının tasarruflu kullanılması için önemli bir adım hayata geçti. Son sürüm SAP sistem kullanımı, dijital dönüşüm için ihtiyaç duyulacak yeni teknoloji entegrasyonları için güçlü bir platformu ortaya koydu. Bu da ilerleyen süreçlerde İETT’de yapılması gündeme gelecek yeni yatırımlar için yetkin bir mimarinin varlığı demek.
SAP S/4HANA’ya geçiş ile SAP sistem ve altyapı güncellemesi ile hayat bulan yatırım kapsamında önemli fonksiyonel kazanımlar da elde edildi. Böylece iş birimlerinin SAP sistemlerine erişimi kolaylaştırılırken, süreçleri ve ihtiyaçları da SAP’nin yeni teknolojileri üzerinden “standart” hale getirildi. Yönetilebilir ve sürdürülebilir yeni altyapı sayesinde, iş birimlerinin ek ihtiyaçları da hızla hayata geçirilebilir bir altyapıya kavuşturuldu.