Kötü bot trafiği, gerçek müşterilere erişimi zorlaştıracak
Kurumların internet trafiğini güvenli şekilde yönetmelerini sağlayan Estonya merkezli BotGuard’ın Başkan Yardımcısı Artur Cyganek, internet trafiğinin yarısına yakınını botların oluşturduğuna, bunların %32’sinin de kötü amaçlı botlar olduğuna dikkat çekti. Yaklaşan 2025 yılında yaklaşık %2 artacağı öngörülen kötü amaçlı bot trafiğinin kurumların gerçek kullanıcı ve müşterilerine erişimini zorlaştıracağına dikkat çekti. Cyganek, bu durumun kötü botların tespitini ve engellenmesini giderek zorlaştırdığını söyledi.
Cyganek, teknolojinin hayatımıza sağladığı kolaylıkların yanı sıra, dijitalleşmenin artan siber saldırılarla birlikte önemli güvenlik risklerini de beraberinde getirdiğine dikkat çekti. Araştırmalara göre, 2023 yılında tüm web sitesi trafiğinin %49,6’lık kısmı, yani yarısına yakını botlar tarafından oluşturuldu. Bunların %17,6’sını iyi botlar oluştururken, %32’lik kısmını kötü amaçlı botlar oluşturdu. Her yıl web trafiğindeki gerçek kullanıcı hareketliliği %2,2 oranında düşüyor. Buna karşılık, iyi amaçlı botların oranı %0,3 artarken, kötü amaçlı botların oranı %1,8 artıyor. Bu veriler, her geçen yıl web trafiğindeki kötü amaçlı bot trafiğinin giderek artacağını gözler önüne seriyor. Kötü botlar, sadece kurumların internet trafiğini engellemekle kalmıyor, aynı zamanda fiyat manipülasyonu, dolandırıcılık ve veri hırsızlığı gibi birçok zararlı faaliyet gerçekleştiriyor veya müşterilerin satın alma kararlarını olumsuz yönde etkileyecek şekilde süreçleri gereksiz zorlaştırıyor.
Gündem hep siber güvenlik
Cyganek’in belirttiğine göre, artan kötü bot trafiği ve siber saldırılar, özellikle e-ticaret, finans, sağlık, oyun, telekom ve seyahat gibi sektörlerde büyük sorunlara yol açacak. Bu sektörlerde veri paylaşımı ve finansal işlemlerin yoğunluğu, botların en çok hedef aldığı alanlar arasında yer alıyor. Cyganek, kurumların 2025’te daha güvenli altyapılar oluşturmak için siber güvenlik önlemlerini artıracaklarını ve yapay zeka tabanlı çözümleri devreye sokacaklarını belirtiyor. Cyganek, sözlerine şöyle devam etti:
“Basit araçlarla bot yazmak ve botlar ile internette işlem yapmak artık çok kolay. Hatta internette kişisel bilgileri toplamak, yazılmış bir makale, fotoğraf ya da herhangi bir içeriği hızlıca kopyalamak, alışveriş sitelerinde kampanyalarda önden sıra tutmak, yılın en önemli konseri için ya da derbi maçı için herkesten önce sıraya girmek, hatta çok sevdiğiniz bir pazar yerindeki ürünü herkesten önce sepete ekleyip beklemek, artık bir mail atmak kadar kolay… Botların kullanımım bu kadar kolayken, verdikleri hasar ne yazık ki çok ciddi olabiliyor. Siber suçluların hedef aldığı kurumların ve bireylerin, maddi kayıpların yanı sıra güvenlikleri ve itibarları da risk altında oluyor. Bu nedenle, 2025’te kurumların güvenliğinden ve teknolojiden sorumlu CTO’ların temel odağının, güvenli bir şekilde alt yapılarını yönetmek, operasyonel verimlilik sağlamak ve gerçek müşterilere/kullanıcılara güvenli bir şekilde ulaşmak olacağını düşünüyorum.”