FATİH Projesi tabletleri dağıtıldı
Türkiye genelinde pilot uygulaması tamamlanan FATİH Projesi 81 ilde aynı anda, 3 bin 500 okulda, 675 bin öğrenci ve öğretmene tablet bilgisayar dağıtımı ile gerçekleştirildi.
İnternet özgürlüğü ile ilgili, “Bizler bir yandan interneti teknolojiyi bu kadar yaygınlaştırırken, bir takım tedbirleri de alıyoruz. Hiç kimsenin özgürlüğünü sınırlandırmıyoruz. Biz çocuklarımızı gençlerimizi çocuklarımızı korumak için gereken her adımı atacağız. Özgürlükleri kısıtlamadan düzenlemelerimizi yapacağız.” yorumunu yaptı.
FATİH Projesinde kullanılacak tabletlerin kullanıcı bilgi kayıtları ve internet erişiminin ne ölçüde kısıtlı olacağı henüz kesin olarak bilinmiyor ancak teknolojik donanıma sahip olup, özgür internet erişimine sahip olamayan öğrencilerin kendilerini müfredat ve kısıtlı kaynaklar dışında geliştirebilmesi beklenemez. Dolayısıyla, Proje uzun vadede, çağı yakalama fırsatı sağlayacak kadar verimli olmaz.
“Siz bilgisayarın esiri olmayın, bilgisayar sizin esiriniz olsun”
İnternet bağımlılığına karşı tedbir aldıklarını söyleyen Başbakan, tabletlerin dağıtıldığı öğrencilere, “Bilgisayar sizin eğitim olarak kullandığınız bir araç olarak kalsın. Bilgisayarlar, tabletler, sizi kitap okumaktan kağıttan, kalemden ve silgiden asla uzak tutmasın. Bilgisayar sizi öğretmenlerinizden, arkadaşlarınızdan ve ailenizden koparmasın. Özellikle de sokakları parkları oyun alanlarını bilgisayara aldanıp boş bırakmayın.” dedi.
Tabletleri F klavye olarak hazırlıyoruz
Güzel Türkçemize en uygun klavye F klavyedir. Biz tabletlerimizi F klavye olarak hazırlıyoruz. Özellikle bilgisayar üreticilerinin satıcılarının bu hassasiyeti gözetmelerini istiyorum diyerek, öğretmen ve velilere, “Yabancı bilgisayar terimlerinin çocuklarımızın Türkçe' sini bozmaması için sizlerden de hassasiyet bekliyoruz” diyerek seslendi.
Sadece tahta ve tablet değil
Milli Eğitim Bakan Avcı, FATİH Projesi’nin tablet ve akıllı tahta gibi donanımların dışında da çalışıldı.”Projede görev alan arkadaşlarımız en başta eğitim içeriği olmak üzere projenin başarısı için gereken emek-yoğun bileşenler konusunda olağanüstü çaba harcadılar, harcıyorlar. Bu kapsamda Eğitim Bilişim Ağı EBA’yı kurup geliştirdiler.
Şimdiye kadar EBA bünyesinde 5 binden fazla ders anlatım ve tanıtım videosu, kazanımlara yönelik 3 binden fazla sesli metin, 50 binden fazla görsel malzeme, binden fazla dergi, bin 500’e yakın kitap yayımlandı. Ayrıca 11 kamu portalı, öğretmen ve öğrenciler için 43 eğitim portalı ve özellikle öğretmenlerimize özgü 27 portal oluşturuldu. 2 bin 222 haber de EBA üzerinden yayımlandı. Dünya çapında kullanılan eğitim kaynakları bulut teknolojisiyle EBA içeriği olarak öğretmen ve öğrencilerimizin kullanımına sunuldu.” Sözleriyle projenin diğer yönlerini de anlattı.