10 soruda yeni nesil şirket testi…
İş dünyasından dostlarla yaptığım konuşmalarda sıkça geçen soru “neler oluyor?’’ şeklinde. Kimimiz temkinli bir iyimserlikle, kimimiz karamsar, etrafımızda olan biteni anlamlandırmaya çalışıyoruz. Çoğumuz kendimizi eşikte hissediyor, bir ayağımızı kapının dışına atmış, biri hala kapının içinde gibiyiz. Lakin korkunun ecele faydası yok dostlar, korkmanın panzehiri bilmek derler ya, gelin biz de beraberce biraz fikir jimnastiği yapalım. Ve bu yeni dünyanın, yeni kültürünü, kimyasını anlamak için kendi küçük kozmozumuzdan başlayarak, 10 soru üretelim, cevaplar yapıştıralım:
1. Şirketinizde giderek artan “ben” ile başlayan konuşmalara şahit oluyor musunuz?
Cevap evet ise, güzel. Yeni dünyanın neobirey-insanları var iş yerinizde demektir. Aman dikkat bu ‘’chat’’ kuşağına uzun nutuklar atmayın, bir sayfadan fazla yazı okuma/yazma görevi vermeyin sakın. Videolu iletişimi tercih edin, kısa ama sık görevler verin ve mümkünse esnek 24 saat çalışma açıklığı getirin (uzun sanal mesai). Unutmayın bu yeni profil çoklu ortam zenginliği içinde hedef odaklı çalışır.
2. Sadakat kalmadı, itibar zayıf, müşteri kaprisli mi?
Cevap evet ise, hiç üzülmeyin, yalnız değilsiniz, her yerde bu sıkıntı var, unutmayın siz de müşterisi olduğunuz birçok marka için benzer davranıyorsunuz. Daha fazlasını isteme, fırsat ve yenilik isteği küçük farklarla bile olsa artık başka markayı tercih nedeni yapabiliyor. Bu eğilime en yeni tedbirlerden birisi ise müşteri veritabanını mümkün olduğunca belirginleşmiş davranışlarına göre küçük gruplara bölmek ve bu gruplara “özelleşmiş’’ teknoloji destekli yaratıcı yaklaşımlar olmalı.
3. Şirketinizde piramit yapı ortadan kalkıyor, astlar, üstler arası bürokrasi, saygı, vb. giderek zayıflıyor mu?
Cevap evet ise doğru yoldasınız. Düşündüğümüzden daha hızlı hareket eden bir dünya var dışarıda ve inisiyatif alabilme, her seviyede liderlik becerisi gerekliliği, artık hiyerarşik yapıları zorluyor. Unutmayın kişisel beceriler ve kişisel donanım, “tecrübeyi” yakaladı.
4. Sayısal obezite yaygın mı şirketinizde?
Cevap evet ise, yaratıcı sermayenin üstünde oturuyorsunuz demektir. Çalışanların iş ekranlarının arkasındaki Facebook vb. sayfalarını kullanın, unutmayın müşterilerinizle yeni, dinamik, kişisel kanallarınız var artık.
5. “Like”cıların yerini, görüş bildirenler mi alıyor?
Cevap evet ise, yeni demokrasi şirketinizde yaygınlaşıyor demektir. Değişim dinamiklerinin en temel özelliklerinden biri katılımcı çalışan, bunu teşvik edin.
6. Sayısal dünyanın alfa kadınları şirketinizde çoğalıyor mu?
Cevap evet ise, iki adım öndesiniz demektir. Anlık değişimlerin, tepkilerin olduğu bir zaman bu. Kafam atınca balıkçı köyü düşlerinin hazır tutulduğu bir zaman. Bu döneme, donanım ve güdülerini yüksek oranda kullanabilen alfa kadınları yaratıcı enerjileriyle pozitif değer katıyorlar.
7. Gizlilik kalmadı, her konu, her yerde konuşuluyor şirkette diyor musunuz?
Cevap evet ise, şeffaf yapıya geçtiniz demektir, tebrik ederim. Önce ilkeleri belirleyin sonra, hem çalışanlarınıza, hem müşterilerinize ultra şeffaf olun. Gelecek de en önemli konu güvenilirlik ve bunun ilk adımı da şirketi adeta bir “soyunma kabini” yapmak.
8. Tarih, geçmiş unutuldu, şirketin hafızası zayıfladı mı diye düşünüyorsunuz?
Cevap evet ise, üzülmeyin, geçmişe eskisi gibi bakılmayan bir zamandayız. Etrafımızı kuşatmış ‘’Big data’’ içinde, üstelikte, hiperaktif davranan, sayısal dikkat eksikliği dilemasına oturmuş bizler, çoğunlukla gelecekle ilgilenir durumdayız. Geçmişe dikkat koyabilmemiz için, bugüne yapıştırılabilmiş tarih olmalı. Şirketin geçmişini bugüne ilişkilendirin. Zaman tüneli ancak bu geçmiş/bugün ilişkisinde çalışacaktır, göreceksiniz.
9. Gelişmek istiyorum, olmaz ise yeni iş bakınıyorum diyenler çoğaldı mı?
Cevap evet ise, rekabetçi yapınız var demektir. Günümüz insan kaynakları istatistik verileri de bunu söylüyor. Başarı ve iş tatmini, ücretin bir puan önünde, donanımlı sayısal dünyanın içinden gençler aşağıdan geliyor ve kurum içi rekabet hiç olmadığı kadar tehdit altında. Yaratıcı, yenilikçi beyinlerin zamanı başlıyor ve bundan korkmayın, onların önünü açın.
10. Ekosisteminiz artıyor mu?
Cevap evet ise, yeni sayısal çağın üretkenliğini yakalamışsınız demektir. “free lance”, “part time”, “global taşeronlar”, ’’çözüm ortakları’’ gibi benzer sistemleriniz gelişmiş ise, iş sizin bu kanalların gelişkin yönetim araçlarını ‘’efektif'’ kullanımınıza kalmış demektir. Korkmayın, sürdürülebilir rekabette öne geçeceksiniz.
İlk aklıma gelen on soru ve kısa cevapları bunlar, şüphesiz daha birçokları var, sizleri sıkmamak adına belki ilerde bir başka pencereden devam ederiz, ne dersiniz dostlar?
Esenlikle kalın, çok da kasmayın !