Türkiye Finans Katılım Bankası BS Veri Merkezleri ve Operasyon Müdürü İlke Ergüvenç: “BANKACILIKTA YAPAY ZEKÂ UYGULAMALARI İÇİN LOKAL MODELLERDEN YARARLANIYORUZ”
“Yapay zekâ, günümüzde birçok sektörde devrim niteliğinde değişikliklere yol açmakta ve bankacılık sektörü de bu dönüşümden nasibini almaktadır. Türkiye Finans Katılım Bankası, bu teknolojiyi benimseyerek hem iç süreçlerini optimize etmeyi hem de müşteri deneyimini geliştirmeyi hedeflemektedir.
Bu kapsamda veri analitiği ve makine öğrenimi temelli yapay zekâ uygulamaları bankamızda finansman süreçlerinden ürün ve hizmet özelleştirmelerine kadar pek çok alanda uzun zamandır kullanılmaktadır. Örnek vermek gerekirse daha önce insan eliyle yapılan EFT ve Havale talimatlarının 1000 farklı dokümanı, yapay zekâ ile sistem girişleri sağlanarak otomatize edildi. Türkiye Finans bu projelerle sektörde yapay zekâ ile görsel okuma yaparak sisteme girişini yapan ve talimatları otomatik olarak gerçekleştirerek bu sistemi kullanan tek banka oldu.
Daha yeni bir konu olan üretken modeller tarafında ise gerek iç gerekse de dış kullanıcıya hizmet verebileceğimiz ürün ve hizmetler için çalışmalarımız bulunmaktadır. Bu alanda öncelikle bankamız iş süreçleri ve bu süreçler içerisinde oluşturulan veri setlerinin kullanılabileceği alanlara odaklanıyoruz.
BS içi kullanım imkânlarına baktığımızda da ana bankacılık uygulamamızın bakım ve geliştirmesini kendi BS kaynaklarımızla yapmakta olduğumuzdan yapay zekâ destekli kodlama asistanlarının kullanımı ile hız ve verimlilik artışı hedeflemekteyiz. Bu çalışmalar kapsamında bankalar için çok kritik bir konu olan hassas verilerin korunmasına yönelik tedbirler ve yürürlükteki diğer regülasyonlara uyum için öncelikli olarak kendi platformlarımız üzerinde modellediğimiz yapıları kullanmaya odaklanıyoruz.
Dışarıya açık uygulamalara baktığımızda ise müşterilerimizle iletişimin doğrudan sağlandığı internet ve mobil şubelerimiz üzerinde kullandığımız ARI isimli yapay zekâ destekli asistanımız, kullanıcılarımıza ihtiyaçlarına göre bilgi veren, ürün ve hizmet öneren, işlemlerini hızlı bir şekilde yapmalarını sağlamak için gerekli yönlendirmeleri yapan bir platform olarak hizmet vermektedir.
Banka içine hizmet edecek tarafta ise kendi platformlarımızda (on-premise) barındırılan açık kaynaklı LLM modelleri temel alan, banka dokümanlarıyla özelleştirilmiş, performans optimizasyonu amacıyla kullanım alanına özel olarak küçültülmüş asistanlar üzerinden ilerliyoruz. Aynı zamanda kullanıcı destek ve ürün/hizmet kullanım kılavuzları gibi kaynaklardan elde ettiğimiz sadeleştirilmiş eğitim verileri oluşturarak lokal modellerin sürekli olarak eğitilmesini ve güncellenmesini hedefliyoruz.
Bankamız, önümüzdeki dönemde yapay zekâ destekli uygulamaların sayısını artırmayı ve bu teknolojilerin sunduğu fırsatları daha etkin bir şekilde değerlendirmeyi planlamaktadır.
Bundan sonraki aşamada, bankamızın müşterilerine yönelik hizmet sunacak projeleri de kapsamımıza almayı planlıyoruz. Bu konularda oluşturduğumuz Ar-Ge projelerimizi T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ve üniversite iş birlikleri gibi programlarla destekleyerek güncel teknolojilerden faydalanan, sistematik ve rekabetçi bir Ar-Ge ortamı sağlıyoruz.
Kullanım alanları ve kullanıcı profil çeşitliliği arttıkça yapay zekâ uygulamalarının sayısı ve etkileşimleri artacağından bu modellerin yönetişimi, doğruluk, verimlilik ve performanslarının takibi önümüzdeki dönemde önemli daha da önemli hale gelecektir. Tüm yapay zekâ uygulamalarının merkezi bir yapı altında geliştirilmesi ve yaşam döngüleri boyunca etkin bir şekilde yönetilmesi, kurumların başarılı bir yapay zekâ adaptasyonu için kritik öneme sahiptir.”