e-Devletin yeni boyutu e-kimlik
24. e-Devlet Yuvarlak Masa Toplantısı, ‘Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü – Teknoloji Yaklaşımları ve 2014 Projeleri’ başlığıyla, İnterpromedya tarafından 13 Şubat tarihinde Ankara’da düzenlendi.
Toplantıya, Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Dr. Ahmet Sarıcan, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdür Yardımcısı Etem Acar, Bilgi İşlem Daire Başkanı Mustafa Öztaş, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri’nin işbirliği yaptığı kurumlardan; SGK Hizmet Sunumu Genel Müdürü Adem Onar, Dışişleri Bakanlığı’ndan İshak Ebrar Çubukçu ve Salih Caner, TÜBİTAK BİLGEM e-Kimlik Birim Yöneticisi Oktay Adalıer, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve Interpromedya yetkilileri, destekleyici şirketler; Netaş, NetApp, Oracle, ETB, Komtaş, 4S, Kale Yazılım, Ekspa, Cisco ve konuk dinleyiciler katıldı. Toplantının moderatörlüğünü yapan İnterpromedya Yayın Koordinatörü Ayhan Sevgi, “İnterpromedya olarak, bilişim odaklı bir şirket olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yayın tarafında amiral gemimiz olan BThaber gazetesi bu sene 20. yılını kutluyor. Bu Türkiye’de az görülür bir başarı. Diğer yandan, e-Devlet dergimiz kamu kurumu yöneticileri ve bilişim profesyonellerine yönelik içerikleriyle yayın faaliyetini sürdürüyor. İçerik üretimi konusundaki en büyük araçlarımızdan bir tanesi olan e-Devlet Yuvarlak Masa Toplantıları’nın bugün 24.’sünü yapıyoruz” şeklinde konuştu.
Hızlı hizmetle, güvenli hizmet arasındaki denge çok önemli
Dr. Ahmet Sarıcan konuşmasında; “Bu güzel birlikteliği bizlere sağlayan İnterpromedya ekibine teşekkürlerimi iletiyorum. Günümüz itibarıyla artık sihirli kavram bilgi. Buradan hareketle, bu bağlamda kafa yoran insanlar bilginin önemli bir güç olduğu konusunda hemfikirler. Değişim ve dönüşümün temelinde BT’nin ciddi bir rolü bulunuyor. Burada katalizör görevi gören o baş döndürücü sürecin temel unsurlarının teknoloji olduğunu görüyoruz. Artık klasik yönetim anlayışıyla kamuyu idare etmek, vatandaşları mutlu etmek imkânsız hale geldi. Dolayısıyla, yönetim anlamında da bir dizi değişikliklere gitmek gerekiyor. Tek taraflı buyurgan bir devlet yapısından katılımcılığın ön plana çıktığı, etkileşimin daha fazla yoğunlaştığı, vatandaşın da sesinin daha fazla dillendirilebildiği, taleplerinin yönetim tarafından dikkate alındığı, dikkate alınmakla kalmayıp ona yönelik olarak yönetim anlayışlarının hizmet metodolojisini de geliştirme zorunluluğu ortaya çıktı. Kamunun dikkat etmesi gereken husus; hızlı, şeffaf, etkin, verimli bir hizmet anlayışına uyum sağlamak ama bunu yaparken de o hızlı hizmetle güvenli hizmet arasındaki dengeyi de iyi kurmaktır” dedi.
Etem Acar da, “Türkiye’nin bilişim anlamında belli bir seviyeye gelmesinde en önemli unsur; kişi kayıtları anlamında MERNİS gibi bir projeyi hayata geçirmesiyle oldu. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü olarak e-Vatandaşlık projesiyle gerekli olan belge ayağını bitirmeyi planlıyoruz. Kimlik kartı ile Türkiye’nin e-devlet çıtasında dünyadaki sıralamada 50. sıranın altına hiç düşmedik. Eğer önümüzdeki 3-4 yılda, kimlik kartı çalışmasında; devlet hizmetlerini elektronik kimlik doğrulamayla birlikte organize edebilir, kimlik doğrulamanın getirisini de her kurumda aynı oranda çıktıya dönüştürebilirsek Türkiye’nin ilk 5’lerde, 10’larda yer alacağını rahatlıkla söyleyebilirim. Başında ve sonunda e-devleti gerçekleştiren bir kurum olmaktan ve onun en temel noktasında yer almaktan dolayı büyük bir gurur duyuyoruz. Diğer yandan, yürüttüğümüz projelerde çok güzel bir kamu-özel sektör birlikteliği yürüttüğümüze inanıyoruz. Projeler tasarlanırken özel sektörün tecrübesi ve birikiminden de olabildiğince yararlandığımızı düşünüyoruz. Biz, özel sektörü bir paydaş olarak görmeye devam edeceğiz” açıklamasını yaptı. Mustafa Öztaş ise konuşmasında; “e-Devlet bizle başlıyorsa, e-Devlet’in kimlik doğrulama anlamında omurgasını MERNİS teşkil ediyorsa, biz de bu hizmeti sürekli güncel, sağlıklı ve güvenli bir şekilde sunmak durumundayız” ifadesini kullandı.
Türkiye’yi temsil ediyoruz
Yuvarlak Masa Toplantısı’nda Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Şube Müdürleri de sunumlarını gerçekleştirdi. Adem Keleş; ‘Kimlik Paylaşım Sistemi’, Şerife Aktaş; ‘Adres Kayıt Sistemi – Mekansal Adres Kayıt Sistemi’ hakkında bilgi verdi. 4S şirketinden Ökkeş Özdemir ve Kale Yazılım’dan Ali İnce de ‘İş Sürekliliği Merkezi’ni anlattı. Diğer yandan, SGK, Dışişleri Bakanlığı ve TÜBİTAK BİLGEM yetkilileri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile yaptıkları işbirliğini katılımcılarla paylaştılar. Şirket sunumları bölümünde; Netaş’tan Faruk Danacıoğlu, NetApp’tan Burak Koç, Oracle’dan Baturalp Cansu, ETB’den Özgün Sapmaztürk, Komtaş’tan Yüksel Çomak, 4S’den Onur Eroğlu, Cisco’dan Efe Özveren teknoloji eğilimlerini aktardılar.
Toplantı ile ilgili ayrıntılı içeriklere bu ay sonunda yayınlanacak olan e-Devlet Dergisi’nden ulaşabilirsiniz.