Türksat 4A uydusu uzaya fırlatıldı
Türksat 4A uydusu, 14 Şubat’ta Türkiye saatiyle 23.09’da Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü’nden başarıyla fırlatıldı. Fırlatmadan 9 saat 13 dakika sonra roketten ayrılan uydudan ilk sinyal, 15 Şubat tarihinde saat 08:30’dan itibaren alınmaya başlandı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Bakanlık Müşteşarı Habib Soluk, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Türksat Genel Müdürü Dr. Özkan Dalbay, BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer, TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Yücel Altunbaşak ve çok sayıda yetkili uydunun fırlatılışını Baykonur Uzay Üssü’nde düzenlenen törende izledi. Elvan, bir süre alt yörüngede dolaşacak Türksat 4A uydusunun, 9,5 gün sonra 50 derece doğu boylamına yerleşeceğini ifade etti.
Ankara’daki İzleme Programı’na yoğun ilgi
Aynı saatlerde, Ankara’da da Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın Tandoğan’daki binasında ‘İzleme Programı’ düzenlendi. Programa; Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yahya Baş, Türksat Genel Müdür Vekili Cemil Sağıroğlu, Genel Müdür Yardımcısı Ali Ok ile birlikte çok sayıda bakanlık ve Türksat yöneticisi katıldı. Programda, salona kurulan dev ekrandan fırlatma süreci canlı olarak izlendi. Uyduyu taşıyan proton fırlatmadan 2 dakika sonra roketin birinci kademesini, 5 dakika 27 saniye sonra da ikinci kademesini başarıyla bıraktı. 9 dakika 41 saniye sonra roketin 3’üncü kademesi görevini tamamladı. Breeze-M modülü uyduyu, 9 saat 13 dakika uzayda taşımaya devam edecek. 9,5 gün sonra test amaçlı olarak ‘50 Derece Doğu’ boylamına yerleşecek Türksat 4A’nın kontrolü, Türkiye, Afrika, Avustralya, Japonya, İtalya ve Kanada uydu istasyonlarından yapılacak.
Türksat 4A’nın manevra ömrü 30 yıldan fazla
Fırlatmadan 9 saat 13 dakika sonra roketten ayrılan Türksat 4A’dan ilk sinyal 15 Şubat saat: 08:30’dan itibaren alınmaya başlandı. Türksat 4A, ‘50 Derece Doğu’ boylamına yerleştirildikten sonra bu yörüngede yaklaşık 3 ay kalacak. İstasyonlar aracılığıyla tüm yörünge ve alt sistem kontrolleri gerçekleştirilecek uydu, daha sonra ‘42 derece Doğu’ yörüngesine yerleşerek, ticari faaliyetlerine başlayacak. Uydunun kontrolü, Türksat Gölbaşı Uydu Yer İstasyonu’na devredilecek ve buradan gönderilecek komutlarla uydu yaklaşık bir ay boyunca performans testlerine tabi tutulacak. Mevcut Türk uydularına göre daha güçlü sinyal kalitesine sahip olan Türksat 4A uydusunun manevra ömrü 30 yıldan fazla olacak.