2014’ün odağında bütünleştirme var
Intermec satın almasının ardından Honeywell, sektörde büyümesini pekiştirmeyi hedefliyor.
Yüksek performanslı sağlam mobil bilgisayarlar ve barkodlu tarayıcıları dahil olmak üzere, görüntü ve lazer tabanlı veri toplama donanımı üreten Honeywell Scanning & Mobility (HSM), 2013 yılında Intermec’i satın alarak önemli bir bütünleştirme için düğmeye bastı. Otomatik kimlik tespiti ve veri toplama alanında geniş bir ürün portföyüne sahip olduklarını belirten Honeywell Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve Hindistan’dan Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Peter Howes, perakende satış, sağlık hizmetleri, ulaşım ve lojistik şirketlerine veri toplama donanımı sağladıklarını hatırlattı. HSM, müşterilerin verileri etkili yönetebilmesi için yazılım, hizmet ve çözümler de sunuyor. Perakende sektörü, sağlık, ulaşım ve lojistik gibi sektörlerde tedarik zincirinin her halkasında yer aldıklarını belirten Howes’un verdiği bilgiye göre, Honeywell’in çalışma tarzında üç adım öne çıkıyor. İlk etapta kablosuz teknoloji ve destek hizmetleriyle birlikte gelişmiş görüntü teknolojileri ve endüstriyel projelere uygun işlemciler bütünleştiriliyor. İkinci olarak farklı sektörlerde tedarik zincirini en verimli hale getirmek için çalışılıyor. Üçüncü adımda dayanıklı teknoloji ile zorlu ortam ve mekanlara uyum sağlanıyor.
İki şirket arasında doğru denge
Honeywell’in sektörde önemli bir adımı envanter takibi ve tedarik zinciri iş çözümleri sunan Intermec satın alması ve 2013 Eylül’ünde bu konuda sürecin tamamlanması oldu. Pazarda gelişmek için atılması gereken adımlardan biri olan organik büyümenin yanında, finansal açıdan sıkıntılı dönem geçiren Intermec’in de potansiyel sunduğunu söyleyen Howes, “Böylece sektörümüzde ikinci sıraya geldik” dedi. 5 yıldır Honeywell’de çalıştığını, ama öncesinde 11 yılının Intermec’te geçtiğini de vurgulayan Howes, bu nedenle iki tarafın analizini yapabildiğinin altını çizdi. 2014 yılı hedeflerinde öncelik müşteri odaklılığı sürdürmek. Bu esnada her bir sektör ve dinamiklerini sürekli analiz ederken, müşteri deneyimi, son tüketicinin yorumlarını takip etmek önem taşıyor. Yani teknik destek gibi birçok başlık yakın takipte. Adım adım doğru bütünleştirme stratejisi ile iki şirketin yol haritasını doğru biçimde buluşturmak için yoğun ve kapsamlı bir çalışma var. Detayları Howes şöyle anlattı:
“Birbirine çok benzeyen iki şirketi biraraya getiriyoruz ve tam bir işlerlik için bütünleştirmeyi doğru yapmak, tedarik zinciri, hizmet sunumu, satış ve pazarlama gibi başlıklarda tekilleştirme stratejisi gerek. Bazı ülkelerde dağılımı, iki şirket arasındaki dengeyi gözeterek incelememiz, ekipleri doğru buluşturmamız şart. Daha uzun vadeye, yani yılın sonlarına baktığımız zaman ise bu alandaki tek şirket haline gelmek, tam bütünleştirmeyi hayata geçirmiş olmak istiyoruz. Bunun için tüm aşamaları da planladık.”
Tekil kanal programına doğru…
Bu aşamalar, faaliyet gösterilen bölgelere göre değişim gösterebiliyor. Bölge ve ihtiyaçlarına uygun, doğru odaklanma önemli. Howes buna örnek olarak, hızlı büyüme sergileyen bölgelere ayrıca odaklandıklarını belirterek, Türkiye’nin bu pazarlardan biri olduğuna işaret etti. Bölgede Türkiye gibi potansiyeli yüksek pazarlar Rusya ve Polonya olarak sıralanırken, Afrika da takipte. Ortadoğu’daki faaliyetler de hızlı büyüme sergiliyor.
Her iki şirketin 2013 yılında Avrupa’da yürüttüğü büyük projeler, yine iki şirket için yılın çift haneli büyüme rakamlarıyla tamamlanmasını sağladı. Bu veriler ışığında Howes, bütünleşen şirketlerin 2014 yılında önemli bir pazar payına imza atacağına inandıklarını vurguladı.
Honeywell bir kanal şirketi. Howes, “Kanalla birlikte çalışarak müşterilere güven vermeye önem veriyoruz” derken, Intermec bütünleştirmesi ve bunun kanala etkilerini de şöyle anlattı:
“İki şirket olarak satış yaptığımız tüm ülkelerde varız. Pazarları doğru anladığımıza inanıyoruz. Önceliğimiz yılın ilk çeyreği itibariyle iki şirketin kanal programını tek bir program haline getirmek. İki şirketin de yapısı, stratejileri farklı ve bunları doğru bütünleştirmenin kolay bir iş olmadığını biliyoruz. Ama iki şirket de kanal tabanlı ve bu da köklü bir strateji değişiminden ziyade, doğru bütünleştirmeyi öne çıkartıyor. İki programda da farklı başlıklarda en iyiyi alıp bütünleştirmek önemli. İş ortaklarımızın da bu konuda yorumlarını alıyoruz.”
Intermec satın alması, Ar-Ge konusunda da Honeywell’in üretim ve tasarım adına gücünü artıracak. Farklı cihazlar üreten Honeywell, cihazın yönetiminde etkili olan yazılımı geliştiriyor. Ama Howes’un ‘bizim yapmayacağımız şey’ olarak tanımladığı, sektörel ihtiyaçlara göre değişen yazılımların adresi ise uygulama geliştiren iş ortakları. Bu konuda faaliyet gösterilen sektörler ve iş ortakları yakın takipte. Howes, Türkiye’de de yazılım alanında iş ortakları olduğu bilgisini verdi.
Uçtan uca yönetim ve ölçülebilirlik
Türkiye pazarının her yıl büyüme sergilediğini ve pazarda iyi bir iş ortağı kanalına sahip olduklarını söyleyen Peter Howes, bir taraftan da pazarda büyüme noktalarını daha net analiz etmeye çalıştıklarını belirtti. Burada sadece Türkiye’de değil, küresel bazda öne çıkan sağlık sektörüne dikkat çeken Howes, şöyle devam etti:
“Türkiye; Ortadoğu ve Avrupa arasında bir köprü ve bu da potansiyeli güçlendiriyor. Havaalanlarında mobilite odaklı çalışmalar yapıyoruz. Londra’da Heathrow Havaalanı bunun bir örneği. Barkod etiketi ve RFID teknolojisi ile bu alanda yapılabilecekler çok fazla. Bilgi almak ve aktarmak, kontrolünü yapmak pratik hale geliyor. Örneğin doğru bagajın doğru uçakta olduğunu garantilemek, bagaj kayıplarını en aza indirmek gibi açılardan bu teknoloji önemli. Sağlık sektörü ve havacılık gibi desteklerimizde öne çıkan bir sektör de perakende. Burada satış noktasında destek, envanter yönetimi, depo organizasyonu gibi başlıklarda ihtiyaca dönük farklı tarayıcı cihazlar üretiyoruz. Bu, tedarik zinciri yönetimi adına önemli. Ulaştırma ve lojistik şirketleri ile çalışmalarımız bu eksende hiç bitmiyor.”