Küresel öncelikler, girişimcilerin gündemi oluyor
IBM SmartCamp bölge finalini 2013 yılında İstanbul’da gerçekleştiren IBM Türk’ün hedefi, küresel finale ev sahipliği yapmak.
SmartCamp; IBM’in küresel bazda yürüttüğü, 0-5 yaş arasındaki girişimleri desteklediği bir bağlantı kurma platformu ve danışmanlık kampı. Bu yapı ile amaç; bir fikir yarışmasından ziyade, geliştirilmiş ve daha da büyütülmek için desteğe ihtiyaç duyan girişimcilere erişmek. SmartCamp kapsamında yatırıma erişen girişimciler; mentorlar ve yatırımcılarla buluşuyor. Küresel bazda öncelikler, bu kampın da temeli. Yani girişimcilerin sağlık, doğal kaynak yönetimi, ekolojik dengeler gibi konulara çözüm içeren bir teknoloji geliştirmiş olmaları gerekiyor. Son iki yıldır IBM Türk, Türkiye’de kendi finalistini belirleyip küresel yarışmaya gönderiyordu. 2013 yılında ise bölge finali Türkiye’de yapıldı. Sydney, Şanghay, Kuala Lumpur, Bangalore, Johannesburg, Varşova, Moskova ve İstanbul’dan finalistler 31 Ekim’de düzenlenen bölgesel finalde kendilerini jüriye sundular. SmartCamp Bölge Finali’nde Türkiye’yi bulut bilişim temelli “Akıllı Şebeke Yazılımı” ve “Hizmet Olarak Enerji Verimliliği İş Modeli” projeleri ile REENGEN temsil etti. Bu bölge finalinde seçilen Avustralya’dan Temando, Malezya’dan TMC ve Türkiye’den REENGEN, 6 Şubat’ta da Silikon Vadisi’nde düzenlenen IBM SmartCamp Dünya Finaline katılmaya hak kazandı. Finalde kazanan ise Coriell Life Sciences oldu. 2013 finalinin galibi Coriell Life Sciences, DNA testi ile bir hastanın kullandığı ilaçların ona zarar verip vermeyeceğini ortaya koyuyor, bu bilgiyi kişinin doktoruyla paylaşıyor. Çünkü sadece ABD’de ilaçların bu gibi yan etkisi yüzünden boşa giden para miktarı 135 milyar dolar.
Talep yükseliyor
Bu etkinlikle ilgili görüştüğümüz IBM Türk Ekosistem Geliştirme Müdürü Jale Akyel, dünyanın karşı karşıya olduğu temel sorunlara çözümler sunan yeni nesil ve yenilikçi şirketlere odaklandıklarını vurguladı. IBM, girişimcileri üç farklı yolla destekliyor. Birincisi ürün desteği. Girişimciler ücretsiz olarak, ihtiyaçları doğrultusunda IBM’in yazılım ürünlerine erişebilir, deneme, değerlendirme, ticari uygulamalar geliştirme, test etme ve eğitim amaçlı olarak bu yazılım ürünlerini kullanabilir. İkinci destek alanı ‘bağlantılar’. IBM, girişimci şirketlerin projelerinin tüm aşamalarında destek veriyor. Son olarak ‘IBM Akıllı Dünya’ vizyonunun parçası olarak girişimcilere görünürlük kazandırılıyor, IBM Küresel Girişim rehberinde girişimcinin adı yer alıyor. Akyel, girişimcinin bir iş kurarken eksik kalan ek becerilere sahip olması açısından endüstri ortamı sunduklarını belirtirken, küresel girişimcilik yapısında Türkiye’nin konumunu şöyle anlattı:
“Asya, Afrika, Avustralya, Orta ve Doğu Avrupa’dan şirketlerin katılımıyla düzenlediğimiz bölge finalini Türkiye’de gerçekleştirmiş olmamız tesadüf değildi. Son yıllarda Türkiye’de düzenlediğimiz SmartCamp etkinliklerine yükselen bir talep var. Bu da, hızlı büyüyen ve yaratıcılığa ihtiyaç duyan Türk girişimci ekosisteminin teşvik ettiği bir artış.”
Dünya finali İstanbul’da olsun
İnternet girişimciliği herkesin önceliği. Ama Akyel, SmartCamp’te odaklandıkları başlığın daha kurumsal odaklı şirketler olduğunu belirtti. Bu yapıda kapsam çok geniş ve bireylerin hayatına doğrudan fayda sağlama, bu faydayı ülkeler arasında da değerlendirme, tüm sektörlerin itici gücü olan teknoloji ve yenilikçiliği doğru kullanma amacı var. 4 kıtadan 8 ülkeden şirketlerin yarıştığı ve İstanbul’da düzenlenen bölge finalinin ardından, 2014 yılı plan ve hedeflerini de Akyel şöyle anlattı:
“Son 3 yıldır IBM Türk olarak bu etkinliği yapıyoruz ve Türkiye’de girişimcilik ekosistemi de hızlı gelişiyor. Bu etkinlikle bir ekosistem oluşturduk, diğer girişimcilik programlarından farklı yapımız var. Çünkü girişimlerin ihtiyacı temelde danışmanlık almak, bağlantılar oluşturmak, kendilerini doğru tanıtmak. Sonuçta çok çeşitli fon kaynakları var ve paraya ulaşmak diğer başlıkların arasında nispeten kolay. SmartCamp bu yönüyle bir yarışma değil, ulusal ve uluslararası danışmanlık desteğine erişim noktası. Girişimciler kadar mentorlar da çok şey öğreniyor. Dört kıtanın bölge finalini iki yıl üst üste İstanbul’da yaparlar mı bilmem, ama biz dünya finalini burada istiyoruz. 2013 yılı dünya finali için adaylardandık, ama önce bölge finalini yapmamız uygun bulundu. Sonuçta ülke finali ülkede, bölge finali her yıl farklı bir ülkede, dünya finali genelde ABD’de yapılıyor. Hedefimiz bunu İstanbul’da yapmak.”