Dijital dönüşümü doğru anlamak gerek!
Küresel bazda ve Türkiye’de önde gelen kurumsal iş uygulamaları tedarikçilerinden biri olan IFS, Türkiye’de 20. yılını kutluyor. Endüstriyel yapay zeka destekli dijital dönüşüm projelerinde destek verilen müşteriler ile Türkiye’de ve global çapta büyüme sağlanıyor. IFS, uzmanlık sahibi olduğu altı ana sektöre odaklanıyor: Savunma ve havacılık, enerji, üretim, proje odaklı endüstriler, tesis ve ekipman yönetimi yoğun endüstriler ve son olarak da saha servis hizmetleri. Kurumsal Kaynak Planlama (ERP), Kurumsal Varlık Yönetimi (EAM) ve Saha Servis Yönetimi (FSM) gibi kurumsal iş uygulamaları pazarında, endüstriyel yapay zekâ gibi en yeni teknolojilerle entegre çözümlerle müşterilerine rekabet gücü kazandırmayı hedeflediklerini belirten IFS Türkiye CTO’su Barış Özkan, “Endüstrilere özgü yenilikçi çözümlerimizi, 40 yılı aşan deneyimimizle birleştirerek bu sektörlerdeki orta ve büyük ölçekli şirketlerin ihtiyaçlarına ERP/EAM/FSM ürünlerimizle kapsamlı çözümler getiriyoruz” dedi. Özkan, gerçek zamanlı üretim verileri, geniş entegrasyon ve yönetim olanaklarıyla maliyetleri düşürürken, üretim kalitesini artırmayı mümkün kılan bir altyapı sağladıklarını vurguladı. Satış ve tedarik zincirlerini daha verimli planlayabilen, reel verilere dayalı, tamamen entegre bir sistem sunarak tüm süreçlerin uçtan uca takibini sağladıklarına da işaret eden Barış Özkan, sorularımızı yanıtladı:
Odaklandığınız yenilikler hakkında bilgi verir misiniz? Ar-Ge öncelikleriniz neler?
Küresel bir iş uygulamaları tedarikçisi olarak teknolojiyi her zaman ürünlerimizin odağına aldık. Dönüştürücü teknolojileri ürünlerimizde kullandığımız gibi, proje bazlı olarak gerektiğinde pek çok müşterilerimizin hayatını kolaylaştırmak için özel çözümlerde de kullandık. Başta yapay zeka olmak üzere teknolojik yenilikleri, uzmanlaştığımız endüstrilerin sorunlarına ve gereksinimlerine cevap oluşturmak ve toplamda bu şirketlerin hem yerel hem global rekabet gücünü artırmak için kullanıyoruz. Bu anlamda Ar-Ge olarak şu an en büyük önceliğimiz, yapay zekanın bu sektörlere “endüstriyel yapay zeka” olarak ne gibi çözümler ve katkılar geliştirebileceğine odaklanmak. Yakın zamanda yaptığımız yapay zekâ ve büyük veri yatırımlarıyla, iş uygulamalarımızın endüstriyel yapay zekâ yetenekleriyle otomasyon, tahmin ve optimizasyon yeteneklerini geliştirdik. Bu yetenekler, mevcut iş süreçlerini daha verimli hale getirme, buna paralel ciro artışı sağlama, daha esnek iş süreçleri, daha otomatize sistemler ve değer elde etme sürelerini kısaltma gibi avantajlar sunmakta. Bu yeniliklerle, teknolojiyi iş süreçlerine entegre edebilme yeteneğimiz, uçtan uca entegrasyon kolaylığımız ve endüstri uzmanlığımız ile şirketleri hem günümüzde hem de gelecekte karşılaşabilecekleri her türlü zorluğa karşı daha hazırlıklı hale getiriyoruz.
Satın alma stratejiniz nasıl şekilleniyor? Yapay zeka destekli havacılık bakım yazılımı sağlayıcısı EmpowerMX’in geçtiğimiz aylarda satın alınmasını göz önüne alınca, hangi başlıklarda ve sektörlerde uzmanlığı olan şirketler tercihiniz oluyor?
IFS için sektör uzmanlığı önemli. Global olarak uzman olduğumuz sektörlerde kendimizi geliştirmeyi hedefliyor, bu doğrultuda da sektörün önde gelen ürünlerini bünyemize katıyoruz. Satın alımlarımızı genelde uzman olduğumuz endüstrilerde daha da güçlenebileceğimiz şekilde gerçekleştiriyoruz. Delta ve American Airlines‘ın da kullandığı EmpowerMX, Uçak Gövdesi Bakım Onarım (MRO) konusunda uzmanlaşmış, yapay zeka destekli bir havacılık bakım yazılımı sağlayıcısı. IFS’in bu satın alımı tamamıyla savunma sanayii ve havacılık endüstrisindeki endüstriyel yapay zeka destekli MRO kabiliyetlerini geliştirmek üzerine gerçekleşti. Son günlerde gerçekleşen başka bir satın alım ise Copperleaf ürünü oldu. Copperleaf, varlık yoğun endüstriler için yapay zeka destekli Gelişmiş Karar Analizi yazılımı. IFS, Copperleaf’i bünyesine katarak Kurumsal Varlık Yönetimi (EAM) alanında liderliğini korumayı hedefliyor.
Dijital dönüşüm ve yapay zeka, her ölçekte şirkete neler katıyor? Türk şirketlerinin bu başlığa ilgisini ve yatırım yapma eğilimini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Şirketlerin dijital dönüşüme ihtiyacı var. Çünkü gelecekte işlerini daha verimli, hızlı ve yenilikçi bir şekilde yapmaları, yerel ve küresel rakiplerinden daha rekabetçi olmaları gerekiyor. Dijital dönüşüm için anahtar kelime ‘dijitalden’ önce ‘dönüşüm’. Dijital dönüşüm dediğimiz şey, bir teknoloji alımı, sonra da şirkette kurulumu olarak düşünülmemeli. Şirketteki tüm süreçleri ve departmanları etkileyen ve gözden geçirilmesi zorunlu olan bir dönüşümden bahsediyoruz. Dijital dönüşüm sadece mevcut işi iyileştirmek değildir. Dijital dönüşüm, şirket kültürünü dönüştüren bir yolculuktur. Şirketler, dijital dönüşümle küresel bir iş uygulaması kullandıklarında, sadece bir yazılım satın almazlar. Esasen sahip oldukları şey bir “know-how” yani sektör deneyimidir. Eğer dünya standartlarında bir iş yapmak, organizasyonlarınızı ve iş akışlarınızı düzenlemek istiyorsanız, rakip global şirketlerinizin bu süreçleri nasıl yaptığını bilmeniz ve benzer süreçleri kendi süreçlerinize entegre etmeniz gerekiyor.
Biz IFS olarak burada, deneyimli kadromuzla uzmanlaştığımız endüstrilerde bir araç olarak dünyada “best practice” dediğimiz standart iş akışlarını ve çalışma şekillerini sağlıyoruz. Sunduğumuz gömülü entegre, önceden öğretilmiş ve müşteri verileri ile eğitilebilen yapay zeka çözümlerimiz bu noktada devreye giriyor. IFS olarak rekabet ve verimlilik için endüstrinin ihtiyacı olan, optimizasyon, çizelgeleme, anomali tespiti, kullanıcı asistanı co-pilot ve zaman serilerinden iş fırsatı kazanımlarına, nakit akışından ödeme gecikmesi tahminlemeye ve senaryo üretimine, öngörülebilir görev sürelerine, önleyici bakım hizmetlerine kadar pek çok noktada çözüm üretiyoruz.
2025 yılı ve orta vade için hedef ve önceliklerinizi, stratejinizi paylaşır mısınız?
İlk yarıya ait finansal sonuçlarımız kapsamında, şirketin yıllık yinelenen geliri, 2023’ün ilk yarısına kıyasla yüzde 24 artış gösterdi ve 850 milyon avro’nun üzerine çıktı. Bununla beraber şirketin bulut geliri de 2023’ün ilk yarısına göre yüzde 20 artış gösterdi. Yılın yarısında IFS olarak yüzlerce mevcut müşterimizi IFS Cloud’a yükseltirken, portföyümüze de yüzlerce yeni logo ekledik. Her sene olduğu gibi bu sene de daha çok şirketi dijital olarak dönüştürüp, IFS ile güne başlamalarını sağlamak ise gelecek planlarımızda önceliğimiz.