Yazılım = İstihdam + gelir
AB Komisyonu için Gigaom ve İrlanda Galway Üniversitesi’nce hazırlanan “AB Uygulama Ekonomisinin Boyutu” (Sizing the EU App Economy) raporunu Dijital Gündem Bakanı Neelie Kroes iftiharla açıkladı:
• Halen AB’de bir milyon kişi, mobil uygulama yazılımıyla meşgul. 800 bin kişi de bu işin pazarlaması, tanıtımıyla, destek hizmetlerde çalışıyor. Yazılım, 2 milyona yakın istihdam sağlamış. Bunun değeri 17.5 milyar avro Bu gidişle 2018’de 2.7 milyon kişi yazılım geliştirmede çalışacak. 2.1 milyon kişi destek hizmet verecek. Böylece AB’de 5 milyona yakın kişi yazılım sayesinde geçinecek. Bunun AB’ye katkısı 63 milyar Euro’ya çıkacak.
• AB uygulama yazıcıları, dünyada en çok satılan 100 uygulamanın 42’sini geliştirdiler. Sadece bu yüzde 42 sayesinde AB’nin kazancı 800 milyon Euro oldu.
• Dünyada en çok kazanan en tepe 5 uygulama yazılım şirketinin ikisi Finlandiya’dan: Supercell (Forbes’a göre 8.5 milyon aboneden, günde 2.4 milyon Dolar kazanıyor). Rovio (2009’da Öfkeli Kuşlar’ı yaratan). Biri İngiltere’den: King (Facebook’ta Candy Crush Saga’yı 46 milyon kişi her ay oynuyor).
Haziran’da yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimiyle görevinden ayrılacak olan Neelie Kroes, gider ayak, AB’nin Ufuk 2020 Hedefi içinde lokomotif görevi üstlenen Avrupa Dijital Gündemi programını hızlandırmaya çalışıyor. Çünkü Kroes’a göre, BİT sayesinde ortalığa dökülen veri-bilgi, artık “yeni petrolümüz.” Bu da, inovasyonun yakıtı. Üstelik, veri-bilgi üretimi petrol gibi bitmeyecek. Tam aksine, artarak büyüyecek.
Kroes diyor ki: “Bu yeni petrolü henüz çıkartmaya başladık. Ve bunu bize BİT sağlıyor. BİT, şimdiye kadar ilk kez, veriyi-bilgiyi daha önce tahmin tasavvur edemeyeceğimiz boyutta ve biçimde kullanma ve paylaşma fırsatı veriyor.”
Veriyor vermesine de Kroes’un derdi, bu paylaşımın, 28 değişik ülkenin telekom sisteminden ve mevzuatından zar zor geçmesi. AB için 28 bin kişiyle yapılan bir ankete göre, AB vatandaşlarının % 94’ü, kendi ülkeleri dışındaki seyahatlerde “roaming” maliyetlerinden çekindikleri için cep telefonu ve internet kullanımını sınırlıyor. % 47’si bir başka AB ülkesinde hiç mobil internet kullanmıyor. Maliyete aldırmayanların oranı % 10’dan ibaret. Hesaba göre, eğer “roaming” biterse, telekom şirketleri 300 milyon abone kazanacak.
Bilgi ve iletişimi engelleyen bu olumsuz durumu gidermeyi Neelie Kroes misyon edinmişti. Şu sloganla: “Roaming, ekonomik çılgınlıktır.”
Siyasi ömrü, bu sloganı gerçekleştirmeye her halde yetmeyecek? Ama en azından, o yönde bir adım atan “etkin” bir bilişim bakanı olarak Avrupa iletişim tarihine geçecek.