Bulut bilişim veri depolamada sanallaştırmayla yayılıyor
Büyük kurumsal yapılar henüz güvenlik kaygıları yüzünden bulut çözümlerini tam olarak kullanıma almasa da, bulut teknolojileri maliyetten erişim kolaylığına, yedekleme rahatlığından mobil bütünleşmeyle sağladığı çeşitli avantajlar nedeniyle kurumsal bilişim dünyasındaki birçok diğer çözümde olduğu gibi veri depolamada da gittikçe daha yaygın olarak kullanılmaya başlanacak.
Bulut bilişimin ilerleyişinde dayandığı temel etkenlerden biri olan veri depolama sistemleri sunucu ve istemci tarafında uzun süredir yapılan sanallaştırmanın veri depolama sistemlerine de uygulanmaya başlamasıyla bulut mimarisi içerisinde belki de en kritik bileşen halini aldı.
4S Ürün Teknolojileri Danışmanı Ziya Akkoca, “Bulut mimarisinde yeni eğilim yetenekli, ölçeklenebilir ve yönetim katmanında bütünleşmiş çalışan sistemler yönünde. Sunucu, veri depolama ve uygulama katmanında yönetim için farklı kaynaklara ihtiyaç duyulan günleri yavaş yavaş geride bırakıyoruz. Artık sanallaştırılmış ortamları yöneten, sadece bir ürün grubuna bağlı olmayan sistem yöneticileri var. Bulut mimarisinin maliyeti aşağı yönde seyrederken karmaşıklığı ve yetenekleri daha da artacak” dedi.
Bilgi Birikim Sistemleri Sunucu ve Depolama, İş Geliştirme Yöneticisi Selim Selveroğlu ise, “Özellikle felaket kurtarma senaryolarında, şirketler yeni veri depolama ünitesi kullanmak yerine bulut üzerinde bir yerdeki alanı da kullanabilmekte ancak bunun için özellikle WAN için uygun bir hızın sağlanması gerekli” dedi.
KOBİ’ler buluta yöneliyor
“Araştırmalara göre 2014 yılında işletmeler tarafından bulut bilişim için ayırdıkları bütçenin önemli bir kısmı, ihtiyaç duydukları veri yedekleme kapasitesini artırmak amacına yönelik olacak” diyen GlassHouse Türkiye Teknik Çözümler ve İş Geliştirme Direktörü Türker Dündar, bulut ortamını daha çok felaket kurtarımı ve iş sürekliliği amaçları için kullanmayı düşünenlerin arasında küçük ve orta ölçekli işletmelerin ağırlığının olduğunu belirtti.
Bulut, geleneksel kurumsal yapıların yerini alıyor
Bulut çözümlerinin geleneksel kurumsal yapıların yerini almaya başladığına dikkat çeken İnnova Teknoloji Çözümleri Grup Yöneticisi Ersel Karşal, şöyle devam etti: “Geçmişteki eğilimlerden farklı olarak, büyük kurumsal yapıların yerine küçük ve orta boy işletmelerin öncülük yaptığı bir pazar oluşumundan bahsedebiliriz. Bunun ardında yatan en önemli nedenin ise büyük kurumsal yapıların henüz güvenlik kaygıları yüzünden bulut çözümlerini tam olarak kullanıma almamış olduğunu düşünüyoruz. Ancak bulut teknolojileri maliyetten erişim kolaylığına, yedekleme rahatlığından mobil bütünleşmenin sağladığı çeşitli avantajlar nedeniyle kurumsal bilişim dünyasındaki birçok diğer çözümde olduğu gibi veri depolamada da gittikçe daha yaygın olarak kullanılmaya başlanacak.” KoçSistem Hizmet Entegrasyonu Çözüm ve Hizmetler Grup Yöneticisi Orhan Düz, “Verinin paylaşılan bir ortamda tutulacağı düşüncesi, çoğu BT yöneticisini endişeye düşürüyor. Önümüzdeki günlerde, karşılıklı güvenin artacağı ve bulut bilişimin getirdiği avantajların daha da belirginleşeceğini öngörüyoruz” dedi.
Proline Sistem Çözümleri Yöneticisi Yasin Çolakoğlu da bulut bilişim ve sanallaştırma teknolojilerinin gelişimi ile birlikte depolama ünitesi sanallaştırması, katmanlandırma, tekilleştirme, sıkıştırma gibi teknolojiler verinin depolanması amacıyla sık sık kullanıldığını belirtti. Prolink Satış Öncesi Sistem Mühendisi Uğur Akduman, bulut bilişimle birlikte yaşanan değişimlerle ilgili şunları paylaştı: “Büyük verinin bulut teknolojileriyle bütünleşmesi şirketlere hem iş süreçlerini hızlandırmakta hem de bilgi tasarrufu sağlamaktadır. Bulut teknolojilerinin analitik alandaki çözümleri özellikle bankacılık ve finans sektörlerindeki analitik faydaları arasında sayabiliriz. Bazı sektörlerin kesintisiz çalışma ihtiyacından dolayı uygulamaları tek bir yapı alanında toplamanın ve tüm çalışanların veriye ortak bir kaynaktan ulaşması ihtiyacını bulut teknolojileri sayesinde olmaktadır.” WD Türkiye Dahili Sürücülerden Sorumlu Ülke Müdürü Arkın Balıkçıoğlu şirketlerin bulut bilişime bakış açısıyla ilgili şunları paylaştı: “Büyük işletmeler bilgi işlem altyapı yatırımlarını azaltmak için bulut bilişime farklı oranlarda uyum sağlıyorlar. Bu aynı zamanda uzaktan erişimle çalışanların, organizasyonun fiziksel ortamındaki iş arkadaşları ile daha iyi koordine olabilmelerine imkân veriyor. Köklü işletmeler için bulut bilişim önümüzdeki günlerde de popüler bir kavram olmaya devam edecek. Tüketiciler ve KOBİ’ler için ise bulut bilişim ve bulut depolama hala pahalı bir alternatif olarak değerlendiriliyor.” Kavi Bilgisayar Veri Depolama Teknolojileri Ürün Müdürü Ethem Ceylan, “İnternet altyapısının çok daha iyi olduğu ülkelerde bulut bilişim tercih edilmeye başlanmıştır. Gelişen teknoloji ile birçok yazılım devi bizlere ücretsiz bulut depolama teknolojisini sunmaktadır. Bu teknoloji ülkemizde henüz yaygınlaşmasa da ilerleyen zamanlarda veri depolama seçimlerinde hızla yükselecektir. Türkiye’de ve birçok ülkede bulut üzerinde veri koruma konusunda hala şüphelerin olmasından dolayı bazı kesimler tarafından önemli verilerin saklanması konusunda tercih edilmemektedir” dedi.
IBM Türk Veri Depolama Sistemleri Satış Müdürü Umut Aydemir, “Büyük veri döneminde iş sürekliliğini sağlamak ve başarılı çözümleri uygulamak isteyen şirketler, sanallaştırmadan bulut sistemine en stratejik depolama tekniklerini kullanmalılar” dedi ve ekledi: “Bulutun avantajları maliyetleri aşağı çekmekle sınırlı olarak düşünülmemeli. Sektör bağımsız, bulut bilişim; genel olarak şirket performansını yükseltecek araçlara sahip bir çözümdür. Çok yakın bir dönemde artan veriler, ihtiyaç duyulan bilgi işlem gücü göz önünde bulundurulduğunda bulut bilişim kurumlar için kaçınılmaz bir altyapı haline gelecektir.”
Sanallaştırma ön planda
Melez bulut altyapıları artacak
Kullandıkça öde bulut sistemleri yaygınlaşacak