Üretim teknolojilerinde baştan sonra dijitalleşme ve dönüşüme odaklanılacak


Üretim teknolojileri sektöründe MAKTEK SMART – Yeni Nesil Makinalar, Akıllı ve Otonom Üretim Sistemleri Fuarı, 5-8 Kasım 2025 tarihlerinde Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde ilk kez kapılarını açacak. Tüyap Fuarcılık Grubu tarafından Türkiye’nin önde gelen sanayi derneği TİAD (Takım Tezgâhları Sanayici ve İş İnsanları Derneği), MAKFED (Türkiye Makina Federasyonu), ROBODER (Robot Entegratörleri ve Yüksek Teknolojili Sistem Üreticileri Derneği) iş birliğiyle düzenlenen fuar, teknoloji transferi konusunda da önemli bir rol üstleniyor. Fuarla ilgili bilgilendirmenin yapıldığı basın lansmanında konuşan Tüyap Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, şunları söyledi:
“MAKTEK SMART Fuarımızı, 5-8 Kasım 2025 tarihlerinde İstanbul Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde, TİAD, MAKFED ve ROBODER iş birliğiyle hayata geçirmenin heyecanını yaşıyoruz. Bu fuar, endüstriyel üretimde dijitalleşmeyi ve Endüstri 5.0 vizyonunu gerçeğe dönüştürmeyi hedefleyen tek platform. ‘Sanayinin dijital devrimi’ mottosuyla yola çıktık ve robotik entegrasyondan makine zekasına, endüstriyel yazılımlardan otonom teknolojilere kadar pek çok yeniliği sektör profesyonelleriyle buluşturacağız. MAKTEK SMART’ın, ülkemizin üretim gücüne ve sanayi ekosistemine büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum.”
“Gelecek vizyonunun bir parçası”
TİAD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, “MAKTEK SMART, firmaların bilgi birikimi transferiyle zenginleştirdiği, akıllı ve yapay zeka temelli üretim teknolojilerinin bölgemizdeki buluşma noktası olacak. TÜYAP, MAKFED ve ROBODER ile bu fuarı kurgularken, küresel arenada bile henüz tam anlamıyla sahneye çıkmamış teknolojilere ev sahipliği yapmayı hedefledik. Akıllı üretimi hayata geçirecek, dijital ve yeşil dönüşüm için ihtiyacımız olan teknolojiler, gelecekte var olmak isteyen firmalar için elzem. Kamuoyunu da Türk üretim sanayisinin geleceğine yön verecek düzenlemeler ve teşvikler konusunda yönlendirmeyi amaçlıyoruz” dedi. MAKFED Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran ise şunları söyledi:
“Günümüzde artık ‘yapmak’ her şey demek değil. 21’inci yüzyılda asıl önemli olan iş birliği ve organizasyon becerisi. İnsanlık tarihine baktığımızda, değişimin hızı son yıllarda inanılmaz arttı. Artık 5 yıl sonra neyle karşılaşacağımızı bilemiyoruz. Bu durumda odak noktamız değişebilme becerisi olmalı. Değişime direnmek yerine, ‘Yaptığımız her şeyi daha farklı nasıl yapabiliriz?’ sorusunu düşünce sistemimizin merkezine oturtmalıyız. MAKTEK SMART, sadece ‘yapma’ üzerine kurulu klasik fuar anlayışının dışına çıkan bir organizasyon. Tek başına makine, robot, yazılım veya elektronik yapmak bir şey ifade etmiyor; önemli olan bütün bunların birleşimi. Bu fuar, bu birleşimi nasıl sağlayacağımız, insanları nasıl farklı düşünmeye yönelteceğimiz, organizasyon becerilerini ve iş birliğini nasıl artıracağımız konusunda önemli bir adım olacak.”
Sanayideki üretimin dönüşümünü gözler önüne serecek
ROBODER (Robot Entegratörleri ve Yüksek Teknolojili Sistem Üreticileri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yarış, “Yeni dünya düzeninde ayakta kalabilmek, hatta öne geçmek için rekabet gücümüzü en üst düzeye çıkarmamız şart. Bu dönüşüme ayak uyduran, daha verimli teknolojileri benimseyen kurumların avantaj sağlayacağı çok açık. MAKTEK SMART Fuarı, her türlü üretime yönelik yenilikçi çözümleri görüp kendimize yeni ufuklar çizebileceğimiz, aklımızdaki özgün makineleri tasarlatıp ürettirebileceğimiz buluşma noktası olacak” dedi.
MAKTEK SMART, endüstriyel üretimde dijitalleşme ve Endüstri 5.0 vizyonunu gerçeğe dönüştürmeyi hedefleyen Türkiye’deki tek fuar olma iddiasını taşıyor. Fuar, robotik entegrasyon teknolojilerinden, endüstriyel yazılım çözümlerine, ileri imalat teknolojilerinden, otonom sistemlere kadar geniş bir yelpazede en son yenilikleri sergileyecek. Fuarın öne çıkan başlıkları üretimin yeni çağı başlığında robotik sistemler, otonom teknolojiler ve akıllı üretim sistemleri ile geleceğin fabrikaları üretimde verimlilik ve esnekliği artıran endüstriyel yazılımlar, makine zekası, dijital ikiz ve hibrit üretim teknolojileri, robotik entegrasyon ve dijital dönüşüm teknolojileri, ileri imalat teknolojileri, metroloji ve endüstriyel otomasyon alanlarındaki en son gelişmeler, otonom üretim sistemleri, yapay zeka ve AR/VR teknolojileri olarak sıralanıyor.
MAKTEK SMART’ta inovasyon alanı VR gözlükler ve simülasyonlarla ziyaretçilere interaktif bir deneyim sunulacak. Start-up projeleri için özel alanlar ve mini sahneler kurulacak. Network alanında profesyonel ziyaretçiler için dijital kartvizit paylaşımı imkanı sunan, dinlenme ve iş bağlantıları kurmak mümkün. Fikir Bankası ise inovasyon ve teknoloji odaklı üretim fikirlerinin toplanacağı ve seçilen projelerin yatırımcılarla buluşturulacağı bir platform olacak. Türkiye’nin önde gelen firmalarının satın alma müdürleri ile katılımcıları bir araya getiren özel görüşme alanları da fuarda olacak.