Artık kültürler ürünleşiyor
‘TEDxAnkaraCitadel’ etkinliği ‘Şifreler ve Semboller’ temasıyla 10 Mart’ta Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde gerçekleştirildi.
TEDxAnkaraCitadel etkinliğinin kuratörlüğünü yapan Berrin Benli açılış konuşmasında, “TEDx etkinliklerinin hazırlığı bir sene sürüyor. Şifrelerin, sembollerin ve işaretlerin insanlık tarihinde oynadığı rolün önemi, günlük yaşantımızın her alanında nasıl bir etki ve öneme sahip olduğunun irdelenmesi, ilgili farkındalığın ve ilhamın yaratılmasını değerlendirdiğimiz bir ortam kurgulamak istedik” dedi. Etkinlikte; her şeyin ses titreşimiyle başladığını dile getiren Elektrik ve Elektronik Mühendisi, Müzisyen Seda Bağcan, canlı performans sergiledi. Yönetim Danışmanı Evrim Kuran, jenerasyonel şifreleri çözmek üzerine yaptığı konuşmada; “Jenerasyonel Sistem Teorisi’ni İbn-i Haldun geliştirdi ama Batı’da modellendi” ifadesini kullandı. Kuran, “Eskiden bilgi o kadar erişilmez yerlere konurdu ki statükoyu belirlerdi. Artık saniyede bir, yeni blog yaratılıyor; bilgiyi kıymetli yapan ne kadar çok okunduğu. Gençlerin beklediği; söylediklerimizin ve yaptıklarımızın aynı olması: Büyük şirketlerde bile Facebook erişimi engelleniyor, diğer yandan kurumsal anlamda sosyal medyada olmak isteniyor” dedi.
Hatalar da yaşam şifreleridir
Ankara Sanayi Odası’na kayıtlı ilk kadın sanayici olan Girişimci Birten Gökyay, “Halkla ilişkilerin sembolü cam evdir; şeffaflık, dürüstlük, güveni temsil eder. Bu mesleği yapanların diğer disiplinlerle bağlantıyı bilmesi gerekir. Algı ve itibar yönetimi; tanıma ve tanıtmadır. Tanıma olmadan tanıtma olmaz” açıklamasını yaptı ve “Hatalar da yaşam şifreleridir” diyerek konuşmasını bitirdi. Tasarımcı Dr. Hakan Gürsu, “Yaşam kültürüne sahip ama ürününü yapmayan, üretmeyen bir toplumuz. Artık kültürler ürünleşiyor. Ayakta kalmak istiyorsanız, oyuna kendi kültürünüzü etkin oyuncu olarak taşımak zorundasınız. Akıllı ürün; teknolojiyle uyumlu, ihracat potansiyeli ve küresel rekabet gücü yüksek üründür” şeklinde konuştu.