Microsoft, Office 365 ile geleceğin çalışma ortamını sunuyor
Office 365 bulut, kurumsal sosyal medya, büyük veri, makine öğrenimi ve yeni mobil özellikler sayesinde kullanıcılara çok daha verimli ve etkili bir çalışma ortamı sağlıyor.
Microsoft’un geleneksel hale getirdiği SharePoint Conference 3 – 6 Mart tarihleri arasında Las Vegas’ta gerçekleştirildi. 10 binin üzerinde uygulama geliştirici, BT profesyoneli ve kullanıcıya ev sahipliği yapan etkinlikte, son yılların en önemli eğilimleri olan bulut bilişim, büyük veri ve mobil teknolojiler kullanılarak hayata geçirilen en son uygulamalar ve çözümler katılımcılara aktarıldı.
Fuar alanında ise SharePoint ile ilgili uygulama geliştiren yüzlerce şirket, katılımcılara çözümlerini tanıtma fırsatı buldular. Oldukça hareketli geçen fuar alanında çeşitli yarışmalar ve eğlenceler düzenlendi.
Katılımcılar oldukça geniş bir alana yayılan paralel oturumlarda ise yol haritaları, yeni uygulamalar, güvenlik çözümleri, laboratuvar çalışmaları, mobil ve büyük veri teknolojileri, bulut bilişim, sosyal medya gibi konular ele alındı.
Açık geliştirme platformları ve ekosistem önem kazanıyor
Konferansın açılışında konuşan Microsoft Başkan Yardımcısı Jeff Teper, geleceğin çalışma ortamının bilgilerin paylaşıldığı, ilişkilerin kurulduğu ve her türlü şarta kolayca uyum sağlanabilmesini mümkün kılan bir ağ ortamı olduğuna inandıklarını ifade etti ve sözlerine şöyle devam etti: “Günümüz dünyası artık insanların daha üretken olduğu bir ağ haline geldi. Şirketlerin müşterilerine daha iyi hizmet verebilmeleri, rekabet üstünlüğü sağlaması ve pazardaki değişikliklere daha çabuk uyum sağlayabilmeleri için bu ağa uyum sağlamaları gerekiyor. Ama birçok şirketin henüz bunu başaramadığını görüyoruz. Yeni özellikleriyle Office 365 bulut, sosyal medya, mobil ve büyük veri teknolojiler sayesinde şirketlerin ve çalışanlarının doğru bağlantılara ve ilgili bilgilere ulaşmalarını mümkün kılarak geleceğin çalışma ortamına sahip olmalarını sağlayacak.”
Açık geliştirme platformu ve güçlü bir ekosisteme inandıklarını belirten Teper, “Her şirket için özel bir çözüm gerekiyor. Bu çözümün yıllar değil birkaç hafta gibi kısa bir süre içerisinde geliştirilmesi büyük önem taşıyor. Ayrıca geleceğin çalışma ortamında kullanıcıların her yerden, her zaman, istedikleri cihaz üzerinden bilgiye ulaşabilmeleri gerekiyor. Bunun için şirketlerin güvenliğin ön planda olduğu araçlara ihtiyaç duyduklarının farkındayız” dedi.
Jeff Teper’den sonra mikrofonu devralan konferansın konuk konuşmacısı ABD’nin eski başkanlarından Bill Clinton, “Başkanlık koltuğuna oturduğumda internette sadece 50 tane web sitesi vardı. Ben konuşmaya başladığımdan bu yana bu sayıdan çok fazla site hayata geçti. Yine o zamanlar ortalama bir cep telefonu 2 kilo civarındaydı. Teknoloji hayatımızı hızla değiştiriyor” dedi.
Microsoft, konferansta Office 365’e çalışanların bilgiye daha kolay ulaşabilmelerini ya da benzer konular üzerinde çalışan diğer iş arkadaşlarını bulabilmelerini ve işlerini daha hızlı bitirebilmelerini sağlayan yeni sosyal özellikler eklediğini duyurdu. Bu yeni özelliklerin arkasında ise Microsoft’un geliştirmiş olduğu Office 365’e akıllı bir ortam yaratan Office Graph yer alıyor. Sürekli öğrenen bir yapıya sahip olan Office Graph, kullanıcılar hiçbir şey hissetmeden arka planda içerikleri analiz ediyor, bağlantılar kuruyor ve eşleştirmeler yapıyor.
Office Graph sayesinde eklenen yeni özellikler ise şunlar:
• Oslo: Kod adı “Oslo” olan bu yeni uygulama SharePoint, Exchange, Lync, ve Yammer üzerinden elde ettiği bilgileri kullanarak Office 365 kullanıcılarına en doğru ve ilgili bilgileri sağlıyor. İleride adı değiştirilecek olan uygulama, kullanıcılara bilgiyi ulaştırmak için “içerik kartlarını” kullanıyor. Kullanıcılar bu kartlar sayesinde kendileriyle paylaşılan ya da kendileri ile ilgili olan bilgileri kolaylıkla görebiliyorlar. Örneğin Oslo, kullanıcının takvimini kontrol ederek girmesi gereken toplantıyı, bu toplantı ile ilgili dokümanlara nereden ulaşabileceği ve diğer başlıkları içerik kartları ile kullanıcılara gösteriyor. Kullanıcı da bu içerik kartlarını kullanarak ihtiyaç duyduğu bilgilere araştırma yapmasına gerek kalmadan ulaşabiliyor.
• Gruplar: Çalışanlar, konuşmalar, takvimler, e-posta mesajları ve dosyaları Office 365 altında bir araya getiren yeni bir özellik olan Gruplar, uygulamalar ve çalışanlar arasında işbirliğini kolaylaştırıyor. Office 365’te bir grup oluşturulduğunda, çalışanlar ortak Yammer, takvim, doküman kütüphanesi ve gelen kutusu üzerinden birbirleriyle kolayca işbirliği yapabiliyor ve ekip halinde çalışabiliyorlar.
• Inline Social: Office 365’e eklenen yeni sosyal özellikler sayesinde kullanıcılar SharePoint Online ve OneDrive for Business üzerinde depolanan dokümanlar üzerinde işbirliği yapabilecek ve bu dokümanlarla ilgili görüşlerini paylaşabilecekler.
• Office 365 video portalı: Microsoft’un SharePoint Conference 2014’te duyurduğu video portalı ise şirketlere videolarını güvenli bir ortamda tutabilecekleri, kategorize edebilecekleri ve mobil cihazlar üzerinden kolaylıkla seyredilebilmesini mümkün kılacak bir ortam sağlayacak.
Dünya genelinde 3,4 milyonun üzerinde Office SharePoint uygulama geliştiricisi bulunuyor ve her geçen gün geliştiricilerin sayısı artmaya devam ediyor. Microsoft’un konferansta duyurduğu özellikler ve yatırımlar, uygulama geliştiricilere PC’ler ve mobil cihazlar üzerinde yeni çözümler ve uygulamalar geliştirebilmelerinin kapılarını açacak. Şirketler Office 365 platformu üzerinde çalışan bütünleşik çözümler ve mobil uygulamalar ile daha üretken ve verimli bir hale gelecekler.