Barselona, i-Başkent oldu
Neden Barselona?
Oh-hoo…neden çok. Sadece şu şirketlerin, şehri “akıllandırmak” için yerel yönetimle el ele çalışması yeterli yanıt: Cisco, Microsoft, Fujitsu, IBM, GDF Suez, Schneider Electric, HP, Telefonica, Abertis Telecom, T-Systems (tek başına 2.5 milyon avro yatırım).
Yaptıklarından bir demet: Akıllı trafik ışıkları. Trafik akışı. Fiber optik yönetimi. Çöp toplama-biriktirmeyi sayısallaştırma. Bazı yerlerde kanalizasyon ve atıkların basınçlı sistemle iletimi. Akıllı gaz ve su sayaçları. Kamusal aydınlatmada LED yönetimi. Zemin altından ısıtma, soğutma sistemi. Ve başkaları…
Barselona, 2018’e kadar Mobil Dünya Kongresi merkezi. Şehirde yenilikçiliği ve e-yönetimi geliştirmek amacıyla, Schneider ve Cisco gibi şirketlerle çalışmak üzere BIT Habitat (Barcelona Innovation Technologies for Habitat) kuruldu.
500 tane bedava kablosuz internet (WiFi) noktası mevcut. Bunlar, şehrin bütün semtlerini örtüyor.
“Bilgi ekonomisine dayalı hizmet” alanında 21 bin 508 şirket çalışıyor. Sadece BİT sektöründe 2 bin 150 şirket. 211 teknopark, teknoloji ve araştırma merkezi. Uluslararası düzeyde kabul ve saygı gören 9 bilim merkezi. Örneğin: Barcelona Supercomputing Centre.
Şehri “bilgi ekonomisi platformu” olarak yeniden tanımlayan bir 22@Barcelona bölgesi var ki… Toplamı 4 milyon metrekare tutan 115 şehir “bloğu”ndan oluşuyor. Burası, şehrin “star mimar” Jean Nouvel imzalı, hıyar turşusuna benzeyen kulesi Agbar yöresi…
Barselona, 1859’da mimar Ildefons Cerdá’nın çizdiği, bloklardan oluşan şehir planına uygun bir “kentsel dönüşüm” geçirdi. Şehrin ortalık yerinde atölyeler, sanayi tesisleri kuruldu. Buraya “Katalan Manchester’i” denildi. O dönemde Manchester, dünyanın en faal sanayi üretim merkeziydi çünkü. 1960’a kadar burası, Haliç gibi sanayi bölgesi olarak kaldı. Sonra 30 yıl gözden düştü. 1992 Olimpiyatları, Barselona’nın yeniden doğuşu için fırsat. Uzun yıllar alan süreci iki-üç cümleyle anlatınca masal gibi oluyor: Şehrin boşta duran bölgesi yeniden “doğurtuldu.” Bilişim/ İnovasyon Vadisi olarak!
BTK Başkanı Tayfun Acarer ne demişti? “Bilişim Vadisi’nin illa iki tepe arasında bir vadi olması gerekmiyor. Şehir merkezinde iki tane kule de bu iş için uygun olabilir.” (11.05.12)
Barselona’nın i-Capital olmasında başrol: 4 milyon m² inovasyon… Bitmedi: Daha 3 milyon m² var bu işlere ayrılan… Başka bir yazının konusu. Laf aramızda: Katalonya, Barselona sayesinde bağımsızlık isteyebiliyor.