İş yapış modelleri mobil iş çözümleriyle değişiyor
Gelişen teknolojinin getirisi farklı mobil uygulamalar iş dünyasında yeni alışkanlıklar ve iş yapış şekillerini de beraberinde getiriyor. Verimliliği ön plana çıkaran mobil uygulamaların yansımaları konusunda sektör temsilcileri de topyekün yeni bir iş yapış modelinin oluştuğunu düşünüyor. Arvento Genel Müdürü Özer Hıncal da, mobil uygulamalar alanında özellikle araç takip ve filo yönetim sistemlerinin, yöneticilerin ve çalışanların iş yapma şekillerini ve alışkanlıklarını değiştirdiği görüşünü taşıyor. Daha önceleri uzun çalışma saatleri, önemli maddi ve fiziki efor harcanarak yapılan işlemlerin, araç takip sistemleri sayesinde zamandan, yakıttan ve işgücünden tasarruf edilerek çözüldüğünü dile getiren Hıncal, “Bu sayede şirketler, saha operasyonlarını internete ulaşabildikleri her yerden yönetebiliyorlar. İş kaybı önleniyor, araçların bakım, kullanım ve yakıt maliyetlerinde önemli oranlarda tasarruf sağlanıyor” dedi. Satko Teknoloji Genel Müdürü Nedim Çelebiler de aynı görüşü paylaşanlardan biri. Sundukları çözümlerin şirketlerin araç filosunu ve personelini, yani sürekli hareket halinde mobil olan kaynaklarını yakından izleyebilmesini, denetleyebilmesini ve verimli kullanabilmesini sağladığını belirten Çelebiler, “Böylece şirketlerin, yöneticilerin ve çalışanların iş yapma şekil ve alışkanlıklarında önemli değişiklerin gerçekleştiğini düşünüyoruz. Bu sistemlerle araç performansının yanı sıra sürücü performansı da raporlanabildiği için şoförler, daha dikkatli araç kullanmaya, kurallara uymaya ve aracı verimli performansta sürmeye gayret ediyorlar. Tüm bunlar verimliliği beraberinde getiriyor” şeklinde konuştu.
Univera Genel Müdürü Cüneyt Ersin’e göre de yeni durum, yeni tür bir “Birlikte çalışma-öğrenme” modeli yaratıyor. Ersin, “Tüm saha faaliyetlerini el terminallerinden yürüten bir inşaat şirketini ve tüm kredi kartı aktivitelerini, POS cihazlarını mobil uygulamalarla yöneten bir bankayı buna örnek verebilirim. İşin özü, mobil bilgisayarlar ve akıllı telefonlar bugün sadece mesaj alıp göndermekten çok daha fazla işe yaramaya başladılar. Bu, insanlarda yeni tür bir “Birlikte çalışma-öğrenme” modeli oluşturuyor” diye konuştu.
Zaman, maliyet işgücü tasarrufu artıyor
Alcatel-Lucent Teletaş Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kançal da, mobil uygulamaların, iş dünyasının özgürlüğünü artırdığını belirtti. İnternet bağlantılı cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar ve diğer mobil cihazlar ile zaman ve yer bağımsız iş yapmanın mümkün olduğunu ifade eden Kançal, “Mobilite, ofis dışında çalışma olanaklarını artırarak zaman, maliyet ve işgücü tasarrufu sağlıyor” dedi. Boer Elektronik Ürün Müdürü Onur Kaya’a göre de mobil iş uygulamaları, bilgi akışını mobil ortama taşıyarak yönetici ve elemanların daha verimli çalışmalarına olanak tanıyor. Bu uygulamaları en basit kurumsal bilgi iletişiminden, karmaşık satış teşkilatı yönetimi uygulamalarına kadar genişletebildiğini ifade eden Kaya, “Çabuk ve kolay şekilde şirketteki bilgilere ulaşarak daha verimli iletişim sağlanır ve her yerde, ofisteki gibi çalışılabilir. Araştırmalarda her zaman, her yerden çalışma imkanı verilince bireysel üretkenliğin yüzde 20 oranında arttığı görülmektedir. Bu uygulamalar üst düzey yöneticiler kadar, satış ve servis birimlerindeki mobil çalışanlar tarafından da kullanılabilir. 3G’nin de ülkemize gelmesiyle, özellikle web tabanlı kurumsal servislerin tamamının çok hızlı bir şekilde mobil platforma taşınacağı kaçınılmaz” şeklinde konuştu.
Mobil uygulamalar sayesinde taşınabilir terminaller yardımıyla bilgiler barkod okuyucuyla okutularak veya ekranda seçilerek anlık olarak ekrana geldiğini belirten Bilkur Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Çetin Keçeci de, bu durumun personel açısından yarattığı getiriye dikkat çekti. Bu durumda elemanın yapması gerekenin yalnızca faturayı bastırıp ürünleri teslim etmek olduğunu belirten Keçeci, “ Akşam ofise döndüğü zaman veya dönmeden sisteme yaptığı işlemleri tek bir hareketle aktararak muhasebeleştirme ve raporlamaları anlık olarak gerçekleştirebiliyor ve bir sonraki günü hızla planlayabiliyor” değerlendirmesinde bulundu.
Günümüz teknolojisinin birçok yenilik ve çözümü kurumsal alanda yaygın bir şekilde sunduğunu belirten Tesaş İş Geliştirme Müdürü Nilüfer Özümit, hem yönetici hem çalışan ve genel olarak bakıldığında mobil iş uygulamalarının şirket için birçok kolaylık ve yeni alışkanlıklar getirdiğini dile getirdi. Özümit, “Aynı zamanda mobil uygulamaların avantajlarıyla tanışarak yepyeni bir iş tanımıyla özdeşleşiyor. Tüm bu yapı çalışanların da kullanım alışkanlıklarını ve tarzlarını etkiliyor. Hem çalışan hem yöneticiler için daha kontrollü, birbirlerinden daha haberdar bir yapılanma ortaya çıkıyor. Şirket dışındayken bilgisayara ihtiyaç duymadan e-postalara erişebilme, seyahatteyken bir yöneticinin çalışanlarıyla iletişimde olması ve bu şekilde zamanı en verimli şekilde değerlendirme tüm bireylerin işlerine olan bakış açılarını ve iş yapma alışkanlıklarını etkiliyor” şeklinde konuştu.
Filo yönetim sisteminin mobil uygulamalara güzel bir örnek olduğunu belirten Mobiliz Genel Müdürü Levent Aydoğan, filo yönetimi ile bir şirketin araç filosunun tüm yönetim fonksiyonlarını kapsayan bir çözüm sunduğuna dikkat çekti. Bu fonksiyonların, araç bakımı, izleme ve araç diagnostiği, sürücü davranışı yönetimi, yakıt yönetimi, güvenli sürüş takibinden oluştuğunu ifade eden Aydoğan, “Böylece araçtan konum verilerinin alınması ve sürücünün aracı nasıl kullandığının takibi sağlanabilir. Özellikle, lojistik aşamasında soğuk hava zincirinin büyük önem kazandığı gıda sektöründe, frigofirik araçlarına monte edilen yük sıcaklık takip sistemiyle soğuk zinciri güvence altına almak da mümkün” diye konuştu.
Akfa Teknoloji Ar-Ge ve Ürün Grup Müdürü Ömer Cem Harnak’a göre mobil teknolojilerin en çok öne çıkan faydalarından biri gerek girişimcilerin, gerekse çalışanların seyahat sürelerinin kullanımında ortaya çıkan verimlilik. Küreselleşmeyle birlikte dünyanın küçülmesi, iletişim ve ulaşım imkanlarının artmasının mobiliteyi beraberinde getirdiğini belirten Harnak, “ Mesleki zorunluluklardan dolayı birçok satış temsilcisi ya da sahada hizmet veren çalışan zamanının büyük çoğunluğunu ofis dışında geçirmekte. Bu yüzden birçok sektör çalışanı ve girişimci, artan bir şekilde tercihlerini “mobil” ortamdan yana kullanıyor” diye konuştu.