Mobilite ile güvenlik de önem kazanıyor
Mobil uygulamalar ve mobil iş sayesinde çalışanlar artık her yerden iş ile ilgili bilgilere ulaşabildikleri için ofis içi ya da ofis dışında olma farkı büyük oranda ortadan kalktığını belirten ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, ciddi bir verimlilik artışı yaşandığını belirtti. Kritik iş süreçleri ve bilgiler de mobil olarak taşındığı ve ulaşılabilir olduğu için mobil güvenliğin dolayısıyla da mobil güvenlik ürünlerinin de öneminin arttığına dikkat çeken Akkoyunlu, “Masaüstü PC’lerimizde olduğu gibi artık mobil cihazlarımızda antivirüs programı yüklemek, olmazsa olmazlar arasında girdi diyebiliriz” dedi.
Mobil pazarlama ile kampanyalar etkileşimli hale geliyor
Gantek Teknoloji Stratejik Çözümler ve İş Ortakları Koordinatörü Borga Parlar da, mobilin pazarlama konusundaki getirilerine dikkat çekti. Parlar, “Kampanyalar etkileşimli hale gelirken hedef ve kurgu bütünlüğü öne çıkıyor. Marka bilinirliğinin artırılması ve marka imajının geliştirilmesi amacıyla yapılan promosyonlarda en çok “Soru-cevap kampanyaları” tercih ediliyor” şeklinde konuştu.
Mobil cihazlarla satış sahaya iniyor
Ingenico Türkiye Genel Müdürü Alpay Sidal da, mekana bağlı olmaksızın mobil POS terminalleri üzerinden ödeme alabilmenin şirketlerin sahada daha fazla tüketiciye ulaşabilmelerini sağladığını belirtti. Sidal’a göre mobil cihazlarla satış mağazalardan sahaya inmeye başlamış durumda. Intermec Technologies Stratejik Müşteri Yöneticisi Murat Kafkas da, mobil uygulamaların özellikle sahada çalışan beyaz ya da mavi yaka çalışanların zaman sarfiyatını en optimum seviyeye getirdiğine dikkat çekti. Günümüzde artık tek başına mobil donanım veya yazılımlardan değil, ortak bir paydada toplanmış mobil iş çözümlerinden bahsedildiğini belirten Kafkas, “Yüksek hareketliliğe sahip saha çalışanları için optimize edilmiş küçük ve hafif, aynı zamanda dayanıklı, yüksek performansa sahip, iletişim sağlayabilen ürünler kullanılıyor. Özellikle sahada çalışanlar için zaman sarfiyatını azaltan ve verimini artıran yazılımlar bu donanımları destekliyor” dedi.
Korgün Genel Müdürü Doğan Ufuk Güneş de, “Bu sebeple insanların tercihi bilgiye kolay hızlı erişilmesini sağlayan rahat taşınabilen mobil cihazlara yöneliyor” değerlendirmesinde bulundu.Çağımızda hızın en önemli beklentiyi oluşturduğunu belirten MBIS Teknoloji Departman Direktörü Yusuf Çetin’e göre de mobil uygulamalar getirdiği hızla çalışanları sahaya yakınlaştırıyor. Mobil iş uygulamalarıyla artık şirketle ilgili işlerin hızlı bir şekilde uzaktan bağlantı sistemleriyle yapıldığını belirten Çetin, mobil çözümlerle çalışanlar ve yöneticilerin artık daha fazla sahada bulunabildiğini vurguladı. 3G lisanslarının dağıtılmasıyla beraber mobil internet bağlantı hızları, artık karasal internet bağlantı hızlarına rakip olmaya başladığını ifade eden TMOB Kurucu ve CEO’su Rudi Dökmecioğlu da, bu noktada şirketlerin ve kişilerin ihtiyaçları ve taleplerinin kabuk değiştirdiğini vurguladı.
Fujitsu Türkiye Genel Müdürü Halit Zaim’e göre de mobil uygulamalar, kurum çalışanları ve yöneticilerine birçok açıdan esneklik sağlıyor. İnternet ve mobil teknolojilerin kurumsal uygulamaların dışarıya açılmasını kolaylaştırırken, mobil iş uygulamalarının kurumsal sistemlerin tamamen dışarıdaki uzantısı olarak çalışanlara hizmet verebildiğine dikkat çeken Zaim, “Yöneticilerse mobil uygulamaların yardımıyla kurumun iş uygulamalarına her yerden ve istediği an erişebilirken, çalışma arkadaşları ve diğer çalışanlarla sürekli bağlantıda kalabiliyor” diye konuştu.
Mobil uygulamalarla son kullanıcı, şirketlerin sunmakta olduğu hizmetlere sadece mobil cihazlarını kullanarak ulaşabildiğini belirten Nexobile İş Geliştirme Yöneticisi Ahmet Akdağ, bunun son kullanıcıda aldığı tüm hizmetleri mobil ortamdan da alabileceği gibi bir beklenti yarattığını ifade etti. Yenilikçi vizyona sahip şirketlerin bu beklentiye kullanımı kolay uygulamalarla cevap verebilmek amacıyla, projelerini kurumsal mobil uygulamalarını da göz önünde tutarak geliştirdiğini belirten Akdağ, “Öte yandan mobil uygulamalar, şirketlerin operasyonel maliyetlerini düşürmede de önemli bir yer edinmiş durumda” şeklinde konuştu.
Mobil iletişimin bugün Türkiye’de 63 milyon kişiye dokunduğunu belirten MOBİLSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Burak Kır, bu alanda servis sağlayan şirketlerin Ar-Ge çalışmaları ile yalnızca tüketiciye yönelik servislere değil, kurumsal servis ve uygulamalara yöneldiğini belirtti. Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerde verimliliği artıracak dikkate değer uygulamalar sunulduğunu vurgulayan Kır, “Bunlardan bazıları iş yapma şekillerinde dikkate değer değişiklikler gündeme getiriyor. Örneğin mobil katma değerli servisler kapsamında sunulan trafik servisi gibi uygulamalar yalnızca tüketicilere değil, kurumlara da en uygun yol ve zaman bilgisini vererek fayda sağlıyor. Konum tabanlı servisler, mobil imza, ekip takip gibi kurumsal uygulamalar kurumların verimliliğini önemli ölçüde artırıyor. Jeneratör, iş makinesi, şalter, kesintisiz güç kaynakları, sayaçlar gibi her türlü makinenin uzaktan kontrolü ve izlenmesi, ödeme sistemlerinin hızlanması mümkün hale geliyor” şeklinde konuştu.
KoçSistem Satış Yöneticisi Engin Güney’e göre de şirketlerin mobilite sayesinde süreçlerini sahada da uygulayabilmesi ve kontrol altına alabilmesi, yöneticilerin ve çalışanların kabiliyetlerini, dolayısıyla verimliliği artırıyor. Güney, “Ofis dışında ofis imkanlarına erişebilmek, zaman ve maliyet tasarrufu sağlıyor. Zaman ve maliyet açısından mobil uygulamaların faydalarının, 3G ile daha da artmasını bekliyoruz. Mobil uygulamalar sayesinde sağlıktan güvenlik çözümlerine kadar farklı alanlarda daha önce verilemeyen hizmetlerin yapılandırılarak müşterilere ulaştırılması sağlanıyor” diye konuştu.
Yemeksepeti.com Teknoloji Direktörü ve Kurucu Ortağı Melih Ödemiş de, mobil uygulamalar konusunun dereceli olarak incelenmesinin doğru olduğu görüşünde. Ödemiş’e göre mobil uygulamaların derecelendirilmesinde birinci sırada mobil uygulamaları tamamen işi çözümlemek için araç olarak kullanan şirketler ve çalışanlar var. Bugün artık aldığımız ya da gönderdiğimiz e-postaların ciddi bir bölümü cep telefonlarından atıldığını belirten Ödemiş, “Bunun bir üst seviyesiyse mobildeki teknolojik avantajları kullanarak işlerinde ciddi anlamda fark yaratan şirketler. En üst seviyede ise mobil ortamı başlı başına bir fırsat ve iş geliştirme ortamı olarak gören şirketler ve yarattıkları uygulamalar bulunuyor. Bunların hepsindeki ortak yön, iş yapış hız ve verimliliğinin üst düzeye çıkması. Tabii insanların çalışmak için artık yer, zaman vs gibi kriterlerinin bulunmaması da işin dezavantajı olarak sayılabilir” dedi.
Probil CTO’su Necmi Ön’e göre de zamandan, mekandan bağımsız olarak şirket içi uygulamaları kullanım imkanı sağlayan mobil altyapılar ve uygulamalar, şirketlerin çalışma biçimlerini önemli ölçüde değiştirdi ve değiştirmeye devam ediyor. İş uygulamalarının mobil ortamlarda da kullanılmasının yanı sıra, mobil ticaretin en hızlı uygulama sahası bulacak uygulamalar arasında yer aldığını ifade eden Ön, “Ödemelerin mobil cihazlar üzerinden yapıldığı, konser, tren, otobüs biletlerinin mobil setler üzerinden alındığı, ilgilenilen bir ürüne yaklaştırıldığında ürün ile ilgili bilgileri indirebilen mobil cihazlar bazı ülkelerde kullanılmaya başlandı. Elektronik imzanın yaygın olarak kullanılmaya başlaması, Mobil ticaretin tetikleyicilerin biri olacaktır. Mobil reklamcılık ve konum tabanlı adreslenmiş mobil reklamcılık, mobil eğitim ve eğlence uygulamaları hızla yaygınlaşacak uygulamalar olarak görünüyor” değerlendirmesinde bulundu.