Mobil iş çözümlerinden tüm sektörler faydalanmalı
Üretimden hizmet tabanlı ekonomiye geçişle beraber mobil tabanlı hizmetlerin gelişiminin de cesaretlendiğini düşünen Akfa Teknoloji Ar-Ge ve Ürün Grup Müdürü Ömer Cem Harnak, zamanı az ancak kaynağı fazla olan girişimcilerin, müşterilerin ihtiyaçlarını eksiksiz karşılamak amacıyla mobil teknolojilere geçtiğini, bu alanda becerikli çalışanları kullanarak yeni istihdam alanları açtığını ifade etti. Harnak, “Şirketler daha fazla işgücü verimliliği ve müşteri memnuniyeti elde ettiklerinden mobil işe ve işgücüne yatırımı artırıyorlar” dedi.
Anadolu Bilişim Hizmetleri Genel Müdürü Tayyar Bacak’a göre, teknolojideki gelişmeler, veri aktarım hızını ve kullanılan cihazların gücünü sürekli artırıyor, bu gelişmeler de mobil sektörde yeni fırsatları ortaya koyuyor. Bacak’ın görüşleri şöyle: “Eskiden çevrimdışı çalışan, konum bağımlılığı, sınırları olan uygulamalar yerine artık çok daha karmaşık, tüm süreci eksiksiz yürütebilen çözümler üretiliyor. Finans operasyonları ve verinin ofis dışarısında oluştuğu tüm alanlara yönelik mobil çözümler mevcut. Tabii bunlara şirket performanslarını her yerden canlı olarak takip etmek isteyen yöneticileri de eklemek gerekir.”
İş yönetimiyle ilgili tüm teknolojik uygulamalar mobil uygulamalarına artık ulaşmak mümkün. Bugün küresel pazara hitap eden tüm CRM, teknik servis, muhasebe yazılımlarının mobil istemcileri mevcut. Bircom Genel Müdür Yardımcısı Tolga Seçilmiş, şirketlerin günlük akışını sağladığı ve üstünde koştuğu platformların mobil ortama uyum sağladığını dile getirdi. Seçilmiş: “Daha önce bu bütünleşme özel geliştirilmiş mobil cihazlarla yapılırken, bugün kullanmış olduğumuz telefonlar bu özel cihazların yerini almaya başladı. Şirket içi ve dışı iletişimden raporlamalara, veri girişinden operasyonel yönetim uygulamalarına, muhasebeden insan kaynaklarına, performans ölçüm araçlarına kadar şirketlerin kullandığı araç ve organlar mobil sistemlere uyum sağlama yarışında” diyor.
Bilkur Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Çetin Keçeci, mobil iş uygulamalarını iki farklı şekilde değerlendiriyor: Mobil ofis uygulamalarını içeren iş uygulamaları ve operasyonel işlemler, yani sıcak ve soğuk satış uygulamaları, anket uygulamaları gibi. “Özellikle 3G’nin gelişimiyle bulunduğunuz her yer sizin ofis haline geliyor” diyen Keçeci, “İstediğiniz anda ofis ana makinelerine bağlanarak, ticari programlarınızı kullanarak şirketinizi kontrol altında tutabileceğiniz gibi size gelen mesajlara anında cevap verebilme imkanıyla müşteri taleplerine zamanında dönebilme olanağı sunmak mümkün” diyor.
Mobil iletişim protokollerinde yapılan güvenlik çalışmaları, şirketlerin, kendi veritabanlarını koruma amacıyla uzak durdukları mobil uygulamalara daha bir yaklaşmasını sağlıyor. Şirketlerin, mobil uygulamalar için kurdukları altyapıların değişken olduğunu vurgulayan Boer Elektronik Ürün Müdürü Onur Kaya, “Çeşitli altyapı çalışmaları yaparak mobil ofis sistemleri kurabilirsiniz. Web tabanlı uygulamalar bu konuda başı çekenlerden. Özellikle PDA, cep telefonu gibi cihazlar için, başka bir yazılım kullanarak bağlantı, veri transferi konusunu çözmek, hem zahmetli, hem de daha yüksek yatırım bedeli isteyen bir çözümdür. Dolayısıyla yüksek güvenlikli web uygulamaları, mobil ofis uygulamalarında en son uygulamaya alınan çözümlerden biridir” dedi.
Intermec Technologies Türkiye Kanal Satış Müdürü Hakan İkiz, üreticiler arasındaki sıkı rekabet ve yeni işbirliklerinin doğal olarak mobil iş uygulamalarında da hem donanım, hem yazılım konularında kendini gösterdiğini düşünüyor. İkiz’e göre, mobil uygulamalar özellikle günümüzde sıcak satış, lojistik, mağaza, depo, hastane otomasyonları ve yavaş yavaş daha esnek ve şeffaf olması talep edilen devlet yapılarında tercih edilmeye başlandı. Anlık bilgi takibi isteği, kişiye bağımlı uygulamalardan kurtulmak, zamanı verimli kullanmak ve bu sayede şirket yönetimlerinin en önemli maliyetlerden birini azaltmak mobil çözümlerin en önemli faydaları arasında yer alıyor.
KoçSistem Satış Yöneticisi Engin Güney, son dönemde yaşanan gelişmeler sayesinde, güvenlik hizmetlerinde biyometrik tanımlama, GIS sistemleri ile mobil uygulamaların bütünleşmesi, uzaktan erişimle izlenebilirliğin oluşturulması, otomasyon sistemlerine uyum sağlanması gibi birçok yeni uygulamanın devreye alındığını anlattı.
Fujitsu Türkiye Genel Müdürü Halit Zaim, dünyada finansal işlemler, sağlık, uzaktan eğitim, satış ve pazarlama gibi birçok alanda kullanılan mobil uygulamaların hızla yaygınlaştığını söylerken, 2011 için yapılan tahminlerin mobil uygulama pazarının 10 milyar dolarlık hatırı sayılır bir hacme ulaşacağını gösterdiğini dile getirdi. Zaim, “Juniper araştırma şirketine göre bu pazarın boyutu 2014 yılında 25 milyar dolara erişecek. Kuşkusuz pazarın bu şekilde büyümesinin arka planında 3G gibi teknolojilerle dünyada 4,5 milyar cep telefonu abonesine ulaşılmış olması önemli bir rol oynarken, donanım tarafındaki gelişmeler de mobil uygulamaların yaygınlaşmasını hızlandırıyor” şeklinde konuştu.
Mobil iş uygulamalarının, özellikle bankacılık, reklam, pazarlama, satış ve servis sağlayıcılığı sektörlerinde yaygın bir biçimde kullanıldığına değinen Alcatel-Lucent Teletaş Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kançal, “Geliştirilen yeni servis modelleri şirketlere ek gelir imkânları yaratırken, son kullanıcıların da hayatını önemli ölçüde kolaylaştırıyor. Ödeme kolaylıklarından bilgilendirme servislerine kadar pek çok yenilik, tüketiciye daha özgür bir yaşam vaat ediyor. Mobil pazardaki rekabet, araştırma geliştirme faaliyetlerini de sürekli canlı tutuyor” dedi.
Arvento Genel Müdürü Özer Hıncal’a göre, teknoloji alanındaki yenilikler ve değişimler mobil iş uygulamalarına da olumlu yansıyor. Bu uygulamaların en önemli özelliği, ölçeği ne olursa olsun şirketlerin ihtiyaçlarına özel çözümler sunabilmesidir. Hıncal, “Örneğin bizim faaliyet gösterdiğimiz araç takip sistemleri alanında, birkaç tane aracı olan küçük bir şirketten yüzlerce aracı olan büyük bir şirkete kadar geniş bir yelpazede bütün şirketlere önemli faydalar sunabiliyoruz. Bu faydalar bütün iş alanları için gündeme alınabiliyor ve çözüm her türden ihtiyaca uygun olarak ölçeklenebiliyor” dedi.