KEP kullanmayan kalmayacak
E-imza aracılığıyla gönderilen elektronik postalara yasal geçerlilik kazandıran Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) sistemi, kullanıcıların gönder tuşuna bastıkları andan elektronik postanın alıcıya iletilmesi sürecinde gerçekleşen tüm işlemlerin kayıt altına alınmasını sağlıyor. Hukuki geçerliliğe sahip olan kayıtlar, gönderilen elektronik postalar üzerinden kimlik ve teslimat tarihi tespiti yapılmasına olanak tanırken; elektronik postanın içerik bütünlüğü, güvenliği ve gizliliğini de güvence altına alıyor.
E-GÜVEN’in Genel Müdürü Can Orhun, Kayıtlı Elektronik Posta Hizmet Sağlayıcıları (KEPHS) ile yaptıkları işbirlikleri sonucu KEP sistemi için hizmet sunduklarını belirterek şunları söyledi:
“KEP’in ülkemiz için yeni bir uygulama olduğunu söylemek yanlış olmaz. Henüz 10 binler seviyesinde kullanılan sistemin yüksek bir ivme ile artış göstereceğine ve KEP sistemini kullanmayan şirket kalmayacağına inanıyoruz.”
KEP sisteminin en önemli bileşenlerinden birinin e-tebligat uygulaması olduğunun altını çizen Orhun, KEP sistemini iş süreçlerine entegre edebilmek ve KEP’in sağladığı faydalardan yararlanabilmek için e-imzaya sahip olunması gerektiğini belirtti. E-tebligat uygulaması ile kamu kurumlarının tebligat gönderimlerini elektronik ortamda gerçekleştireceklerini söyleyen Orhun, “2013 yılında başlayan e-tebligata geçiş sürecinin 2014 yılı içinde tamamlanacağını düşünüyoruz. Bu düzenlemeyle kamu kurumları artık tebligatı elektronik ortamda göndermeye başlayacak ve KEP adresi kullanımı zorunluluk kazanacak. Bugün binler seviyesinde seyreden KEP kullanıcısı sayısı milyon seviyelerini aşacak” dedi.
KEP’li vatandaş mesai saatini dert etmiyor
Bireysel kullanıma da imkan tanıyan KEP sistemi ile kullanıcılar mesai saatlerinden ve bulundukları yerden bağımsız bir şekilde işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Bireysel kullanıcılar KEP üzerinden kredi kartı hesap özeti dökümlerinden, kira kontratına kadar birçok işlemi yapabiliyor. Banka talimatları, kurumlar arası yazışmalar gibi işlemlerini KEP aracılığıyla gerçekleştiren kurum ve kuruluşlar ise zaman ve maliyet tasarrufu sağlıyor.
KEP, iletilere ilişkin kayıtların 20 yıl, e-tebligat kayıtlarının ise 30 yıl boyunca PTT ve Kayıtlı Elektronik e-Posta Hizmet Sağlayıcıları (KEPHS) tarafından saklanması ile de depolama ve arşiv maliyetlerini düşürürken, yapılan işlemlere dair verileri güvende tutuyor.