Hızlı internetin yaratıcı gücü ortaya çıkıyor
Operatörler, son kullanıcının hayatını kolaylaştıracak ve yeni gelir modelleri yaratacak pek çok servis geliştiriyor. Mobil cüzdan servisini buna örnek bir açılım olarak değerlendiren Alcatel-Lucent Teletaş Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kançal, şunları kaydetti: “Bu servis, mobil operatörleri, gelişmekte olan mobil ödeme sisteminin merkezine yerleştiriyor. Kişiden kişiye para transferi, sanal indirim kuponları, müşteri sadakat ve hediye uygulamaları, mobil ticaret ve pazarlama gibi farklı tüketici uygulamaları sunmayı mümkün kılıyor. Aynı şekilde, mobil reklamcılık da yeni uygulamalara örnek gösterilebilir. Bu uygulamayla mobil operatörlerin reklam verenlere kolaylıkla sunabileceği çok özel bir medya envanteri yaratılıyor.”
Bilkur Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Çetin Keçeci de bu konudaki görüşlerini şöyle dile getirdi: “Şu anda Türkiye açısından düşündüğümüzde mobil iş yapma anlamında tam doyuma ulaşmış değiliz. Bu açıdan mevcut klasik mobil iş uygulamaları devam edecek bunlara paralel olarak gelişecek yeni ihtiyaçlara göre 3G gibi teknolojilerin yaygınlaşmasıyla çevrimiçi iletişim olanakları artacak ve klasik ofis kavramı daha çok değişiklik gösterecektir. Klasik mobil cihazların yanı sıra artık 3G, GPS ve RFID gibi teknolojileri de bir arada bulunduran sistemler pazara sunuluyor.”
Mobil pazarlamanın hızla geliştiği ve pazar kurallarının, kullanıcı tercihleriyle şekillendiğini belirten Gantek Teknoloji Stratejik Çözümler ve İş Ortakları Koordinatörü Borga Parlar, şunları aktardı:
“Mobil operatörlerin öncülük ettiği bu süreç pazarın büyümesiyle birlikte tıpkı ABD örneğinde olduğu gibi mobil reklam ağları tarafından yönetilebilir. Gazete, TV, web, açık hava ve diğer mecraların mobille daha sıkı işbirliği yapmasıyla pazarın gerçek potansiyeline kavuşması süreci hızlanabilir.”
Teknolojik gelişmelerle mobil cihazların fiziksel boyutları küçülürken, kapasiteleri ve üzerinde çalıştırılabilen uygulamaların sayısı artacak. Ingenico Türkiye Genel Müdürü Alpay Sidal bu konuda, “Önümüzdeki dönemde sahada ihtiyaç duyulan tüm mobil uygulamaları tek bir cihazda bulabileceğiz. Bu gelecek çok da uzakta değil. Örneğin PDA ve POS özelliğini bir arada sunabilen cihazlar sayesinde sahada satış ve dağıtım yapan şirketler, iki ayrı mobil cihaz taşımak zorunda kalmıyor” dedi.
KoçSistem Satış Yöneticisi Engin Güney ise görüşlerini şöyle açıkladı:
“Mobil iş uygulamalarının en büyük avantajının, zaman ve maliyet kazanımı olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Bununla birlikte gelecekte, ev ofis ve saha ofis kavramlarının ortaya çıkmasıyla farklı maliyet avantajları ortaya çıkacaktır. En basitinden, günümüzde gerçekleştirilen video konferans mobil dünyaya inecek, uzaktan eğitim mobil eğitim şeklini alacaktır. Özellikle gıda sektöründe, izlenebilirlik gibi bir değer uzaktan kontrolle yapılabilecek, küçük üreticilerin tarlaya gitmeden üretimi takip edebilmesi gibi farklı çözümler ortaya çıkacaktır. Mobil iş uygulamaları içerisinden kullanılan mobil bankacılıkla müşteriler ATM ve mobil cihazı ile şubesiz bankacılık yapabilecektir. Akıllı ev çözümleri artacak, buzdolaplarının sipariş vermesine kadar giden çözümler ortaya çıkacaktır.”
Saha ekibinin ve sürekli seyahat halindeki tüm çalışan ve yöneticilerin merkezle anlık iletişim kurmasını sağlayan mobil iş uygulamaları, öne çıkan kavramlardan biri. Mobil iş uygulamaları masaya bağımlı kalmadan işlem takibi yapmayı ve süreçleri yönlendirme olanağı sağlıyor. Netsis Genel Müdürü Timur Turgutlu, “Dünyanın her yerinden istenilen zamanda kesintisiz bağlantı kurulabilen sistemlerin, daha hızlı ve kolay erişilebilir olması yönünde gelişmeler yaşanacağını düşünüyoruz. Mobil iş uygulamalarını kullanmayan şirketlerin de bu sistemlere gelecek dönemde yatırım yaparak, iş verimliliklerini artıracağını öngörüyoruz” dedi.
Teknomart Mobil Pazarlama ve İş Geliştirmeden Sorumlu Ortak Kerem Kapancı
mobil uygulamaların geleceğini aslında kurumların ihtiyaçları belirleyeceğini belirtti. Kapancı, “Örneğin kendi yazdığımız uygulamalara baktığımızda, en başarılı olanlarının aslında ihtiyaçlarımızdan doğan ve ortaya çıkanlar olduğunu görüyoruz. Elbette 3G’nin hayatımıza girmesiyle birlikte, artık mobilde hız ve kapasite bir sorun olmaktan çıktı. Saha gücü yönetimi uygulamaları, araç takip uygulamaları, sağlık uygulamaları artan bu hıza bağlı olarak önümüzdeki dönemde daha da gelişecek ve hayatın bir parçası olacak” dedi.
Henüz bazı kısıtlamalar nedeniyle, mobil uygulamalar için, ofislerde kullanılan ticari uygulamaların bazı noktalarda “hafifletilmiş sürümleri” kullanılmakta. Microsoft Türkiye Tüketici ve İnternet Servisleri Mobil İş Grubu Yöneticisi Egemen Gönen, bu konuda şunları kaydetti: “Ancak daha büyük bellek, uzayan pil süresi, daha hızlı işletim sistemi, internete erişim hızının ve kapsamının artması gibi faktörler, kullanılacak olan uygulamaların zenginleşmesini beraberinde getirecektir. Özellikle rekabetin yoğun yaşandığı hızlı tüketim malları ve finans sektörüne yönelik uygulamaların artacağını ve kullanımının yaygınlaşacağını söyleyebiliriz. Bunun yanında lojistik, dağıtım, eğitim ve sağlık gibi önemli sektörlere mobil çözüm sunan uygulamalar da pazardaki yerini alacaktır. Web 3.0’ın öneminin artmasıyla birlikte artık mobil uygulamalar “istemci” değil, web tarayıcı üzerinden çalışan çözümler olarak kullanılacaktır.
Günümüzde mobil cihazlar sürekli çevrimiçi olabiliyor. Bugün, birçok sosyal ağa insanlar mobil uygulamalarla bağlanıyorlar. Konum bazlı mobil uygulamalar için birçok teknoloji şirketi uygulama arayüzleri sunuyor. Bunun da dünyada mobil eğilimin bulunduğu noktanın ve yatırımların ciddiyetini gösterdiği belirten Nexobile İs Geliştirme Yöneticisi Ahmet Akdağ, görüşlerini şöyle açıkladı:
“Önümüzdeki dönemde de mobil uygulamaların konum tabanlı servisler ve hızlı internetin gücünü çok daha yaratıcı biçimde kullanacağını düşünüyorum. Sosyal ağlar ve şirketler de bu yeni teknolojiyle çok daha kalıcı bağımlılıklar yaratacaklar, bu sayede kullanıcı ihtiyaçlarının çok daha hızlı ve sorunsuz karşılanmasını sağlayacaklar. Geliştirilecek olan uygulamalar, PC’de ve çağrı merkezlerinde yaptığımız işlemlere yanıt vermenin yanı sıra, mobil bağımsızlığın getirdiği birçok trendi de barındıracak ve şirketlere, şirketlerin yaratıcılığı ölçüsünde katma değer sağlayacak.”
Günümüz çalışma koşullarında yöneticilerin öğrenmek
istediği bilgiye anında ulaşmak istediğini belirten MBIS Teknoloji Departman Direktörü Yusuf Çetin, şunları söyledi:
“Operasyonların hepsinin yöneticiler için şeffaf
olması gerekiyor. Bu şekilde şirketleri daha etkin bir
şekilde yönetmeyi amaçlıyorlar. Ayrıca iş zekâsı çözümleri mobil uygulamalarla
birleşerek yöneticilerin
eline güçlü bir silah sunuyor. Tüm bu faydalar beraberinde güvenlik konusunda ciddi yatırımların yapılması gerekliliğini de getiriyor.
Mobil ihtiyaçlar arttıkça
ve mobil çözümler
kullanılmaya başladıkça süreçlerin güvenliği ile ilgili talepler de artıyor.”