Yıldız Teknik Üniversitesine süper bilgisayar
Dünyanın ilk 500 süper bilgisayarı arasına girecek kapasiteye sahip sistem Huawei ve SVR Bilgi Teknolojileri işbirliği ile Yıldız Teknik Üniversitesi’nde kuruluyor.
SVR Bilgi Teknolojileri, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Huawei Telekomünikasyon şirketi, 24 Mart’ta Türkiye’nin en büyük yüksek başarımlı hesaplama sisteminin kurulması için işbirliği anlaşmasını imzaladı.
Kurulacak yeni sistem sayesinde uçak tasarımlarından deprem simülasyonlarına, savunma sanayi araştırmalarından finansal ve ekonomik öngörülere, ilaç ve gen araştırmalarından astrofizik çalışmalarına kadar çok geniş bir alanda büyük veriyle hesaplama ihtiyacı karşılanabilecek. Bu tarz bir işlem gücüne ihtiyaç duyan herkes bu sistemden faydalanabilecek. Özellikle yoğun mühendislik hesaplamaları, tıp, meteorolojik sistemler, simülasyon, animasyon üretimi, tasarım ve analiz gibi konularda çalışan, hız ve zamanın değerine önem veren herkes sistemden hizmet alabilecek. Sistem Huawei donanımları üzerinde çalışacak.
Yeni sistemin kurulması için düzenlenen imza töreninde konuşan SVR Bilgi Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Şener, Türk mühendisler tarafından tasarlanan sistemin 147 trilyon işlem yapabilecek kapasiteye sahip olduğunu belirtti ve yapılan yatırımla hedeflerinin dünyadaki en büyük süper bilgisayarlar arasında Türkiye’yi ilk 50’ye sokmak olduğunu sözlerine ekledi.
Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İsmail Yüksek, “Ülke imkanlarına kazandırılan bu en büyük Yüksek Başarımlı Hesaplama Sistemi sayesinde bilimsel araştırmalar ve teknolojik çalışmalar hem daha hızlı hem de kolay yapılacak. Maliyetler düşürülerek daha fazla araştırma için fon yaratılmış olacak” dedi.
Sistemin altyapı ve donanımını sağlayan Huawei’nin Türkiye Genel Müdürü Zhao Gang ise sağlık ve ilaç sektörünün yüksek başarımlı hesaplama sistemlerini en sık kullanan sektörler arasında olduğunu belirtti ve şunları söyledi: “Süper bilgisayarlar sayesinde artık hastalıkların tedavisi için geliştirilen ilaçların analizlerinde daha kısa sürelerde sonuç alabilmek mümkün oluyor. Otomobil sanayisinde de yüksek başarımlı bilgisayarlar üzerinde, çarpışma testleri, dayanıklılık simülasyonları yapılarak, araç tasarımında ne tür değişikliklerin yapılması gerektiği saptanabiliyor. Türkiye’de yerli otomobillerin üretilmesi gündemdeyken, yerli otomobillerin her türlü testi ve tasarımı kuracağımız bu sistemde yapılabilir.”
Yıldız Teknik Üniversitesi’nde kurulacak süper bilgisayar, saniyede 147 Teraflops işlem yapabilen 5400 çekirdekli işlemciler, SSD depolama altyapısı, 107 bin çekirdekli grafik işlemcileri ile donatılmış. Sistemin iletişim altyapısında ise 40 Gbitlik Ethernet teknolojisi kullanılmış.