Assange, Google’ı yazıyor
İki yıla yakındır Londra’nın göbeğinde Ekvator Büyükelçiği’nde yaşayan Julian Assange, BBC’nin sayısal teknoloji programı Click’e mülakat verdi. Bu, Assange’ın, büyükelçiliğe sığınmasından beri ilk TV mülakatı.
Assange, soruları monoton bir sesle sakin sakin yanıtladı. “Burayı dinlemek için son 18 ayda 8 milyon dolar harcadıklarını resmen söylediler,” dedi. Bir Avrupa interneti olabilir mi sorusuna, “Nasıl olacak ki? Avrupa bu kirli işlere karışmış durumda “diye yanıtladı.
Mülakatta sorulmayan en önemli soru ise, Eylül’de yayınlanması beklenen kitabıydı. Assange, Google CEO’su Eric Schmidt’le 2011’de, hakkında sınırdışı kararı çıkmadığı sırada yaptığı görüşmeyi kitaba dönüştürüyor.
“Google, WikiLeaks’le Karşılaştığında” (When Google Met WikiLeaks) başlığıyla Amerikan OR Books tarafından yayınlanacak kitap için “İnternetin Kuzey ve Güney Kutupları” benzetmesi yapılıyor. Kitapta ayrıca, yine 2011’de ev hapsindeyken, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın eski bir danışmanı ve bakanlık yetkilileriyle yaptığı tartışmalar da yer alacak.
OR Yayınevi’nin basın bülteninde, Assange-Schmidt görüşmesi için şunlar yazıldı: “İkisi, Arap Baharı’ndan Bitcoin’e kadar dünyanın karşı karşıya olduğu siyasi sorunları tartışırken, küresel ağdan kaynaklanan teknolojik çözümleri de ele aldılar. Ve birbirine zıt görüşler savundular: Assange, internetin özgürleştirici gücünün, bir ülkeye ait olmaması gerektiğini ve bağımsızlığı olduğunu söyledi. Schmidt, ülkelerin özgürleşmesinin, ABD dış siyasetine uyduğunu ve Batılı olmayan ülkelerin, Amerikan şirketleri ve piyasasıyla bağlantılı hale gelmesini öngördüğünü söyledi. Bu zıt görüşler, internetin geleceğine dair şiddetli bir rekabetin (sanki halat çekme yarışması gibi) oluşmaya başladığını somutlaştırıyor.”
Assange, kitabında, Schmidt’le görüşmesini şöyle değerlendirmiş: “Ona göre ilerleme ve gelişme, Google’ın, ABD Dışişleri Bakanlığı himayesinde coğrafi olarak dünyada daha çok yayılması, yani teknokratik bir emperyalizm demek oluyor.”
Öte yandan, dünyanın önde gelen edebiyat ve yayıncılık dergisi London Review of Books’ta Assange hakkında çok uzun (26 bin 568 kelime) bir makale yazan Andrew O’Hagan, Assange’ın yaşam öyküsünü “gölge yazar” sıfatıyla yazmak üzere anlaştığını ancak Assange’ın “olumsuz davranışları, kişiliği ve terbiyesizliği” yüzünden projenin nasıl ilerleyemediğini anlattı: “Dünyanın gerçeklerini açıklamak için ortaya atıldı ama kendi yaşamı onu o kadar dehşete düşürdü ki bir sürü mazeret arıyor. Kitabı yapmak istemedi.”