Teknoloji Ödülleri için 29 finalist
TÜBİTAK, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ve TÜSİAD işbirliğiyle bu yıl 11.si düzenlenen Teknoloji Ödülleri’ne sanayi, malzeme, sağlık, çevre dostu enerji, robotik ve bilişim alanlarından 29 proje finale kaldı.
2013 Mart Ayında kayıt süreci başlayan yarışmada final dönemi geldi. Türkiye çapında 19 ilden kabul edilen 150 başvuru arasından finale kalan 29 projeyi Teknoloji Ödülleri Yürütme Kurulu Başkanı C. Müjdat Altay açıkladı.
Altay açılış konuşmasında “Türkiye’nin kalkınması için, yapılacak atılımların inovasyon ve teknolojiyle başarılı olacağını, büyük katma değerler sağlanan projelerde devletin destekleyici olması gerektiğini söyledi.
Destek sınırsız, yeter ki teknoloji üretilsin
Teknoloji Ödülleri Yürütme Kurulu Üyesi Evren Bükülmez; finale kalan projeler içinde savunma sanayisinin ağırlığının biraz daha fazla olmasına karşın, her alandan katma değeri yüksek projelerin geldiğini belirtti. Bükülmez “Özellikle malzeme ve sağlık teknolojileri alanında bu yılki başvurular dikkate değer” dedi.
Teknoloji Ödülleri Yürütme Kurulu Üyesi Rıza A. Seymen “Teknoloji ödülleri işbirliğinin uzun soluklu olması ülkemiz adına çok değerli. Bu işbirliğinin içinde bulunmaktan çok mutluyuz. Teknoloji üretenlerin desteklenmesi gerektiğine hepimiz sonuna kadar inanıyoruz. Destek sonsuz, yeter ki teknoloji üretimi olsun. Teknoloji yatırımı yapmak isteyen KOBİ’lerden mikro ölçekli işletmelere kadar tüm işletmelere en pratik haliyle destek veriyoruz. 1501 KOBİ Ar-Ge destek projemizle başlayıp, KOSGEB, San-Tez gibi destekler de projelerini geliştirdikçe teknolojik yatırımları için fon alabiliyorlar.
29 finalistin 14 tanesi KOBİ ya da mikro işletme
TÜBİTAK, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ve TÜSİAD işbirliğiyle bu yıl 11.si düzenlenen Teknoloji Ödülleri için 19 ilden 150 başvuru değerlendirildi. Süreç ve ürün odaklı projelerin, işletme ölçeklerine göre ayrı kategorilerde değerlendirildiği yarışmada, ağırlık ürün odaklı yenilik çalışmalarındaydı. Yüzde 43’ü KOBİ’lerden gelen başvurular sonucunda seçilen 29 finalistin de 14 tanesi küçük, orta ve mikro ölçekli işletmelerden gelen ağırlıkla ürün odaklı projelerdi.
İnovasyon, özgün katkı, iş planı, kuruluş yapısı, süreç ve ekonomiye değer katması kriterlerince değerlendirilerek projelerde TÜBİTAK’ın belirlediği öncelikli başlıklar çerçevesinde savunma sanayisi, elektronik ve bilişim, makine-imalat, sağlık ve malzeme alanları ağırlıktaydı. Mikro ve orta ölçekli işletmeleri değerlendiren Teknoloji Ödülleri Yürütme Kurulu Üyesi Deniz Bayhan, katılımın önceki yıllara göre daha yüksek olduğunu ancak süreç geliştirme projelerinin, ürün geliştirme projelerine nazaran çok az olduğunu ancak kayda değer teknolojilerin finale katıldığını ifade etti.
Finale kalan teknoloji projeleri
Finale kalan savunma sanayi projelerinden Aselsan’ın Avcı hava aracı kumandası T-129’larda kullanılan, FNSS zırhlı muharebe aracı Malezya Silahlı Kuvvetleri’ne ihraç ediliyor.
Savronik Elektronik’in insansız hava aracının haberleşme veri linki, TAI’nin gömülü masaüstü yazılımlarında kullanılıyor.
Esan Eczacıbaşı nanokil projesi kilin değerini 217 kat artırıyor. Niles form alabilen dış mekan dekor folyosu, Atlas halının kullandığı Inovcoat nanoteknolojik kumaş, Novitas katlanabilir jeodezik deprem evi, malzeme teknolojisinde öne çıkan projeler.
Sağlık alanında; Koçak Farma diyabet benzer malzeme, TST Rakor tıbbi aletler kemik cerrahisi alanında ön kol kemiklerinin medula yapısına uygun kanal içi çivileri ve medikal uygulama setleri projesini sundu. Varlıbaşlar’ın katarakt cerrahisinde kullanılmak üzere geliştirdiği steril berrak viskoelastik solüsyon ameliyatları kolaylaştırıyor. Elmed Avicenna böbrek taşı kırma robotu hem sağlık hem robotik alanında bir teknolojik gelişim sağlıyor. VAV teknoloji’nin 7 patentli denim üretiminde kullanılmak üzere geliştirdiği sprey robotu, ustanın el hareketlerini öğrenerek üretimi iki katına çıkartıyor.
Yazılım alanında; Vodafone Oksijen Ar-Ge, lokasyon tabanlı konum belirleme algoritmalarıyla GPS mobil bilgilerini birleştirerek, baz istasyonlarından gelen verileri de konum belirlemede kullanıldığı projesiyle finale kaldı. Çevik yazılım, Logo ürettiği yalın felsefe İK proje yönetim modeliyle finale kalırken, Taleworlds Mounht and Blade oyunu similasyonları ve üst düzey komut sistemi mimari yazılımı da son 29’a girmeyi başardı.
İcdaş; su yönetim sistemlerinde tam anlamıyla inovatif bir çevre dostu teknoloji geliştirdi. Deniz suyundan tatlı su elde ederken; atık olan basıncı kullanarak ters ozmoz yoluyla soğuk suyu da denizden alarak enerjiden tasarruf ediyor ve aynı anda su havuzunu da balık üretim çiftliği olarak kullanıyor. Yani bir projeyle aynı anda temiz su, arıtma, enerji hem de balık üretiyor.
Ar-Ge ihalelerinin açılması bekleniyor
Müjdat Altay değerlendirme konuşmasında, “Üniversite-sanayi işbirliğinin artık dikey eksende uzmanlık üzerine ilerlemesi gerekiyor. Devletten Ar-Ge ihalelerini açmasını bekliyoruz. Ülkemizin ihtiyacı olan ileri teknoloji ürünlerini ihale öncesi açıklarsa, bizler de inovatif çalışmalarımızı bu yönde geliştirmek ve ekonomiye katkıda bulunmak isteriz” dedi. “KOBİ destekleri San-tez, TÜBİTAK, KOSGEB destekleriyle teknolojik yatırımlarını gerçekleştirme fırsatı bulabiliyor. Veri merkezleri boş, yazılımlar günlük hatta saatlik dahi kiralanabiliyor. Ülkemizde teknoloji yatırımları parasal, lokal destekler alıyor. Ancak KOBİ’lerin aynii desteklerin yanı sıra yazılım ihtiyaçları var. KOBİ’lerin büyükler gibi koşabilmesi için buluta ulaşmaları gerekiyor” sözleriyle devlet desteği kavramının niteliğine değindi.