Mercedes-Benz sürdürülebilir bir çevre için yatırımlarına devam ediyor
2014 yılında çevre ile ilgili yatırımlarına 10 milyon avroluk bütçe ayıran Mercedes-Benz, üretimin her adımında çevre korumaya büyük önem veriyor ve iş yapma şekillerini dahi buna göre şekillendiriyor.
807 milyon avroyu aşan yatırım hacmiyle Türkiye’nin en büyük yabancı sermaye yatırımlarından birisi olan ve 1967 yılında Otomarsan unvanıyla İstanbul’da kurulan Mercedes-Benz Türk, çevreci yaklaşımı ve yatırımlarıyla dikkat çekiyor. Üretimin her adımında çevre korumaya büyük önem veren şirket, iş yapış şekillerini dahi buna göre şekillendiriyor. Mercedes-Benz Türk’ün CEO’su Rainer Genes ile çevreyi korumayı amaçlayan yatırımları hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik.
Çevre konusundaki politikalarınızdan biraz bahsedebilir misiniz?
Biz, Daimler AG yönetimi tarafından tanımlanan çevre ilkeleri kapsamında, entegre bir çevre koruma ağı çerçevesinde faaliyetlerimizi gerçekleştiriyoruz. Sürdürülebilir çevre, sürdürülebilir üretim felsefesi ile üretimin her adımında çevre korumaya büyük önem veriyoruz. Süreç adımlarını buna göre şekillendiren, kullanılacak teknolojiyi bu doğrultuda seçiyoruz, üretim tesislerimizde, atık yönetimi ve enerji yönetiminden oluşan bir çevre yönetim sistemi uyguluyoruz. Mercedes-Benz Türk fabrikalarında uygulanan “Çevre Yönetim Sistemi”, tüm fabrika çalışanları için sistemin uygulanmasına paralel yürütülen yoğun eğitim programlarını da içeriyor. Bugüne kadar çevre yönetim sistemleri kapsamında iş süreçlerini optimize ettik, riskleri azalttık ve çalışanlarımızın çevre bilincini arttırdık.
Aksaray’da bulunan kamyon fabrikanızdaki projeleriniz ile ilgili bilgi verir misiniz?
Aksaray’da bulunan fabrikamızda ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi doğrultusunda doğal kaynak kullanımının azaltılarak toprağa, suya, havaya verilen zararların minimum düzeye indirilmesini hedefleyen faaliyetlerde bulunuyoruz. Bu bağlamda mevcut süreçlerimizde çevreyle uyumlu hareket edilmesinin yanı sıra, yapılan yeni yatırımlarda da çevreyi olumlu etkileyecek teknolojiler kullanılıyor.
Ayrıca 2014’te devreye sokacağımız yeni “Son Kat Boyahane Projesi”nde kullanılacak robot teknolojisi ile daha temiz bir çevre için boya sarfiyatının daha da azaltılmasını hedefliyoruz. Yine 2014 yılında, enerji tüketimlerinin azalması ile birlikte 86 ton CO2 salınımı azalacak ve aydınlatma kalitesinin çok daha yüksek olması sebebiyle, akşam çalışmalarında çevresel sorumluluğun yanında çalışanlarımıza daha iyi bir görüş mesafesi sunularak, ilave bir güvenlik sağlanmış olunacak. Eski “son kat” tesisinde kabin boyamak için araç başına ortalama 4-5 litre boya kullanılırken, yeni tesiste elektrostatik özellikteki robotlar sayesinde araç başı tüketim 2,5-3 litreye düşürülecek. Diğer bir kazanım ise renk değişimlerinde hat içindeki boyanın atığa gönderilmesi yerine boya kovalarına geri dönmesi, her yıkamada kullanılan temizlik tinerini 3 litreden 1 litreye düşürüyoruz.
Tüm süreç devreye alındığında yeni tesis çevresel açıdan emisyon çıkış değerlerinde sınır değerlerinin korunmasını garanti edecek ve mevcut giderlerde ciddi bir tasarruf sağlayacak konuma gelecek.
2014 yılı sonuna kadar yeşil iş ve sürdürülebilirlik açısından ulaşmak istediğiniz hedefler nelerdir?
Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda 2014 yılı için hedeflerimizden biri, akredite çevre laboratuvarımızı iş ergonomisini de göz önüne alarak başka bir yere taşımak olarak ön plana çıkıyor. Bunun dışında çevre laboratuvarımızın TS/EN ISO /ICE 17025 ve “Çevre Yönetim Sistemi”mizin TS EN ISO 14001 sertifikasyonlarını sürdürmeye devam edeceğiz.
Enerji tüketimini azaltma ile ilgili çalışmalarımız 2013 yılında yoğun olarak gündemdeydi. Bunların memnuniyet verici sonuçlarını 2014 başında aldık. 14. SENVER (Sanayide Enerji Verimliliği Proje Yarışmaları) kapsamında Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs fabrikası “Enerji Verimli Endüstriyel Tesis) Kategorisinde (EVET) özel jüri ödülüne layık görüldü. Bu sene ise odaklanacağımız çalışmalar arasında hammadde ve uçucu organik bileşenlerin azaltılması var. Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası’nda ise enerji kaynaklarının verimli kullanılması yönünde aydınlatma cihazlarında yeni bir teknoloji olan LED aydınlatmaya geçilmesi kararı alındı. Emisyon kaynakları kapsamında ise; emisyon kaynağı olan kimyasal tüketimlerinin daha etkin şekilde kontrol edilebilmesi için “Son Kat Boyahane Projesi” ile boyahanemizde modernizasyonu hedefliyoruz.
2014 yılı için yeşil iş ve sürdürülebilirlik çalışmalarına ne kadarlık bir bütçe ayırdınız?
2014 yılında Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda uçucu organik karbon azaltımı, yeni laboratuvarımız ve çevre ile ilgili diğer faaliyetlerimiz için yatırım yapacağız.
Aksaray kamyon fabrikamızda ise enerji kaynaklarının kullanımı alanında LED armatürler için ve emisyon kaynakları alanında yatırımlar öngörüyoruz. Bu projeler için 10 Milyon avro tutarında bir bütçe ayırdık.
Mercedes-Benz Türk
İstanbul’da Hoşdere Fabrikası’nda şehirlerarası ve belediye tipi otobüsler, Aksaray Fabrikası’nda ise hafif, orta ağır ve ağır sınıf kamyonlar ve çekiciler üreten şirket, ana şirketi Daimler AG çatısı altındaki tüm otomobil markalarının ithalatını ve satışını yapıyor. En güncel teknolojilerle donatılan, yüksek kaliteli ürünleri sayesinde Mercedes-Benz Türk, Türkiye şehirlerarası otobüs pazarında ve 6 ton üzeri kamyon pazarında lider konumunda.