Güvenlikte ulusal ürünler için yeni adımlar
Comodo, ODTÜ Teknokent’te Siber Güvenlik ve Savunma Ar-Ge Merkezi açtı.
Çevrimiçi güvenlik sistemleri üreticisi Comodo ve ODTÜ Enformatik Enstitüsü, ulusal güvenlik açısından ciddi bir tehdit oluşturan siber saldırılar konusunda önemli bir işbirliğine imza atarak Türkiye’nin ilk ‘Siber Güvenlik ve Savunma Ar-Ge Merkezi’ni kurdu. Yakın gelecekte savunma sanayisinde en gelişmiş 10 ülke arasında olmayı hedefleyen Türkiye’nin öz kaynaklarını kullanması adına ODTÜ Teknokent içerisinde kurulan merkez, Türkiye’deki siber güvenlik çalışmalarına büyük katkı sağlayacak.
Türkiye teknolojiye bağımlı ama kendi teknolojisini yaratamıyor
Comodo’nun kurucusu ve CEO’su Melih Abdulhayoğlu, Siber Güvenlik ve Savunma Ar-Ge Merkezi’nin açılışında yaptığı konuşmada, “Türk mühendislerin patentlerini uluslararası arenada satmak istiyoruz. Yüksek kaliteli mühendislerimiz var fakat uzmanımız yok ayrıca olanlar da maliyet açısından uygun değil. Türkiye teknolojiye bağımlı halde, maalesef kendi teknolojisini yaratmakta sıkıntı yaşıyor. Oysa ki Türkiye’nin siber atağa cevap verebilmesi için ulusal teknolojisini Türkiye’de geliştirerek dışarıya ihraç etmesi, kendi uzmanlığını yaratarak kendi kendine yetebilecek hale gelmesi lazım. Comodo olarak Türkiye’nin teknoloji alanında dünyanın en önemli ülkelerinden biri olması için çalışıyoruz” dedi.
Açılışta konuşan ODTÜ Enformatik Enstitüsü Direktörü Prof. Nazife Baykal ise şunları kaydetti: “Siber saldırıların ulusal güvenlik açısından ciddi bir tehdit oluşturduğu, ülkemizin de dünyada ve özellikle Ortadoğu’daki jeopolitik konumunun çok hassas ve önemli olduğu göz önüne alındığında, bu alanda ulusal ve uluslararası ölçekte stratejik bir yaklaşım gerekmektedir. Bunun yanı sıra, siber saldırı olaylarının ve siber savaşın küresel nitelik taşıması nedeniyle, bu alanda uluslararası işbirliklerinin yanı sıra, ulusal düzeyde de hükümetler, üniversiteler, bilim çevreleri, endüstri ve sivil toplum kuruluşları arasında da işbirliği kurmak gerekiyor. Siber Güvenlik ve Savunma Araştırma Laboratuvarı, siber güvenlik ve siber savunma alanında Ar-Ge çalışmaları yapılmasını ve ulusal güvenlik açısından büyük önemi olan bu alanda ulusal ürünlerin üretilmesini hedefliyor.”