BTvizyon Anadolu Bilişim gündemini Bursa’ya taşıdı
İnterpromedya’nın bilişim gündemini Anadolu’ya taşıdığı BTvizyon Anadolu etkinliklerinin Bursa ayağı, 6 Mayıs’ta Bursa Hilton Oteli’nde gerçekleştirildi. Bu sene 11 ilde gerçekleştirilmesi planlanan BTvizyon etkinliği, bilişim sektöründeki yenilikleri, sektörün farklı alanlarındaki isimlerle Anadolu’ya taşımaya devam ediyor.
Bilgi güvenliğinden kesintisiz güç kaynaklarına, iş zekasından e-dönüşüme, bilişim gündemini belirleyen şirketler, İnterpromedya ile gündemi Anadolu’ya taşıma fırsatı buluyor. İnterpromedya Genel Müdürü Murat Göçe, açılış konuşmasında “Bilişim sektörünün tüm bileşenlerini bir araya getirmeye çalışıyoruz. Bursa toplantısıyla gerçekleştirmeye devam ettiğimiz BTvizyon Anadolu etkinliğimizle, bilişim sektörünün hedeflerine ulaşması için çalışıyoruz. Sektörün ve ülkemizin gelişimini sağlayacak bu adımlarımızda, desteklerinizi bekliyoruz” dedi.
“Bursa teknoloji merkezine dönüşüyor”
Bilişim Sektörü İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dağhan Uzgur “2.4 milyar dolar hacme ulaşan bilişim sektöründe kazanç, yazılım tasarımından geçiyor” dedi. Google Gözlük örneğini veren Uzgur, ileri teknoloji üretmeye odaklanmamız gerektiğini vurguladı. Uzgur, şunları kaydetti:
“Bisiad olarak Bursa’da sektörü canlandırmaya çalışıyoruz. Uludağ Üniversitesi Ulutek’te yazılım vaadisinde 1 milyon avroluk yatırım gerçekleştirildi. Yazılım kümelenmesi çalışmalarımız, bilişimin yıldızları gibi projelerle Bursa’yı teknoloji işortağı şehir haline getirmeyi hedefliyoruz. Yazılımı ön plana çıkarmak ve bilişime değer veren şirketleri ödüllendirerek sektörün gelişmesi için işbirliği sağlamaya çalışıyoruz.”
IBM iş zekasıyla KOBİ ile bağ kuruyor
IBM İş Analitiği Ürünleri Satışı Serap Sağdıç Özdemir “2,5 milyar GB günlük verinin yüzde 80’i dağınık veri oluşturuyor. 2015 yılında 1 trilyon bağlantılı cihaz veri üretmeye devam edecek” dedi. Verinin analizle değerlendiğini ifade ederek, iş zekasını çeşitli senaryolarla zenginleştirdiklerini anlatan Özdemir, dinleyicilere optimum kaynak planlaması ve tahmine dayalı planlama sistemlerini anlattı. “Yeni teknolojileri kullanma konusunda önyargılı olmayın” dedi.
Enel Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Zülfidan Yaver de konuşmasında, uluslararası alan ve kamudaki başarılı proje örneklerini göstererek, yerli kesintisiz güç kaynağı şirketlerinin de dünya devleri ile rekabet edebileceğini anlattı. Yaver, “Kültürümüzün değerli bir özelliği olan hatırşinaslık, bizim şirket anlayışımız içinde de vardır. Kazandıkça müşterilerimize daha iyi hizmet vermek için yatırım yapıyoruz” dedi.
E-Fatura, e-defter çerçevesinde kapsamlı bir sunum yapan Digital Planet Ürün Yöneticisi Ozan Güner, NetInvoice ekranlarında pratik kullanım örnekleri verdi. Güner “Arşivleme uzmanlığımız, hemen her bankaya ödeme tahsilat otomasyonu sağlamamız ve hafta sonlarında dahi müşteri desteği vermemiz bizi ön plana çıkarıyor” dedi. Büyük çoğunluğu dijital dönüşüm süreçlerine girmemiş olan katılımcılar sunumu ilgiyle izledi.
Stratus Satış Müdürü Kamu Yönetiminde Bilişim Teknolojileri Barbaros Akkoyunlu, “Ülkemizde bilgi güvenliğine gereken önemi ne yazık ki hala vermiyoruz. İş çözümlerimizde kullandığımız mobil cihazlarımız için dahi güvenlik önlemleri almıyoruz. Bilgi güvenliği ihlali yılda 556 milyon dolar maddi zararın yanı sıra büyük zaman ve iş gücü kaybına yol açıyor. Korsan yazılım kullanımında dünyada birinci ülkeyiz ancak bu birincilik gurur vermiyor” dedi.“Birincilik gurur vermiyor”
“Başımıza gelmeden anlamıyoruz”
WatchGuard Ürün Müdürü Erdinç Kazozcu da sunumunda, “Orta ölçekli işletmelerde güvenlik tedbirleri yüzde 49 maddi tasarruf sağlıyor. Bizse güvenlik yatırımlarının gerekliliğini başımız derde girmeden anlamıyoruz” dedi. Bilgi güvenliğinin de diğer teknolojiler gibi konsolide olduğunu anlatarak bütünleşik güvenlik çözümü WatchGuard’ı tanıttı. “Herkes her alanda en iyi olamaz” diyen Kazozcu, alanında en iyi olan şirketlerle çalıştıklarını belirtti.
“Yeni düzenlemelere ihtiyaç var”
McAfee Türkiye Bölge Kanal Müdürü Barış Atalay sunumunda şu bilgileri verdi:
“Çalışanların kendi cihazlarını getirip kullanmak istedikleri bulut bilişimin kişisel veriler açısından güvenliğinin tartışıldığı döne
mde yüklediğimiz bir dönemdeyiz. Bilişim sektörü hızla gelişiyor, ancak düzenlemelere ihtiyacımız var. Bilişim sektöründe yetişmiş, nitelikli çalışan ihtiyacımız artıyor. Buna karşın bütçeler hala sabit, personel ve eğitim kalemlerine yer ayrılmıyor.”
“Haklayıcılar, pastanın hangi diliminin lezzetli olduğunu biliyor”
Oltalama saldırılarının 7 aşamasını anlatan Websense Türkiye Sistem Mühendisi Kemal Artıkarslan, her aşamada Websense’in koruma senaryolarını da örneklendirerek katılımcılara siber suçların işlenme süreci ve Websense Triton 7 hakkında ve bilgi verdi. Artıkarslan, “Siber saldırılar kamu, sanayi, finans ve organizasyon sektörlerine odaklanıyor. Yani saldırlar hedefli olarak geliyor. Siber suçlular pastanın hangi diliminin lezzetli olduğunu biliyor” dedi.
Sunumlarla ilgili detaylı soruları kahve aralarında standlardaki uzmanlarla görüşme fırsatı bulan katılımcılar yemek arasında da derin sohbet etme fırsatı bulabildiler.
Gün sonunda yapılan çekiliş sonucunda 2 kişiye Enel kesintisiz güç cihazı hediye edildi.