RTÜK 20. yılında ‘Sektör Raporu’ paylaştı
2015 yılına kadar analog yayınlar son bularak sayısal yayıncılığa geçilecek.
Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), 29 Nisan’da, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’ın katılımıyla ‘20 Yılda Görsel İşitsel Medyaya Bakış’ etkinliğinde yirminci yaşını kutladı. Etkinliğin açılış konuşmasında; RTÜK Başkanı Prof.Dr. Davut Dursun, bugüne kadar RTÜK’e 9 başkanının görev yaptığını, yayıncılık mevzuatında sayısız değişiklikler olduğunu işaret ederek 20 senede büyük değişiklikler yaşandığını kaydetti. Dursun, “Gençler, yayınları artık TV’den değil, mobil araçlardan ve internetten izliyor” dedi.
Karasal sayısal yayınlara geçişte sorun var
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, yeni medya kavramının geniş bir iletişim yelpazesi sunduğunu belirterek “Türk yapımı programlar çevre ülkelerde ilgiyle izleniyor. Küresel kültürün neyi izlediğinin yollarını bulmalıyız. Dizilerimizin en önde olması için stratejiler geliştirmeliyiz. RTÜK’ü yasaklayan değil özendiren bir kurum olarak düşünebiliriz” ifadesini kullandı. Karasal, sayısal yayınlara geçişin düzenlenmesinde sorun olduğunu dile getiren Arınç şunları dile getirdi: “Bu soruna ilişkin çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz. RTÜK’ün tarafsız ve özerk şekilde çalışmasına özen gösterdiğine inanıyoruz. Frekans tahsislerini yapmalıydık. Altyapısını teknik anlamda hazırladık, ihalelerini gerçekleştirdik. Danıştay’dan çıkacak kararları bekliyoruz. Herkes parasını verdiği frekansı kullanabilsin istiyoruz” açıklamasını yaptı.
Sayısal yayın sisteminde hedef 2015
Toplantıda; 2014 Radyo ve Televizyon Yayıncılığı Sektör Raporu da paylaşıldı. Raporda şu açıklamalar yer aldı: “Raporun birinci bölümünde 1990 yılı sonrası yasal engele rağmen başlayan, günümüzde dünyanın pek çok ülkesine ulaşabilen ve adeta devrim sayılan özel radyo ve televizyon yayıncılığını düzenleyen 3984 sayılı ilk kanunun çıkışı ve bu konuda yapılan madde değişikliklerini vurguladık. Bu değişiklikler yeterli olmayınca, radyo televizyon yayıncılığını AB standartlarına uygun hale getirerek, ifade ve haber alma özgürlüğünü düzenleyerek, yoğunlaşmanın önlenmesinin teminat altına alınmasını sağlamak amacıyla bu yasanın kaldırılarak 6112 sayılı kanunun çıkarılması işlenmiştir. Bu kanunun en önemli özelliklerinden biri de yayınlarda koruyucu sembol sistemi kullanılarak izleyicilerin bilgilendirilmesidir. Ayrıca 2015 yılına kadar tüm Avrupa ülkeleri ile birlikte analog yayıncılığın terk edilerek sayısal yayın sistemine geçilecek olmasıdır. RTÜK, tüm gayretiyle kanunun öngördüğü süre içerisinde ‘Ulusal Karasal Sayısal Genel ve Standart Çözünürlüklü Televizyon Yayın Lisans Sıralama İhalesi’ni gerçekleştirmesine karşın bu işlemlerin İdare Mahkemesi kararıyla iptal edilmesi nedeniyle ne yazık ki süreci sonlandıramamıştır.”