Siz aramakla uğraşmayın, bizce size böyle bir tatil gider
Geleceğin seyahat alışkanlıklarını araştıran Skyscanner’ın çalışmasına göre, yapay zekânın seyahat programlarındaki payı artacak.
Teknolojik gelişmeleri yakından takip eden Skyscanner, günümüzün gelişmekte olan teknolojilerinin gelecekte yaygın olarak kullanıldığı bir dünyayı öngörerek, 2024’te seyahat etmenin nasıl bir deneyime dönüşeceğini araştırdı. Bu çalışma için seyahat gelecekbilimcisi Dr. Ian Yeoman, Microsoft İngiltere Planlama Görevlisi Dave Coplin, Google Creative Lab Direktörü Steve Vranakis ve Skyscanner CEO’su Gareth Williams gibi isimlere danışarak teknolojinin ne yönde gelişeceği ve bireylerin hayatında nasıl bir yeri olacağı öngörülmeye çalışıldı. Skyscanner Türkiye Pazarlama Müdürü Murat Özkök, araştırmanın sonuçlarını da paylaştı. Örneğin araştırmada, giyilebilir teknolojinin gittikçe gelişerek, boyutlarının küçülerek hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geleceği ve günlük hayatımızda önemli bir yer tutacağı görülüyor. Özkök, “Google Glass ileride bir lens boyutuna gelebilir” örneklemesini yaparken, eklemeden geçmedi: “Ayrıca yapay zekâ hayatımızla bütünleşecek ve yeni nesiller tamamen sezgisel bir teknolojiyle tanışacaklar.” Bu nesil için cihazlarla konuşarak iletişim kurmak, cihazların da duygu ve istekleri algılayarak buna göre seçenekler sunabilmesi tamamen normal olacak. Özkök’ün de belirttiği gibi, bu gelişmeler tüm sektörleri olduğu gibi seyahat sektörünü de çok farklı bir boyuta taşıyacak. İşte Özkök’ün verdiği bilgiler ve paylaştığı araştırma sonuçları ışığında, geleceğin seyahat rotası:
n Teknoloji, kişilerin seyahat organizasyonlarını, tatil programı yapma anlayışlarını nasıl değiştiriyor?
Teknoloji sayesinde seyahat araştırmak ve planlamak artık çok daha kolay ve pratik bir hale geldi. Skyscanner olarak seyahatin her alanında hizmet veriyor ve pek çok seçenek arasından en uygun olanları kişilere sunuyoruz. Teknolojiyle beraber seyahat broşürleri ve kartpostalların yerini bilgisayar ekranları ve mobil telefonlar aldı. Tüm dünyada çevrimiçi seyahat planlaması ön plana çıkıyor. Bu sayede seyahatseverler çok daha esnek planlar yapabiliyor, kendi tercih ve ilgi alanlarına göre seyahat edebiliyor.
Gelecekteki teknolojik gelişmeler ise seyahat etmeyi daha da kolaylaştıracak, yapay zekâya sahip cihazlar kullanıcıların zevklerini ve tercihlerini çok iyi tanıyarak ruh hallerini algılayıp onlara en uygun seyahat önerileri yapabilecekler. Düzenli seyahat eden biri misiniz, sadece el bagajıyla mı seyahat ediyorsunuz, ne tür bir tatil seviyorsunuz, toplantınıza yakın bir otelde mi kalmak istiyorsunuz, tüm bu tercihlerinizi bilerek çözüm sunabilecekler.
n Şu anda ağırlık, en azından Türkiye’de çevrimiçi rezervasyonlar odaklı gibi görünüyor. Bu ağırlığın, kullanıcı ilgisinin nasıl bir değişim sergilemesini bekliyorsunuz?
Dünyadaki genel eğilim çevrimiçi seyahat aramaları üzerine. Bunun gelecekte de böyle olmasını bekliyoruz. Gelecekte yapay zekâ, özel seyahat rehberine dönüşerek kullanıcıların ilgi alanlarına göre kişiselleşmiş seçenekler sunacak. Hatta seyahat markaları, tatil paketinin bir bölümü olarak müşterilerine kişiselleştirilmiş “e-rehber” kiralayabilecekler. Müşteriler seyahatlerinin ayrıntılı düzenlenmesi ve ortaya çıkacak sorunların giderilmesi için gerçek zamanlı olarak seyahat şirketleriyle iletişime geçebilecekler. Bu bağlamda, teknolojinin kullanıcılara uyum sağladığı bir gelecekten söz ediyoruz.
n Turizm sektörü gerek küresel olarak gerekse Türkiye özelinde teknolojik gelişime, bireylerin teknoloji odaklı taleplerine ne oranda hazır?
Türkiye yoğun bir genç nüfusa sahip ve teknolojiyi yakından takip eden bir ülke. Bu nedenle yeni teknolojileri hızlıca kullanmaya başlayarak bu teknolojilere kolayca uyum sağlayabiliyoruz. Gelişmeler oldukça bireylerin talepleri doğrultusunda turizm sektörü de bu teknolojik gelişmelere ayak uydurarak uyum sağlayacaktır.