Ekonomi, yatırımcılar ve girişimcilerle büyür
300 girişimci 35 mentor ile buluştu.
Galata İş Melekleri (Galata Business Angels – GBA) İstanbul’da ikinci kez toplandı. 30 Nisan’da Maslak Sheraton Otel’de Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) desteğiyle düzenlenen GBA Mentor Clinic II, küresel girişimler yaratmaktan başarılı çıkış stratejilerine kadar birçok konuda katılımcıları bilgilendirirken, girişimcileri internet sektörünün önemli isimleri ile biraraya getirdi. Etkinlik kapsamında mentorluk görüşmeleri ile 300 girişimciye, 35 mentordan dilediğiyle 20 dakika boyunca birebir görüşme fırsatı sunuldu. Açılış konuşmasını yapan GBA Başkanı ve Mynet Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli, bugüne kadar yaptıkları çalışmaları şöyle anlattı:
“Aldığımız yaklaşık 900 başvuru arasından 280 tanesi ile yüz yüze görüşmeler düzenledik. 80 tanesi ise Venture Academy’de sunum yapma şansına sahip olurken, aralarından 10 girişime GBA yatırımcılarından destek geldi. Şimdi 4.5 milyon TL’ye ulaşmış olan yatırım portföyümüzde yer alan 10 girişimden altı tanesi, GBA üyesi olmayan sektördeki diğer yatırımcılardan ikinci tur yatırımlarını aldılar. Bugün Mentor Clinic II’de 35 mentor ile girişimcilerin ve Türkiye internet ekosisteminin yanındayız.”
Ticari potansiyel doğru yönetilmeli
“Startuplarda İş Geliştirme” konusuna değinen TEB KOBİ Bankacılığı Direktörü Devrim Ziya Tavil de “Türkiye’de her yıl 128 bin işletme kuruluyor, fakat bu şirketlerin yüzde 60’ı ilk beş yılda batıyor. Buna rağmen her yıl 18 milyar TL girişimcilik anlamında ekonomiye giriş yapıyor. Bu noktada ciddi bir ticari potansiyel görüyor, bu ekonominin doğru yönetilmesinin daha önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Monitise COO’su ve GBA Üyesi Fırat İşbecer, sunumunda “Türkiye’de Exit Stratejileri”ni ele aldı. İşbecer, Şubat ayında toplam 100 milyon dolar bedel karşılığında Monitise bünyesine katılan Türk mobil teknoloji şirketi Pozitron örneğinden yola çıkarak, “Şirketi kurma aşamasında kendinize exit (çıkış) hedefi koyarken, aradaki yolculuğu hesaplamalı, her şeyi nasıl yapacağınızı düşünmelisiniz. Exit aşamasında tükenmişlik sendromuyla değil, yeterli pazarlık gücüne sahip olacak şekilde hareket edin” dedi. Yemeksepeti CEO’su Nevzat Aydın “Globale Oynamak” başlıklı konuşmasında odak noktasının önemine değindi.
2023 hedeflerinde girişimciliğin payı
Girişim Fabrikası Direktörü İhsan Elgin moderatörlüğünde gerçekleştirilen “İş Kurma ve İş Geliştirme Paneli”nde Sociaplus Kurucu Ortağı Hande Çilingir, Ustaeli Kurucusu Tarık Sinan ve Inploid Kurucu Ortağı Serkan Köse konuşmacı olarak yer aldı. Pekin & Pekin Hukuk Bürosu Kıdemli Ortağı Fırat Yalçın, “Term Sheet’lere Dikkat” başlıklı konuşmasında yatırımcılar ile imzalanan ön protokollerde dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çekerken, “Girişiminize Nasıl Para Kazandırırsınız?” adlı sunumuyla kürsüde yerini alan Paypal’ın girişimci ve yazılımcı ekosisteminden sorumlu olan Orkun Saitoğlu da yeni fırsatlar sunan teknolojiler hakkında bilgi verdi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genç Girişimciler Kulübü Başkanı ve Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, girişimcilik ekosistemiyle ilgili beklentilerini “Türkiye’nin 2023’deki hedefine ulaşmasında yeni girişimcilerin rolü çok önemli. Artan girişimci sayısının bizi bu hedefe ulaştıracağına inanıyoruz” sözleri ile özetledi.