Keşfedilmemiş topraklar için kâşifler aranıyor
12 Mayıs tarihinde, Türk Eğitim Derneği’nin düşünce kuruluşu TEDMEM, Ankara’da TED Üniversitesi’nde ‘Gelecek Perspektifinde Çocuk ve Teknoloji’ başlıklı bir panel düzenledi.
Teknoloji, çocuk ve eğitim ilişkisinin tüm boyutlarıyla ele alındığı panelde, eğitimde giderek daha fazla kabul gören yer ve zamandan bağımsız (ubiquitous) U-Öğrenme, teknolojiyle zenginleştirilmiş öğrenme, 21. yüzyıl pedagojisi ve bilişimle girişimcilik gibi ilgi çekici konular gündeme taşındı. U-Öğrenme alanının öncülerinden, Kanada Athabasca Üniversitesi, Bilim ve Teknoloji Fakültesi Dekan Yardımcısı, Programlama ve Bilişim Sistemleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Kinshuk, ‘Uyarlanabilir ve Gerçek Öğrenme Ortamları İçin Cihaz, Yer ve Zamandan Bağımsız Öğrenme Analitiği’ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Dr. Kinshuk, U-Öğrenme’nin sınıftaki sınırları kaldırdığını, çocukların bireyselliklerinin önemini, esnek programlara ihtiyaçları bulunduğunu vurgulayarak kişiye göre öğrenmeye olanak tanınması gerektiğini ifade etti.
Çocuklarımıza bilişimle üretmeyi öğretmemiz gerekiyor
ODTÜ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi, Türkiye’nin ilk İnsan-Bilgisayar Etkileşimi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı kurucusu Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, ‘Keşfedilmemiş Topraklar İçin Kâşifler Aranıyor: Okul Öncesi ve Özel Eğitim Öğrencileri İçin Teknolojiyle Zenginleştirilmiş Öğrenme Ortamları’ sunumunda; “Uygun pedagojik stratejilerle, teknoloji öğrenmeyi daha eğlenceli, anlamlı hale getirebilir. Bir okul öncesi projesi olan Akıllı Oyuncaklarla ( Smart Toys ) çocuğun yarattığı hikâye, kelime dağarcığı güçleniyor, oyuncaklarla etkileşimi daha uzun oluyor” dedi ve “Eğitimcilerin görevi kaşif olmak. Mevcut sistemler oldukça tutucu. Teori ve pratiği birleştiren, disiplinlerarası çalışmaya açık yeni yaklaşımlara ihtiyaç var” şeklinde sözlerini tamamladı. 21. Yüzyıl Pedagojisi başlıklı bir sunum yapan, Yenilikçi Öğrenme ve Öğretme Merkezi kurucusu, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim görevlisi Kayhan Karlı, yaşam boyu öğrenebilme becerisine sahip insanlar yetiştirebilmek için teknolojinin sadece bir araç olduğunu kaydetti ve öğrenmenin temel prensiplerinden birinin de keyif almak olduğunu dile getirdi. Karlı, “Aslolan zihinsel dönüşümü gerçekleştirmektir” ifadesini kullandı. ‘Çocuklar İçin Programlama’, ‘Çocuklar İçin Web Tasarımı’, ‘Çocuklar İçin 3D’ kitaplarının yazarı Doç. Dr. Selçuk Özdemir de bilişimle üretim yapmaya erken yaşlarda başlanması ve çocuklarımıza bilişimle üretmeyi öğretmemiz gerektiğinin öneminin altını çizdi. Özdemir, TBD ile ‘Programlama Çocuk Oyuncağı’ projesinin devam ettiğini de ekledi.