Küresel Güvenlik 2010 Araştırmasıyla güvenliğe kuşbakışı
Deloitte’un Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon (TMT) şirketlerini kapsayan Küresel Güvenlik 2010 Araştırması yayınlandı. Teknoloji, medya ve telekomünikasyon sektörlerine yönelik bilgi ve bilişim güvenliği konusunda ilginç bulgular ortaya koyan rapora göre, son bir yılda bu şirketlerin yüzde 10’u bilişim güvenliği bütçelerinde yüzde 10’dan fazla artışa giderken yüzde 36’sının güvenlik yatırımı ise bir önceki yıla oranla yüzde 10’un altında kaldı. Deloitte uzmanları yaşanan son küresel krizin güvenliğe yapılan yatırımların azalmasında etkili olduğu kanısında. Araştırma kapsamında kendilerine soru yönetilen profesyoneller, güvenlik bütçelerinde yapılan kısıtlamaların bilişim güvenliği için ciddi bir engel oluşturduğuna vurgu yaparken, Deloitte uzmanları ise güvenlik yatırımlarındaki artışın ekonomik düzelmeye olan katkısına dikkat çekiyor.
Siber suçlar katlanarak artıyor
Araştırmaya katkıda bulunan kurumların yüzde 37’si, internetten kaynaklanan tehditlerin giderek daha riskli ve karmaşık bir görünüm kazandığına dikkat çekiyor. Profesyonellerin bu yöndeki endişesi, yetersiz bütçelerden sonra bilişim güvenliğini en çok tehdit eden ikinci konu olarak öne çıkıyor. Kurumsal BT sistemlerine yönelen siber saldırılar artık tek tek bireylerin işi olmaktan çıkıp organize bir suç niteliği kazanıyor. Siber suçların örgütlü ve profesyonel yapısı bazen hükümetlerin bile bu gruplarla ilişkiye geçmesine neden oluyor. Sonuç olarak teknoloji, medya ve telekomünikasyon sektörü kuruluşları, gerek altyapıları, gerekse servis sağlayıcı olma konumları itibarıyla bu tür saldırılar karşısında kendilerini öncelikli hedef olarak görüyor.
İki şirketten biri saldırıya uğradı
TMT şirketlerinin sayısal içeriği oluşturması ve dağıtmasıyla birlikte korsanlık, sahtekarlık ve telif hakları ihlallerinde de artış yaşandığına dikkat çeken rapor, bu şirketlerin yarısından fazlasının 2010 yılı içinde en az bir kez olmak üzere güvenlik ihlali durumu yaşadığını ortaya koyuyor. TMT şirketlerinin yüzde 26’sı ise düzenli olarak kurum dışından kaynaklanan casus yazılım kodlarının atakları altında çalışıyor.