Gençler işbaşında
16,7 milyon kayıtlı özgeçmiş ve 40 bin 500 şirketin yer aldığı Secretcv.com, Türkiye’deki istihdam içinde gençlerin yerini analiz etmeye yönelik yeni bir araştırma gerçekleştirdi. Sonuçlar gösteriyor ki iş hayatında genç yöneticilerin sayısı giderek artıyor. 25-30 yaş arasındaki gençler, kariyer basamaklarını hızla tırmanarak, kendilerinden yaşça büyük meslektaşlarının karşısında dinamik ve yetkin rakipler olarak yer alıyor.
Secretcv.com’da 25-30 yaş aralığında 3 milyon 967 bin aday bulunuyor. Bu adayların yüzde 8’i, yani 285 bini üst düzey yönetici pozisyonunda çalışan adaylar. Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü, “Secretcv.com veritabanının tümünde üst düzey yöneticilerin sayısı 1 milyon 753 bin. Bu rakamlara baktığımızda üst düzey yöneticilerin yüzde 16’sının 25-30 yaş aralığında olduğunu görüyoruz. Bu oranlar, eğitimli genç nüfusun giderek arttığı ülkemizde, gençlere uygun kariyer fırsatlarının da doğru orantılı biçimde arttığını gösteriyor” dedi.
6555 şirketin genel müdür koltuğunda gençler oturuyor
Secretcv.com’daki adayların yüzde 28’i müdür, yüzde 27’si yönetici, yüzde 23’ü ise müdür yardımcısı pozisyonunda çalışıyor. Öte yandan yüzde 2,3’ü genel müdür, yüzde 1,35’i ise bölge müdürü olarak görev yapıyor. Rakamları yorumlayan Tütüncü, “Oransal olarak düşük gözükse de, bu rakamlar Türkiye’de 25-30 yaş aralığında 6555 gencin genel müdür seviyesinde çalıştığını gösteriyor” dedi.
Teknoloji yoğun sektörler gençlere emanet
Genç yöneticilerin yüzde 21’i mağazacılık ve perakendecilik sektöründe çalışıyor. Bunu 13,2 ile gıda ve yüzde 10,9 ile tekstil sektörü takip ediyor. Okan Tütüncü, “Bu üç sektör Türkiye’de son 5 yıldır istihdamın lokomotifi konumunda. Asıl ilgi çekici olansa, gençlerin bilgisayar ve internet teknolojileri, inşaat, otomotiv, telekomünikasyon ve ağ gibi gelişen sektörlerde ve teknoloji yoğun alanlarda da aktif olduğunu görmek” dedi.
Genç yöneticiler ayrıca dinamizm ve yaratıcılık gerektiren sektörler için de tercih ediliyor. Turizm yüzde 4,9 ile genç yöneticilerin en çok çalıştığı dördüncü sektör olurken, eğlence ve reklamcılığın da yüzde 2 seviyesinde listede yer aldığı görülüyor.