11. Teknoloji Ödülleri sahiplerini buldu
Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı, TÜBİTAK ve TÜSİAD işbirliğiyle düzenlenen 11. Teknoloji Ödülleri, 21 Mayıs’ta İstanbul Park Bosphorus’ta düzenlenen geniş katılımlı bir törenle sahiplerini buldu.
Etkinliğin açılış konuşmasını 3M Orta ve Doğu Avrupa Bölgesinden Sorumlu Ar-Ge Direktörü Dr. Chris Howitt gerçekleştirdi. İnovasyonu yönetmenin önemine ve temel gerekliliklerine değinen Howitt “Yaratıcı yöneticiler çalıştırmak, çalışanların yaratıcı etkinliklerini desteklemek, teknolojinin kültüre uyum sağlaması, sosyal ağlar ve insani iletişim yoluyla teknolojiyi paylaşmak gerekiyor” dedi. Howitt “Yaratıcı eylemlerden daha önemli olan, yaratıcı kültür ve felsefedir” sözleriyle 3M’de yenilikçilik anlayışının çekirdek yapısından bahsetti. İkili merdiven sistemiyle çalışanlarını uzmanlaştırmak ve kendilerini teknik açıdan geliştirmelerini destekleyen 3M’in yenilikçilik anlayışı teknolojiyi kültüre ve iletişime uyum sağlamak ve gelişimi desteklemeye dayanıyor. Howitt “3M’in yenilikçi başarıları yeni pazarlar keşfetmek, çalışanların gelişimlerini desteklemek, çalışanların liderlik ve yaratıcılık davranışlarını pekiştirmeye dayanıyor.”
Türkiye’nin teknoloji geliştiren bir ülke olması için yenilikçiliği teşvik etmek amacıyla yapılan yarışmada değerlendirilen 150 projenin 29 tanesi finale kalmıştı. Ödüller, 21 Mayıs 2014 tarihinde TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Yücel Altınbaşak, TTGV Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ultav ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz’ın katılımıyla düzenlenen törende sahiplerini buldu.
Yaşamı kolaylaştıran teknolojiler konuşuldu
Açılış konuşmasının ardından CNN Türk Ekonomi Müdürü Emin Çapa moderatörlüğünde “Yaşamı Kolaylaştıran Teknolojiler” paneli gerçekleştirildi. Kaprol CEO’su Cem Kaprol, Türk Telekom Basketbol Takımı Koçu Zafer Kalaycıoğlu, Animasyon ve Film Yapımcısı Şahin Michael Derun, İ.Ü. Adli Tıp Enstitüsü Öğr. Üyesi Prof.Dr. Sevil Atasoy, Google Bilim Fuarı Birincisi Elif Bilgin’in katılımıyla gerçekleşen panel, katılımcıların ilgisini çekti.
Çapa “Teknolojiye engel olmazsak, hayatımızı kurtarabilir. Acısını halen yaşadığımız Soma faciasında teknoloji yine üzerine düşeni yapmış, uyarı ve alarmlar vermiştir. Teknolojiye güvenmeliyiz” dedi. Çapa, biat ve itaat kültürünün yenilikçiliği engellediğini söyleyerek, gelişmek için eleştirmek, çalışmak ve itaatsizlik etmek gerekir. Muhafazakâr düşünce yapısı ile yenilikçi gelişmeler sağlayamayız. Dünyada gelişmiş hiçbir muhafazakâr yapı olmaması bunun kanıtıdır” dedi.
Finalistlerden; Eczacıbaşı, Greenway, Lapis, Vodafone, Radiophoning, Aselsan, TAİ, Durmazlar, TST, Bias, Taleword, Dehas stantlarında katılımcıları yenilikçi projeler hakkında bilgilendirdi.
Teknoloji Ödüllerini kazanan projeler
Teknoloji Büyük Ödülü
Aselsan/Avcı Kaska Entegre Kumanda Sistemi
Büyük Ölçekli Firma Ürün Kategorisi Ödülü
Durmazlar Makine/Raylı Toplu Taşıma Sistemi Tasarımı ve İmalatı
Büyük Ölçekli Firma Süreç Kategorisi Ödülü
Greenway Güneş Sistemleri Enerji Üretim/Kule Tipi Yoğunlaştırılmış Güneş Enerjisi Sistemi
Orta Ölçekli Firma Ürün Kategorisi Ödülü
Arkel/ARCODE Bütünleşik Asansör Kontrol Sistemi
Küçük Ölçekli Firma Ürün Kategorisi Ödülü
Elmed Elektronik ve Medikal/Fleksible Üreteroskopi İle Böbrek Taşı Kırma Robotu
Mikro Ölçekli Firma Ürün Kategorisi Ödülü
Novitas/Jeodezik Afet Evi Tasarımı (Jeodezik Kubbe ve Serbest Formlu Yapı Sistemleri)
Mikro Ölçekli Firma Süreç Kategorisi Ödülü
Akış Isı ve Yanma/Endüstriyel Seri Üretimlerde Uygulanan Nitrürleme Sürecinin İyileştirilmesi
Avcı Kask Kafa Takip Sistemi
Helikopter platformlarında pilotların saha farkındalığını artırmak amacıyla geliştirilen kask gece görüş, video, semboloji gösterimi ve hassas kafa takibi özellikleriyle hava aracı ve pilot arasındaki uyumu artırıyor. Avcı kumanda sistemi kapsamında geliştirilen yüksek hassasiyetli “kafa takip sistemi” hâlihazırda T-129 helikopterlerle bütünleştirilmiş.
“Adalet ve güvenlik çağdaş toplumların olmazsa olmazıdır”
İ.Ü. Adli Tıp Enstitüsü Öğr. Üyesi Prof.Dr. Sevil Atasoy, teknolojiyi doğru kullanabilmek adaleti sağlamak adına çok önemli. Ancak teknolojiye doğru yön verecek personel de çok önemli. Kalp naklini yapacak teknolojiniz var ancak teşhis koyacak doktorunuz yok” sözleriyle teknolojiyi kullanacak bireylerin önemine dikkat çekti. Bilimsel gelişmenin ve teknolojinin adalete çok geç yansıdığını anlatan Atasoy, dijital veriler kanıt olarak kullanılması gerektiğini söyledi. Büyük verinin kullanılmasının gerektiğini söyleyen Atasoy, MOBESE kameralarının yüz-ses ve hareket tanıma özelliğinin eklenmesi gerektiğini belirtti.