Ekosistemle beslenen açık Ar-Ge dönemi
Intel Ar-Ge Merkezi ile Türkiye pazarında yaratıcılığı desteklemeyi hedefliyor. Bu yaratıcılığın temelinde ise açık Ar-Ge ve tek bir kurumdan ziyade, ekosistem var.
Intel, Ar-Ge Merkezi’ni İTÜ Arı Teknokent’te hizmete açtı. Ar-Ge Merkezi, Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi’ni buluşturan araştırma merkezlerinden biri olacak. Türkiye’nin ilk “kreatif Ar-Ge merkezi” olarak tanımlanan merkezle Intel, “Kullanıcı deneyimi odaklı Ar-Ge” faaliyetlerinin gerçekleştirilmesini sağlayacak. Ar-Ge Merkezi’nin 5 yıl içinde iş ortakları ile gerçekleştirdiği projelerle 40 milyon dolar değerinde yatırıma ulaşması hedefleniyor.
Intel Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Bölge Başkanı Çiğdem Ertem, yeni teknolojilerin, yeni iş fikirlerinin ortaya çıkmasını sağladığını söyledi. Ertem, “Daha büyük bir sıçrama yapılabileceğini de biliyoruz” diyerek, açılışı yapılan Ar-Ge merkezinin önemine dikkat çekti, Intel Labs Avrupa Başkan Yardımcısı Brian Quinn’e göre 1945 yılından beri ABD GSMH’sının yüzde 75’i teknolojik inovasyondan geliyor. BT, GSMH büyümesinde önemli bir yere sahip, ama Quinn’e göre, günümüzde başarının sırrı tek bir şirkette değil, ekosistemde. Quinn, Avrupa’da Dublin, Münih ve son olarak da birçok açıdan stratejik bir nokta olan İstanbul’da laboratuvar açtıklarını belirterek, cihaz, bağlantı, veri gibi tüm döngülerde etkin olmayı istediklerini vurguladı ve bu eksendeki kurumsal satın alma stratejileri hakkında da bilgi verdi. Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, kapalı kapılar ardında değil, ekosistemde çalışan şirketlerin inovasyon yaptığını vurguladı. Açık Ar-Ge’nin üniversiteler, sanayi ve kamu gibi paydaşlara sağladığı faydalara da işaret eden Aydın, “Açtığımız bu merkezle hedefimiz 5 yıl içinde 40 milyon dolar yatırıma imza atmak” dedi. BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer de, Türkiye’de insan kaynağı ve devletin bu konudaki isteğine işaret etti.