Türkiye ISEF’ten 4 ödülle döndü
Intel’in gençleri bilim, matematik ve mühendislik çalışmalarını teşvik etmek amacıyla her yıl geleneksel olarak düzenlediği dünyanın en büyük bilim şenliği olma özelliğini taşıyan Intel Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı’nda (ISEF) Türkiye 11 proje ile temsil edildi.
Bu yıl sinema dünyasının kalbinin attığı yer olan Los Angeles’ta 11-16 Mayıs tarihleri arasında 65.’si düzenlenen etkinlikte 70’in üzerinde ülkeden 1.700’ü aşkın öğrenci toplamda 5 milyon dolarlık ödül ve burs için yarıştı. 10’u TÜBİTAK, 1’i INEPO tarafından belirlenen 11 proje ile katıldığımız etkinlikte Türkiye’yi başarıyla temsil eden öğrencilerimiz 4 ödülle ülkemize döndü.
ISEF’in galibi bu yıl ABD’nin Boston şehrinden katılan 15 yaşındaki Nathan Han oldu. Göğüs kanserine neden olan genlerin mutasyonları üzerine yapılan araştırmalarda kullanılmak üzere tasarladığı yazılımla 75 bin dolarlık büyük ödülü almaya hak kazanan Han, aynı zamanda Intel’in kurucularından olan Gordon E. Moore adına verilen özel ödülü de kazandı. Yarışmanın ikincisi ise dokunmatik ekran aracılığı ile geometrik cisimler çizilebilmesini sağlayan yazılımıyla Almanya’dan katılan Lennart Kleinwort oldu. Karbonlaşmış patlıcandan ürettiği karbon iletken pil projesi ile yarışmaya Singapur’dan katılan 17 yaşındaki Shannon Xinjing 3.’lük ödülünü aldı. İkinci ve üçüncü olan yarışmacıların ödülü ise 50 bin dolar oldu.
Törende konuşma yapan Intel Foundation Yönetici Direktörü Wendy Hawkins, Dünyanın daha fazla bilim insanına ve girişimciye ihtiyaç duyduğuna dikkat çekti ve sözlerine şöyle devam eti: “Intel olarak inovasyonda gençlerin büyük önem taşıdığına inanıyoruz. ISEF’te kazanan öğrencilerin bilim, teknoloji, mühendislik ve matematiğe ilgi duyan diğer öğrencilere ilham kaynağı olmasını umuyoruz”.
Etkinlikte 500’ün üzerinde finalist ödül alırken, belirlenen 17 alanda “Kategorinin En İyisi” olarak seçilen yarışmacılara 5 bin dolar ödül verildi. Ayrıca Intel Foundation kazanan yarışmacıların okullarını da bin dolarla ödüllendirdi.
American Mathematical Society özel ödülü Türkiye’ye geldi
Edirne Süleyman Demirel Fen Lisesi öğrencileri Hamdi Göktan Özmenekşe ve Ata Aydın Uslu’nun matematik dalında hazırladıkları “Özdeş Boncukların Halkaya Sıralanması” isimli araştırma, American Mathematical Society özel ödülüne layık görüldü. American Mathematical Society, 1988 yılında matematik konusunda araştırma ve burslarına ilgiyi artırmak ve yayınlar, toplantılar ve farklı etkinliklerle ABD ve dünyada bu alanda hizmet vermek amacıyla kuruldu. Matematikçi Karl Menger’in anısına ailesi ve dostları her yıl ISEF’te verilen ödül için fona katkı sağlıyor.
Yarışmaya kimya dalında katılan İzmir Özel Çakabey Lisesi öğrencisi Büşra Ban, elektrik ve mekanik mühendislik alanında katılan Deniz Harp Okulu öğrencileri Ömer Özbekler ve Mustafa Erdoğan ile uygulamalı fizik manyetik ve elektromanyetik alt kategorisinde katılan İzmir Özel Takev Anadolu Lisesi öğrencileri Mehmet Ege Karaesmen ve Ahmet Berk Selvi de kendi kategorilerinde dördüncülük elde ettiler.
Kimya dalında yarışmaya katılan İzmir Özel Çakabey Lisesi’nden Büşra Ban’ın projesi, sentezi kolay ve ucuz olan tiyofen esaslı tiyosemikarbozon monomerinin tiyofenle kopolimerini uygun elektrokimyasal yollarla sentezlenmesini, sentezlenen kopolimerin elektrokromik özelliklerinin incelenmesini konu alıyor.
Deniz Harp Okulu öğrencileri Ömer Özbekler ve Mustafa Erdoğan, çıplak gözle görülemeyen 980 nm dalga boylu kızılötesi lazer yardımıyla hedefleri işaretleyerek, kamerayla hedefin sürekli takibini gerçekleştirecek bir sistem tasarladılar. Öğrenciler geliştirdikleri bu proje ile personelin güvenli bir uzaklıktan gözetleme ve hedef tayinini gerçekleştirmesini sağlayacak sistemler geliştirilmesini amaçlıyor.
İzmir Özel Takev Anadolu Lisesi öğrencileri Mehmet Ege Karaesmen ve Ahmet Berk de, manyetik parçacığın manyetik özelliklerini incelemek için kolay yapılabilir ve düşük maliyetli “Titreşimli örnek manyetormetresi (VSM)” üretmek amacını taşıyan araştırmayla VSM’nin temel manyetik malzemelerin manyetizasyon çalışmalarında kullanılabileceğini gösteriyorlar.
Dünyanın dört bir yanından 1.700’ün üzerinde gencin heyecanına ortak olduk
Intel tarafından ISEF’e davet edildiğimde açıkçası bu kadar büyük bir organizasyonun parçası olacağımı hiç düşünmemiştim. Öğrencilerle birlikte kaldığımız otelde etkinlik öncesinde konuşmaya başladığım öğrencilerin gözlerinde gördüğüm ışık ve karşılaştığım heyecan doğrusu beni çok etkiledi. Dünyanın dört bir yanından gelen gelecekte belki de çok tanınmış bilim insanı olacak bu gençler etkinlikte oldukça şaşırtıcı fikirlerle karşımıza çıktılar. Kanser gibi hastalıkların tedavisinde kullanılacak yazılımlardan ev hanımların hayatını kolaylaştıracak ev aletlerine kadar uzanan binlerce fikir ve projeyi etkinliğin her gününü ilgiyle takip ettim. Türkiye’den katılan öğrencilerimiz de birbirinden ilginç fikirler ve projelerle dünya çapındaki etkinlikte yerlerini aldılar. Bu yıl ülkemizden rekor katılımın gerçekleştiği etkinlikte gençlerimizi başarılı fikirleri ve projeleriyle görmek beni gerçekten çok gururlandırdı. TÜBİTAK’ın desteklediği bu gençlerin ileride çok daha başarılı fikirlere ve projelere imza atacaklarına adım kadar eminim.
Sonuç olarak 4 ödülle döndüğümüz ISEF’e önümüzdeki yıllarda Türkiye’den çok daha fazla katılım olmasını ve ödül sayısının arttığını görmek beni daha çok sevindirecek. Ayrıca dünyanın dört bir yanından gelen gençlere 65. kez ev sahipliği yapması Intel’e inanılmaz bir tecrübe sağlamış. Konuştuğumuz Intel yetkililerine göre ISEF’te yer alan öğrencilerin büyük çoğunluğu büyük başarılara imza atıyor. Etkinliğe katılan öğrencilerin çoğu fikir ve projelerine patent alıyor ve projelerini ileride ticari bir ürün ya da hizmete dönüştürme fırsatı buluyor.