Bulutta doğru çözüm ortağı ile uçtan uca destek avantajı
Teknik Data, bir tarafta bulutta platform ve uygulama sunduğu müşterilerine destek de verecek, bir tarafta da komşu coğrafyalardaki ihtiyaçları karşılayacak.
Bilişim sektörünün ilk barındırma (hosting) ve sunucu hizmeti üreten şirketlerinden olan Teknik Data, kurulduğu 1999 yılından beri çalışmalarında Ar-Ge’ye önemli pay ayırıyor. İnternet hayatın vazgeçilmez bir parçası ve herkes bu dünyada yerini almak zorunda. Ama Teknik Data Genel Müdürü Hasan Tezgel’e göre, şirketler aslında bu işin daha başında. Bu noktada kendileri gibi şirketlerin rehberliğinin önem taşıdığını vurgulayan Tezgel, “Danışmanlık, verimlilik demek” yorumunu yaptı. Bu nedenle dışardan destek almak, ama bu desteği de doğru seçebilmek önemli. Tezgel çalışmalarını, projelerini ve hedeflerini paylaştı:
Çalışmalarda öne çıkan başlıklar neler?
Bir altyapı şirketiyiz. Farklı formatta verileri barındırmak, yayın yapmak isteyen kurumlar bizden destek alıyor. Bulut bilişim veya canlı yayın servisleri ediniyor. Birçok başlıkta Ar-Ge çalışması yürütüyoruz. Bulut bilişim de zaten bunu gerektiriyor. Yani müşteri ihtiyacına göre biçimlendirme yapmalı. Bu kapsamda yerli ve yabancı açık kaynak yazılımları analiz edip bünyemize katarak, üzerine ekstra modüller, uygulamalar, eklentiler katarak büyütüyoruz. Bu bağlamda odak noktamız aslında büyük veri. İnternetten canlı yayın (streaming) sunucularımız, bu konuda bizden hizmet alan, yani web’den yayın yapan müşterilerimiz var. Veri merkezi bağımlı bir şirket değiliz. Müşteriler bu konuda farklı şirketleri tercih edebiliyor. Biz de bu şirketlerin üstünden onlara uygun altyapı sağlıyoruz. Hizmet olarak platform (Platform as a Service-PaaS) bu başlıkta esas odak noktamız.
Üzerinde çalıştığınız diğer Ar-Ge başlıkları neler?
Kamera projemiz ile bir ortamın kamera görüntülerini bulutta saklamak için bunu hizmet olarak yazılım (Software as a Service- SaaS) olarak sunmayı planlıyoruz. Yazılım ekibimiz bununla ilgili çalışıyor. Her şey bulutta ve internetten erişime açık olacak. IP kamera üstünden bunu sağlayabileceksiniz. Bu ‘video barındırma’ hizmetinde mobil cihazınızdan da görüntüye erişebileceksiniz. Mobil odaklı bir diğer projemiz de varolan web sayfalarını mobil için uyarlamak üstüne kurulu. Bu konuda şirketlerin ek bir çalışma yapmasına gerek kalmayacak ve varolan sayfasını mobil uyumlu hale getirebilecek.
Hizmet verdiğiniz şirketlerin bulut teknolojilerine ilgisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Tüm sektörlere destek sunuyoruz. Sonuçta veri akışını iyi değerlendirebilen ve kendinde buna uygun yatırımları yapan şirketler daha ileri gidecek. Biz platform sağlayıcısı olarak ihtiyaç duyulan yapı kadarını buluttan onlara sağlıyoruz. Bu alanı, anlık olarak ihtiyaçları paralelinde değiştirebiliyorlar. Biz bulut yapısı ve şirketler arasında verimli bir köprüyüz. Verilerini depolamaları için alan veriyor, verilerini burada istedikleri gibi gruplandırıp işlemeleri için uygulamaları da sunuyoruz. Ama hedefimiz bu uygulamalara ‘destek’ de vermek.
Bunu nasıl yapacaksınız?
Sunduğumuz ve kurulumu kolay olan platformda kendi yapısını oluşturan müşterinin, bu platformlardaki yazılımlarına destek hizmetini de sunacağız. Örneğin CRM yazılımını kuran bir şirket, bu konuda teknik desteği de bizden alabilecek. Bu katma değer demek. Sonuçta farkında olsun ya da olmasın, insanlar bulut bilişim kullanıyor ve kullanmaya devam edecek. Bulut platformu seçerken kriterlerinizi net belirleyin, doğru çözüm ortağı ile yol alın. Çünkü ciddi yatırım maliyetleri söz konusu ve doğru iş ortağı ile yol almak birçok başlıkta tasarruf ve güvenliği sağlar. Donanım parkı oluşturmak eskisi kadar önemli ve öncelikli değil. Bulutta sahip olduğunuz donanıma uygun işlemciler var. Daha hızlı yükleme yapabiliyor, örneğin mobil cihazınızdan uzak masaüstü bağlantısı ile bulutu çok etkili kullanabiliyorsunuz. İnanıyorum ki giderek daha çok insan bulut üzerinden donanım ve yazılım ihtiyaçlarını karşılayacak. Bireylerin Facebook veya Gmail ile çoktan alıştığı yapıya böylece tüm kurumlar dahil olabilecek.
2014 yılı gündeminizde neler var?
Bulut bilişim için geliştirdiğimiz yeni platformu devreye aldık. Müşterilerimiz burada kendileri ile ilgili yazılımları anlık olarak görebiliyor, servisleri anlık olarak artırıp azaltabiliyor. Bu servisleri geliştirmek gündemimizde. Servisteki yazılımlara da belirttiğim gibi destek vererek, müşterimizin artık ‘Bu yazılımı kullandım, ama nereden destek alacağım?’ diye sormasından ziyade, bizden alabileceğini göstermek istiyoruz.
Yurtdışına açılım planlarınız var mı?
Evet, farklı coğrafyalar gündemimizde. Öncelikle de Körfez bölgesi, Arap ülkeleri, ayrıca Türk Cumhuriyetleri. Alan adı, barındırma gibi başlıklarda bu coğrafyalarda hizmet verdiğimiz müşterilerimiz var. Ama ağırlığımızı daha da artırmak, PaaS yapısını onlara da sunmak istiyoruz. Sonuçta bu, BT yatırım maliyetlerinde önemli bir tasarruf demek. Bu yıl yurtdışı planımız var ve sitemizin çoklu dil yapılanmasıyla, müşterilerimiz farklı dillerde sipariş verip, destek alabilecek. Yurtdışında ofis ise ikinci planda. Öncelikle İstanbul merkezden yöneteceğiz. Temelde yerel şirketlerle ilerlemek öncelikli hedefimiz. Çünkü bu tarz coğrafyalarda yerel işletmelerle yol almak sağlıklı.
Linux Hosting başlığında nasıl bir barındırma yapısını sunuyorsunuz?
Açık kaynak olması Linux’un küresel popülaritesinin temelindeki unsur. Linux barındırmada bazı uygulama ve yazılımlar daha hızlı çalışıyor. Daha az sistem kaynağı kullanarak daha fazla sayfa barındırabiliyor, daha çok ziyaretçiyi aynı donanım üzerinde tutabiliyorsunuz. Bu konuda hem destek ve danışmanlık sunuyor hem eğitimler veriyoruz. Başından beri açık kaynağa önem veriyoruz. Kullandığımız teknoloji de genelde açık kaynak kodludur. Donanımları dışarıdan alıyoruz ama üzerindeki yazılımlar tamamen kendi geliştirdiğimiz, Ar-Ge’sini yaptığımız yazılımlar. Sanallaştırma ve bulut bilişim platformlarında da bunları kullanıyoruz. Kullandığımız platformlar açık kaynak konusunda belli bir noktaya getirilmiş oluyor ve biz alıp üzerine Ar-Ge’mizi ve müşteri bütünleştirmesini katıp onlara hizmet olarak sunuyoruz.