Turing testi geçildi mi?
Ölümünün 60. yıldönümünde anılan ünlü matematikçi Alan Turing’in ortaya attığı ve yapay zekânın gelişimindeki önemli bir eşik olarak görülen Turing testinin geçildiği belirtildi.
İngiliz matematikçi ve bilgisayar bilimcisi Alan Turing’in intiharının üzerinden 60 yıl geçti. 1954 yılının Haziran ayında siyanür ile zehirlendiğinde haberlere çok da konu olmayan Turing’in, arkadaşlarıyla birlikte Almanya’nın Enigma kodlarını çözdüğü henüz bilinmiyordu.
O dönemde çıkan Times, Turing için iki paragraflık yer ayırmış ve “18 yüzyıldan bu yana çözülemeyen yüksek matematik probleminin birkaç haftada çözülmesine yardımcı olan mekanik beynin geliştirilmesine” yardımcı olduğunu belirtmişti. Oysa Turing sadece yapay zekânın temellerini atmakla kalmadı, dünyanın kaderini değiştiren insanlardan biri oldu. Bununla birlikte ardında Turing testini bırakarak felsefi bir sorunun da fitilini ateşledi.
Alan Turing’in ölüm yıldönümüyle gündeme geldiği şu günlerde Turing testini geçen bir bilgisayar olduğu iddiası Reading Üniversitesi akademisyenlerinden geldi. Rusya’da yazılan bilgisayar programı 13 yaşındaki bir çocuğu taklit etmek için hazırlandı. Turing’in söylediği gibi 5 dakikalık bir yazışmada sorgulayan insanların yüzde 30’una kendisinin bir insan olduğuna inandıran bilgisayar yazılımına Eugene Goostman ismi verildi.
Siber suç için bir uyarı mı?
Üniversite araştırmacılarının verdikleri bilgilere göre, sorgulayıcıların yüzde 33’ü bilgisayar yazılımının insan olduğuna ikna oldu. Bu şekilde Turing testini geçen dünyadaki ilk bilgisayarın ortaya çıktığı ifade edildi. Programın yaratıcılarından biri olan Vladimir Veselov, “Asıl fikrimiz bilgisayarın her şeyi bildiğini ispatlaması yönünde ama yaşını hesaba kattığınızda da bazı şeyleri bilmeyebileceğine sebep bulabiliyoruz. Gerçek bir kişiliği oluşsun diye karakter için çok zaman harcadık” şeklinde konuştu.
Reading Üniversitesi’nden Profesör Kevin Warwick, programın başarısının geleceğin bilişimi hakkında endişeler doğurduğunu ifade etti. Warwick’e göre, yapay zekâ için Turing testinden daha belirgin bir ayrıştırıcıdan söz etmek mümkün değil. “İnsanı kandırarak kendisinin bir insan olduğunu düşündürebilen bir bilgisayar, siber suç açısından önemli bir uyanış çağrısı niteliğindedir” diyen Warwick, bu test sonucunun insanın gerçek zamanlı sohbetlerde nasıl kandırılabileceğinin de göstergesi olduğunu belirtti.
Dünyadaki herkesin sorularını yanıtlayan programa ulaşmak için http://www.princetonai.com/bot/bot.jsp adresini kullanabilirsiniz. BThaber olarak, kendisine Türkiye ile ilgili bilgiler sorduğumuzda coğrafik olarak tarif edebilirken, birkaç defa üstelediğimizde kendimize bir harita almamız gerektiğini söyleyerek sinirleniyor.
Turing testi nedir?
İlk olarak 1950 yılında Mind adlı felsefe dergisinde Alan Turing’in Computing Machinery and Intelligence başlıklı ünlü makalesinde sözü edilen Turing testi, bir insan ile bilgisayarın verdiği yanıtların ayırt edilemeyecek duruma gelmesini temsil eder.
Turing’e göre, eğer bir insan sorduğu sorulara karşı aldığı cevapların insandan mı yoksa yapay zekâdan mı olduğunu anlayamazsa yapay zekâ gerçekten yaratılmış ve çalışır hale gelmiş demektir. Belki günümüz bilgisayarları çeşitlenen diyalog kayıtları sayesinde bir insanı kandırabilir ancak Turing’in ortaya attığı fikir, günümüz süper bilgisayarlarının gittiği yolu işaret ediyor.